Lokal anestezi uygulanarak apseleşen kanalda ufak bir kesi açılır ve ardından iltihap boşaltılmaktadır. Cerrahi tedavilerin yanında lazerle de tedavi uygulanmaktadır. Anal kanaldaki iltihabın boşalması sonrası oluşan boşluklar lazer ile kapatılarak tedavi edilmektedir.
Anal fistülün tedavisi cerrahidir. Antibiyotik tedavisi ancak destek amaçlı kullanılabilir, iyileştirici etkisi yoktur. Fistülün cerrahi tedavisinde fistül traktı denilen içinde iltihap bulunan bu uzun kanalın açılması ve kazınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında anal sfinkterler de etkilenecektir.
Anal apsenin tedavisi cerrahidir. Anestezi altında apse drenajı yapılır, insizyon için anüse en yakın yer seçilmelidir. Abse boşaltıldıktan sonra, ağrı, ateş ve diğer iltihabi bulgular hızla iyileşecektir. Bu iyileşme sürecinde antibiyotik, ağrı kesici ve sıcak su oturma banyosu kullanılabilir.
Fistül neden oluşur? Bir fistülün oluşmasının bir nedeni uzun süre iyileşmeyen apseler olabilir. Apse, iyileşmeyi önleyen dışkı veya idrar gibi vücut sıvılarıyla sürekli doluyor olabilir. Apse sonunda cilde, başka bir vücut boşluğuna veya bir organa doğru uzanarak fistül oluşumuna yol açabilir.
Anal fistül hastaları sıklıkla makatta sürekli-künt bir ağrı hissi, dışkılama esnasında iltahap veya kan gelmesi, kötü-kokulu akıntı ve kaşıntı hissinden müzdariptirler. Kendiliğinden iyileşmelezler ve cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyarlar.
İlgili 15 soru bulundu
Anal fistül mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır ve tedavi edilmediğinde kişinin yaşamını olumsuz etkilemektedir. Anal fistül tedavi edilmezse zaman geçtikçe oluştuğu yerde kalmayıp başka bölgelerde yayılabilmektedir ve geç kalındıkça tedavi sonrası iyileşme süreci de uzamaktadır.
Anal Fistül'ün tedavisi daima cerrahidir. Apse veya aktif enfeksiyonun varlığında sadece apsenin boşaltılması ve ancak akut enfeksiyon geriledikten sonra kesin cerrahi tedavi planlanmaktadır. Ameliyatta fistül kanalı tamamen çıkarılabilir, zemini açık bırakılabilir. Kısmen çıkarılıp iç tarafı kapatılabilir.
Anal fistülün tek bir tedavisi bulunmaktadır. Cerrahi dışında herhangi kesin çözüm yoktur. Dolayısıyla doktorunuzun vereceği antibiyotikler yalnızca iltihapları azaltır. Ancak herhangi bir şekilde iyileşme söz konusu olamaz.
Fistül bu durumda, yıllar içinde dallanıp budaklanarak gelişmeye ve yayılmaya devam eder, tedavi gittikçe zorlaşır. Bölgede sürekli devam eden iltihabi süreç, kanserleşmeye kadar gidebilir. Sürekli iltihaplı akıntı olması nedeniyle de, anüs civarında mantar gelişir, anal bölgede sürekli kaşıntı olur.
Fistüller tek bir bölgede toplandığı gibi birçok bölgede de varlığını gösterebilmektedir. Hastalığın kendiliğinden iyileşmesini bekleyen hastalar aslında yanlış bir inanış peşindedirler. Anal fistül tedavi edilmediği sürece kendi kendine ortadan kaybolması mümkün olmayan bir hastalıktır.
Makat apsesi, diğer bilinen adı ile anal apse; dışkı çıkışını kolaylaştırmayı sağlayan salgı bezlerinde, makat bölgesinde oluşan makat çatlağında veya başka sebepler ile enfeksiyon oluşması ve bu enfeksiyonun iltihabi akıntı şeklinde vücutta birikmesi sonucunda oluşmaktadır.
Anal apse neden olur? Anal apsenin oluşması salgı bezlerindeki bozulmalar dolayısı ile olsa da hastalığın oluşumunu kolaylaştıran kronik ishal, crohn hastalığı, kalın bağırsak hastalıkları, şeker hastalığı, tüberküloz, makat bölgesinde yaralanma ve tahriş ve cerrahi girişimler anal apseye neden olabilmektedir.
Makattan akıntı en sık olarak makat fistülü (perianal fistül), makat apsesi (perianal apse), basur (hemoroid) ve makat çatlağı (anal fissür) nedeniyle olur. Perianal fistül kalın bağırsağın içi ile makat çevresindeki deri arasında oluşan bir kanal-tünelden kaynaklanmaktadır.
Ameliyatsız lazer tedavisinde; ince uçlu radyal bir fiberle, fistülün içine girilir ve makatın iç tarafındaki fistül kanalına yüksek enerji verilerek bu kanalın kapatılması sağlanır. Kanal boyunca oluşan fistül duvarı tamamen yok edilir. Bu metot, fistül kanalını tamamen ortadan kaldırır.
Baharatlı ve acılı besinlerden uzak durulmalı (pul biber, karabiber, acı biber, acı turşu) Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı
Fistül rahatsızlığında kullanılan aloe vera bitkisi, en sık tercih edilen tedavi yöntemidir.
Anal fistül belirtileri arasında en yaygın olanı makatta kanama ve bu bölgeden gelen iltihaplı akıntıdır. Makat çevresinde tahriş, ağrı ve şişkinliğe yol açan rahatsızlık, kişinin oturmasını güçleştirir.
Çok uzun süre devam eden fistül rahatsızlığı neticesinde makat bölgesinde oluşan tahribat sonucu kanser oluşabilir.
Makat apsesi kendi kendine patlarsa apse halini alan yerdeki iltihaplar akıntı yapar ve kişide meydana gelen ağrılar bir nebze olsa dahi hafifler ancak akıntı kötü kokulu ve ateş ile birlikte seyrederse bu durum ciddi sorunlara sebep olabilir.
Anal Fistül hastalığının zaman geçirilmeden tedavi edilmesi çok önemlidir. Çünkü oluşan bu fistüllerin yaklaşık olarak %90'ı basit yapılı fistüllerdir. Ancak eğer bu fistüller ihmal edilirse zamanla hastalık ilerler ve basit fistüller komplike fistüllere dönüşebilirler.
Fistülü kapatmak için bir tıkaç kullanabilirler. Daha karmaşık bir fistül için, doktor açıklığa seton olarak bilinen bir tüp koyarak müdahale edebilir. Tüm iyileşme süreci yaklaşık olarak 6 hafta sürebilir.
AMELİYAT SONRASI NASILDIR? Anal Fistül ameliyatından sonda makat giriminde meydana gelen yarık şeklindeki yara bir ay kadar süren bir yara iyileşme süreci sonunda kapanır. Yaranın hemen kapanması durumunda derin planda tekrar iltihap kanalı oluşma riski bulunduğundan çabuk iyileşme istenmez.
Rectoderm Merhem
Bu ilaç, ciltteki iltihaplanmayı azaltır, kaşıntıyı hafifletir ve anal fissürlerin iyileşme sürecini hızlandırır. Rectoderm genellikle bir doktor tarafından reçete edilir ve ilaç kullanmadan önce doktorun önerilerine uygun olarak kullanılmalıdır.
Erkeklerde ve 30-40 yaş arasında daha sık görülür. Travma (İshal, kr konstipasyon, lavman cihazları, YC) Obezite, diyabet. Hijyen bozukluğu kolaylaştırıcı faktörlerdir.
Anal Fistül hastalığı anal bölgede kızarıklık, şişlik, dışkılama sırasında şiddetli ağrı, anal bölgede sarı akıntı, dışkılama sırasında kanama, dışkıda kan ve anal bölgede cildin hassaslaşması ile belirti verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri