Aralarında avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), çarkıfelek, longan,
Güney Ege Bölgesi (Aydın, Denizli, Muğla) ekolojinin üstünlüğü nedeniyle yüksek kaliteli olarak yetiştirilen meyvelere sahiptir. Bölge; kestane, zeytin, üzüm ve nar üretiminde ülkenin lider bölgelerindendir. Bu meyvelerin yanı sıra turunç, badem, elma, mandalina ve portakal üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.
Muğla'da Endemik tür olarak 417 tür bulunmaktadırMuğla ili tıbbi ve aromatik bitkiler yönünden çok zengin olup kekik tüm bölgemizde doğal olarak yetişmektedir. Ayrıca Defne, Adaçayı, Keçiboynuzu, Salep, Meşe Palamudu ve Sığla Ağacı tüm kıyı bölgelerimize yayılmış durumdadır.
Dikimden 3-4 yıl sonra meyve verir.
Mango Ağacı Arası Kaç Metre Ara İle Dikilir? Tropik iklimlerde yetişen 300 yıla kadar ömrü olan ve 8 metreye kadar uzayabilen sağlam bir yapıya sahip mango ağacının dikimi 5 metre ara ile olmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Buna karşın en dayanıklı mango türlerinde dahi yaşlı ağaçlar 0 ile -1,11 derece de (32-30 Fahrenheit) hasar görürken; ısı düşüşü geçici birkaç saat için olması kaydı ile en fazla -3,8 dereceye (25 Fahrenheit) kadar dayanabilirler.
Mango ağacı tropikal iklimlerde yetişen bir meyve ağacıdır. Türkiye genelinde son yıllarda yetiştirilmeye başlanan bu ağaç türü yaklaşık 300 yıllık bir ömre sahiptir.
Ülkemiz de Akdeniz bölgesinde özellikle Manavgat ilçemizde yetiştirilen mango ağacı soğuklara dayanıksız bir bitki oldu için ortam sıcaklığının -1 derecenin altına düşmesi durumunda mango ağacı ölür.
Mango toprak yapısı olarak, nemli toprakları tercih etmektedir. Mango ekimi için fide veya tohum tercih edilebilmektedir. Mango fidanı derin topraklarda yetişir. Çukur kazıldıktan sonra, toprağın içine fidenin dik bir şekilde yerleştirilmesi gerekir.
Ekonomik değeri büyük olan mango meyvesi, ülkemizde yetiştirilmeye de uygun bir meyve olmaktadır. Ağacı yetiştirmek ise son derece basit olmakla birlikte ağaçların boyları 40 metreyi bulabilmektedir.
Turuç bakımından zengin olan Muğla'da mandalina, portakal ve limon bol bol bulunur ve hepsi çok lezzetli ve tazedir.
Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur. Sebzecilik gittikçe gelişmekte, seracılık ve turfanda sebzecilik yaygınlaşmaktadır.
Türkiye'deki avokado üretiminin yaklaşık % 75-80'i Antalya'da, % 15-20'si Mersin'de ve % 2-5'i diğer illerde (Muğla ve Hatay) üretilmektedir.
27.000 hektarlık alana yayılan yöremizin önemli bir bölümünü ovalar oluşturur. Mevsimine göre bu ovalarda; buğday,mısır, darı, narenciye, zeytin, susam, yer fıstığı ve pamuk gibi ürünleri görebilirsiniz.
Tahıl, turunçgiller ve sanâyi ürünleri (pamuk, tütün) başta gelir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, bakla, pamuk, tütün, susam ve anasondur. Sebzecilik gittikçe gelişmekte, seracılık ve turfanda sebzecilik yaygınlaşmaktadır. Türkiye'de kuşkonmazın tamâmı Muğla'da yetişir.
Muğla'nın sahil kesimlerinde ziraat şekerparesi, aldeniz, ninfa tritina, tropikal, çağataybey kayısı çeşitlerini dikebilirsiniz.Yayla kesimlerinde ise bebeko, al kayısı, aldeniz, çağataybey, roksana, şekerpare, hasanbey, kabaaşı, vitolla, karacabey, aurora , tokalı, Iğdır şalağı kayısı, hasanbey, kabaaşı kayısı ...
Ağaç başına verim 200-300 kg arasında değişmektedir.
Mango çekirdeği meyve verir fakat bu biraz uzun zaman alabilir. Tohumdan yetişen mango ağacının meyve vermesi 8 yıla kadar uzayabilir.
Mango meyvesi çok sıcak iklimlerde yetişmekte olan bir meyve türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Mangonun yetişmesi için en az 30 derece sıcaklık olması gerekmektedir. Bu derecenin altında yer alan bölgelerde mango yetişmemektedir.
AKDENİZ VE EGE'DE 350 METRE RAKIMIN ALTINDA YETİŞİYOR
Serada da açıkta da olabiliyor" dedi.
Özellikle çiçeklenme döneminde suya ihtiyacı biraz fazladır. Kış döneminde sulamayı azaltsak ta yaz döneminde toprağı kurudukça su ister. Aşırı sulama yapmamak için ağaç yaşıx20 litre su ihtiyacını karşılayacaktır.
Mango ağacının gelişmesi için çok fazla güneş ve ısıya ihtiyacı vardır. Bitkinin optimum büyümesi ve üretkenliği için tam güneşe yaklaşık 8-10 saat maruz kalması gereklidir. Bu sebeple saksılarınızı evinizin veya bahçenizin güney cephesinde bulundurmalısınız.
Dikim için ideal aralık 5x5 metre ile dekara yani dönüme 40 adettir. Dikimden önce arazi sürülüp tesviye edilir.
Mango meyvesi yumurta büyüklüğünden 1 kg a kadar ulaşabilmektedir. Renkleri sarıdan kahverengiye dönebilmektedir. Hobi amaçlı saksıda yetiştirilebilir.
Bakımı kolay, geliri iyi olan tropikal meyve üretimine geçmemiz gerekiyor. Gazipaşa'ya uyum sağlayan mango açıkta ve örtüaltı üretime uyum sağladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri