Kuzey ışıklarını görmek isteyen kişilerin belirli zamanlarda finlandiya'ya gitmesi gerekir. Yılın her zamanı görülmeyen kuzey ışıkları, özellikle ocak ve mart ayları arasında yaklaşık 2 ay boyunca olabildiğince net 1 şekilde görülebilmektedir.
Dünyanın manyetik alanının etkisiyle güneş ışınlarının oluşturduğu renk cümbüşünü görmek isterseniz kuzey ışıklarına doğru yolculuk yapmanız gerekecek. Lapland olarak da bilinen bu bölge özellikle Rusya, Finlandiya, Norveç, İsveç gibi ülkelerin kuzey kısımlarında kalan topraklardan oluşutor.
Finlandiya'da ağustos ayından nisan ayının ilk günlerine kadar, yani yaklaşık 200 gün boyunca Kuzey Işıkları'nı rahatlıkla görebilirsiniz. -25 derecelere kadar inen hava sıcaklıklarını düşünecek olursak Kuzey Işıkları'nı dışarıda beklemek sizi biraz zorlayabilir.
Kuzey Işıkları, dünyanın yaklaşık 60-250 kilometre ötesinde, güneşten kopan parçaların dünyanın manyetik alanına girip sıkışmasıyla meydana geliyor. Güneşten kopup gelen parçacıklar, atmosferde gaz molekülleri ile temasa geçiyor ve renklenerek gökyüzüne yayılıyor.
İlgili 16 soru bulundu
İzlanda, Grönland, Kanada, Alaska, Kuzey Sibirya, Norveç en sık ve parlak kutup ışıklarının görüldüğü ülkelerdir. Görüldüğü en yaygın tarihler ise 23 Eylül-21 Mart arasındaki günlerdir.
Kutup ışıkları ya da kutup aurorası, Kuzey ve Güney kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır. Kuzey enlemlerde bu etki aurora borealis veya kuzey ışıkları olarak adlandırılır.
Moleküler oksijen ve azot, Dünya atmosferinin en yaygın bileşenleri. Dolayısıyla, auroral renkler de mavi, kırmızı ve yeşil oluyor. Atomik oksijen yüksek irtifalarda oluştuğu için, kutup ışıkları çoğunlukla yeşil üzerinde kırmızı renkler olarak görülürler.
Auroralar atmosferin üst katmanlarında, (80 km (50 mil) yükseklikten yukarısı), iyonize azot atomlarının elektron kazanması; ve uyarılmış (yüksek enerjili düzey) oksijen ve azot atomlarının temel enerji düzeyine dönmesi sonucu foton salınımı oluşmasıyla ortaya çıkar.
Kuzey kutuplarında kuzey ışıkları avına çıkmak ve Husky Safari ile ren geyikleri ve kutup ayıları arasında vahşi kutuplara meydan okumak isteyen maceraperest bir gezgin iseniz Avrupa Rüyasının Lapland 2024 tur tarihleri: 31 Aralık – 03 Ocak. 02 Şubat – 05 Şubat.
Arktika olarak adlandırılan Kuzey Kutup Dairesi'ndeyse, Kuzey Buz Denizi, Rusya, Grönland (Danimarka, Kanada, Alaska (ABD), Norveç, İzlanda, İsveç ve Finlandiya gibi ülkeler bulunur.
Kutup Işıkları'nın görülebildiği ülkeler arasında Finlandiya, Norveç, İzlanda, İskoçya ve Kanada'nın kuzey bölgeleri bulunuyor.
Kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en yüksek olduğu dönemin Eylül ve Mart ayları, özellikle de ekinoksa yakın tarihler olduğu söyleniyor.
Avrupa Birliği üyesi olan Finlandiya'da para birimi Euro'dur. Muhteşem doğası ve huzur dolu topraklarıyla Avrupa'nın kuzeyinde minik bir cenneti andıran Finlandiya günümüzde yüksek yaşam standartları ve eğitim sistemi ile küresel tanınırlılığa sahip dünyanın en yaşanabilir ülkelerinden biridir.
Yaz aylarında hava sıcaklıklarının oldukça ideal seviyelerde olması ve nemin olmaması bölgeyi ziyaret için ideal hale getirmektedir. "Finlandiya'ya hangi ayda gidilir? sorusuna verilebilecek en ideal yanıt ise kuşkusuz temmuz ve ağustostur.
Konumu: Kuzey Avrupa'da yer alan Finlandiya, Baltık Denizi kıyısına konumlanmıştır. 338 bin kilometrekarelik bir alana yayılan ülke, doğuda Rusya, batıda İsveç ve kuzeyde Norveç ile komşudur.
Kuzey ışıklarının dünyaya doğrudan bir zararının olmadığını ancak ciddi miktarda radyasyon içerdiğini belirten uzmanlar, uydu iletişimin bozulabileceğini, haberleşmeyi etkileyebileceğini ve radyo dalgalarındaki sinyallerin değişebileceğini söyledi.
Aurora Aksnes (doğum 15 Haziran 1996), daha çok sadece ismi olan Aurora (hepsi büyük harfle) olarak bilinen Norveçli şarkıcı, söz yazarı, dansçı ve müzik yapımcısıdır.
Beyaz Aura Rengi ve Özellikleri
Çok nadir görülen beyaz aura rengi yüksek bir bilinç seviyesine işarettir. Bu renk auradaki kişilerin bilgelik sahibi olduğu ve bu bilgilerini de etrafındakilerle cesurca paylaştığı söylenir. Sen de beyaz bir auraya sahipsen insanlara güven veren bir bilgeliği temsil ediyor olabilirsin.
Manyetik kuyruktan kutuplara doğru akan parçacıklar iki kutba da aynı anda ulaşır ve kutup ışıkları her iki kutupta aynı anda oluşur. Güney kutbundaki ışık- lara “aurora australis” yani güney ışıkları adı verilir.
GÜNEY IŞIKLARI NEDİR? Güney Işıkları, atmosferin üst katmanlarına gelen yüksek enerjili parçacıkların etkileşimi sonucu oluşan bir doğa olayıdır. Bu parçacıklar, Güneş'ten uzaya yayılan yüklü parçacıkların oluşturduğu güneş rüzgarı tarafından taşınır ve Dünya'nın manyetik alanına yakalanır.
Manyetik kutuplarda bu etki oldukça azdır. Görüntüsü birçok kişiyi etkileyen 'Kutup Işıkları' (“Aurora”) kozmik radyasyondan kaynaklanmaktadır. Kutup ışıkları göze hoş görünse de canlılar için zararlıdır.
Norveçli bilim insanlarına göre bu kış, "aurora borealis" adıyla da bilinen kuzey ışıkları çok daha fazla görülecek. Kuzey Yarımküre'de yer alan Almanya, İtalya, İngiltere, Türkiye de dahil çok sayıda ülkede haftasonu, kuzey ışıkları görüldü.
Güneş'ten gelen parçacıklar atmosferdeki oksijen ile etkileşime girdiğinde yeşil, azot molekülleriyle çarpıştığında mavi, iyonlaşmamış azot atomları ile çarpıştığında ise mor ya da eflatun ışık yayılır. Böylece kutup ışıkları olarak adlandırılan doğa olayları ortaya çıkar.
Kaba tabirle ışık gösterisi olarak söyleyebileceğimiz Kuzey Işıkları, aslında güneş ışığının yansımasıdır. Güneşten gelen yüklü taneciklerin Dünya'nın atmosferdeki oksijen ve azot tanecikleri ile çarpışması sonucunda Kuzey Işıkları meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri