ANAL FİSSÜR NEDİR? Anal fissür; anüs çıkışındaki mukozanın ; genellikle arka kenardan çatlaması veya yırtılmasıdır. İlk bir aylık dönemdeki yırtıklara akut anal fissür, daha uzun süreli ve meme yapmış yırtıklara da kronil anal fissür denir.
İlaç kullanımı ve beslenme düzeninin sağlanması ile erken dönemde tespit edilen anal fissürlerin büyük bir kısmı kısa bir süre içerisinde iyileştirilebilmektedir. Fakat uzun süredir devam eden, tedavi edilmemiş ve çatlak yüzeyi genişlemiş, meme oluşumu gelişmiş makat çatlaklarında cerrahi operasyon gerekebilir.
Hemoroid makat çevresinde yer alan damarların genişlemesi ve sarkması sonucu oluşan bir rahatsızlıktır. Anal fissür ise makat bölgesinde meydana gelen çatlaklar olarak tanımlanır. Bu iki rahatsızlık, sebep oldukları şikayetler sebebiyle birbirleriyle karıştırılabilmektedir.
Makat çatlağı (Anal Fissür) tedavisi şu şekilde yapılmaktadır; İlk planda hastaya gaita yumuşatıcılar, bol fiberli diyet, sıcak su oturma banyoları verilir. Hastalar genelde bu yöntemlerle geçici ya da kalıcı olarak rahatlar. Hasta ilk tedavi basamağından fayda görmezse lokal kortizonlu kremler 7-10 gün verilebilir.
Genetik sebepler dışında anal fissürün en önemli nedeni tuvalet düzenidir. Düzenli tuvalete çıkamayanlarda, tuvalet esnasında zorlananlarda, uzun süren kabızlık veya ishal şikayeti yaşayanlarda makat yırtığı görülür. Kabızlık sonucu tuvalete çıkmakta zorlanıldığı zaman ıkınma ve tahriş sonucu yırtılma meydana gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Makat çatlağına çoğunlukla neden olan sebeplerden biri de uzun süren kabızlıktır. Dışkı sert ve katılaşmış durumdaysa anal kanalda yırtılmalar oluşabilir. Kabızlık uzun süreli olmayıp ara ara olduğunda makat çatlağı kendiliğinden düzelebilmektedir.
Makat çatlağı, lifli gıdaların tüketilmesi ile erken dönemlerde düzeltilebilir. Yine bu dönem içerisinde su tüketiminin artırılması da çatlağa iyi gelebilir. Günde 2 – 2,5 litre su içilebilir. Herhangi bir iyileşme süreci görülmemesi durumunda doktor tarafından ağrıların azaltılması için ağrı kesici reçete edilebilir.
Anal fistülün tedavisi cerrahidir. Antibiyotik tedavisi ancak destek amaçlı kullanılabilir, iyileştirici etkisi yoktur. Fistülün cerrahi tedavisinde fistül traktı denilen içinde iltihap bulunan bu uzun kanalın açılması ve kazınması işlemi gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında anal sfinkterler de etkilenecektir.
Makat Çatlağı Olan Kişinin Uzak Durması Gereken Besinler
Mayalı bira ve alkolden uzak durulmalı Fast food, hazır yiyecekler ve abur cubur gibi gıdalardan uzak durulmalı Sert meyve, sebzeler ve kabuklu kuruyemişler, Börek, çörek, kek, kurabiye, rafine şeker barındıran gıdalar.
Fissür tedavi edilmezse makattaki çatlaklar büyür ve makat bölgesinde kronikleşen bu durumdan dolayı enfeksiyon ve apse oluşumu meydana gelebilir. Bu da çok daha ciddi komplikasyonlara sebep olabilir.
Anuflex pomad, anal fissür (makat çatlağı) tedavisinde kullanılan bir topikal ilaçtır. İçeriğindeki lidokain, hidrokortizon ve eser miktarda çinko oksit sayesinde ağrıyı azaltarak ve iltihabı önleyerek tedavi etmeye yardımcı olur. Anuflex pomadın kullanımı için öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır.
Makat çatlağı tanısı genellikle uzman doktorun yapacağı fiziki muayene ve endoskopik işlemler sonucunda konur. Doktor tarafından hastanın tıbbi öyküsü alındıktan sonra, fiziki muayene yapılır. Daha sonrasında, kolon bölgesinin incelenmesi için endoskopiye de başvurulabilir.
Fissür İçin Evde Çözümler Var Mıdır? Makat çatlağına iyi gelen evde uygulanabilecek bir kaç yöntem; Zeytinyağı: Zeytinyağını pamuk yardımı ile anüs bölgesine sürerek o bölgeyi rahatlatabilir ve dışkının daha kolay geçmesi sağlanabilir.
Vazelin Makat Çatlağına İyi Gelir mi? Vazelin veya benzeri kayganlaştırıcı kremler bazen makat çatlağının tedavisinde kullanılabilir. Bu tür ürünler, makat çatlağının neden olduğu ağrı ve tahrişi azaltarak dışkılamayı daha az ağrılı hale getirmeye yardımcı olabilir.
Çay/kahve tüketiminin azaltılması, bol su içilmesi ve dışkı yumuşatıcı ilaçların kullanımı önerilebilir. Ağrılı bölgeyi rahatlatan kremlerin sürülmesi ve ılık su ile duş alınması sayesinde makat bölgesinde özellikle tuvalet sonrası gelişen zonklayıcı ağrılarda azalma gözlenebilir.
Halk arasında bu konuda ciddi bir yanlış anlaşılma vardır. Zeytin yağı akdeniz tipi beslenme içerisinde kullanıldığında yumuşak büyük abdest (ama ishal değil) yapma noktasında faydalı olabilir ancak lokal olarak yani yaraya sürülerek oluşacak bir faydası yoktur.
Yürüyüş ve koşu gibi egzersizlerin çatlak için olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Bu süreçte ağırlık kaldırma içeren sporlara ara verilmesi ya da dikkatli olunması önerilir.
Anal fissür (makat çatlağı) için hangi bölüme gitmeliyim? Şimdi asıl sorumuza gelelim: Fissüre hangi bölüm bakar? Bu sorunun cevabı, genellikle genel cerrahidir. Genel cerrahi bölümü, bu problemin teşhis ve tedavisinde ilk gidilmesi gereken bölümdür.
Anal fistüller tedavi olmaksızın kendiliğinden kapanması çok nadirdir. Tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavi genel anestezi altında yapılır.
Yaygın belirtisi dışkı yapıldığı an yaşanan ağrı olarak bilinen anal fistül; anüste şişlik, kızarıklık ve iltihaba da sebebiyet verir. Genel olarak anal fistül belirtileri şunlardır: Anüste dışkı yapıldığı an ve otururken meydana gelen ağrı Anüste şişlik, kızarıklık ve iltihap.
Yaklaşık olarak nohut büyüklüğünde krem dışkılama sonrasında el yardımı ile makat içerisinde doğru ittirilerek kullanılır. Ürünün etkili olması için mutlaka makat içerisine doğru uygulanması gerekmektedir.
Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi cerrahi yönteme göre çok daha avantajlı olup başarılı sonuçlar da vermektedir. Ameliyatsız makat çatlağı tedavisi avantajları şu şekildedir: Cerrahi tedavide olduğu gibi komplikasyonlar söz konusu değildir. Uygulama sonrası hasta kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.
Anal fissür genellikle birkaç hafta içinde düzelir, ancak 4-6 hafta içinde iyileşmezse kronik fissür olarak adlandırılır. Anal fissüre kabızlık, sert dışkılama, ishal atakları, doğum gibi çeşitli nedenler sebep olabilir. Bununla birlikte, bazen fissür için açık bir neden yoktur.
Başta erik, incir, kayısı, armut, kiraz, dut, kuşburnu gibi meyvelerin tazesi, kurusu veya hoşafı; her türlü salata, ıspanak, marul, bamya, lahana, brokoli, turp, kereviz, havuç, taze bakla, taze fasulye, taze börülce, yeşil soğan, yeşil biber, pırasa, domates, salatalık, patates, semiz otu ve mantar gibi sebzeleri ...
Amaç makat çevresindeki kasların gevşemesidir. Su içine oturulması şarttır. Duşta ayakta durarak oraya sıcak su tutmanın bir faydası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri