Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Antepfıstığı ağaçları, özellikle fıstıkların oluşumu sırasında (yaz aylarında) yüksek su isteklerine sahiptirler.
Ana vatanı Ortadoğu olan Antep fıstığı, ülkemizde başta Gaziantep olmak üzere; Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerimizde yetişir. Dünyada Türkiye, Hindistan, İran, Irak Meksika, Amerika, Çin, Yunanistan, Suriye'de Antep fıstığı yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Genç Antep fıstığı fidelerinin tarlaya dikimi, sonbaharın sonundan (kasım veya yaprak dökümü döneminden sonra) ilkbahar başlangıcına kadar gerçekleşebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Sıcak ve kuru iklimlerde, (genellikle denize yakın olan bölgelerde bulunur), Antep fıstığı ağacı iyi performans gösterir. Genel olarak, ağaçların dinlenme döneminde, -10 ° C'ye kadar düşük sıcaklıklar ağaçlara zarar vermez.
Yaygın bir Antepfıstığı gübreleme programına göre, kış sonu – bahar başı gibi (Şubat-Mart) her olgun ağaç için 3,6 – 5,4 kg NPK 12-12-17 + 2MgO gübresi ile gübreleme yapmak ve ilkbahar başlarında (Şubat-Mart) suda çözünebilen gübre NPK 15-15-15'i sulama sistemi aracılığıyla gübreleme uygulamaktır (Nisan-Mayıs).
Fıstık çeşitlerinde olgunluk yaşı olarak kabul edilen 15 yaş ve üzerindeki uzun çeşidi ağaçlarında kuruda verim ağaç başına 3 kg iken Siirt çeşidinde kuruda verim ağaç başına 5 kg'dır. Sulu koşullarda uzun çeşidinde verim ağaç başına 9 kg olurken, Siirt çeşidinde ise ağaç başına 13 kg ve üzerine çıkabilmektedir.
Evet, adinde “yer” kelimesi geçiyor ama, genelde öteki benzer yemişler ağaçta yetiştiği için durum bizi şaşırtıyor. Yer fıstığı baklagillerdir, fındık değildir. Yer fıstığı bitkisi olağandışıdır, çünkü yerin üstünde çiçekler açar, yer fıstığının kendisi ise yerin altında yetişir.
Türkiye, fıstık üretimiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre ABD ve İran'ın ardından üçüncü sırada, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre Şanlıurfa ise fıstık üretiminde ise ilk sırada yer alıyor.
Büyüme koşullarına ve yer fıstığı yetiştiriciliğine bağlı olarak, hasat alt türler için ürün verme süresi farklılık gösterir. A. h. fastigiata tipleri dikimden genellikle 90 ila 130 gün sonra ve A. h. hypogaea türleri. alt türler için ekimden 120 ila 150 gün sonra ürün verirler.
Fıstık ağacı susuz yetişir doğrudur. Fıstık ağacı susuz yetişir ama belli bir yıllık yağışı vardır.
Antep fıstığı fidanı, pek çok iklimde yetiştirilmeye uygundur. Özünde çöl bitkisi olan Antep fıstığı ağacı, yüksek tuz oranına karşı dirençlidir. Bu nedenle tuzlu su ile beslenen Antep fıstığı ağaçlarının verimi önemli ölçüde artar. Antep fıstığı çöl bitkisi olduğundan dolayı çok fazla nemden de hoşlanmaz.
Tam verim döneminde 50-60 kiloya kadar ürün verebilen fıstık, her bir dönüm arazide yaklaşık 15 fidan dikilerek yetiştiriliyor. Kimi araştırmalara göre 700-800 yıla kadar yaşayabiliyor.
Erkek Antepfıstığı ağaçları herkes tarafından kolayca fark edilebilir, çünkü bu ağaç normalde dişi ağaçlardan daha yüksektir ve daha sağlam bir yapıya sahiptir. Antepfıstığı ağacının gövdesi ve dalları gri renktir ve yıllar geçtikçe bu renk koyulaşır.
Sulama : Yerfıstığı kumsal topraklarda yetiştirildiğinden, sulama suyuna olan ihtiyacı oldukça fazladır. Yerfıstığı 3 gelişme döneminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyar. Yerfıstığı gelişme döneminde en fazla suyu Temmuz ve Ağustos aylarında tüketmektedir. Yerfıstığı tarımında ilk sulama çok önemlidir.
Antep fıstığı ağacı 10 metreye kadar büyüyebilmektedir. Tamamen olgunlaştığında yaprak genişliği 10 ila 20 cm arasında bir yerlere ulaşır.
Yer fıstığı nasıl toprakta yetişir dediğinizi duyar gibiyiz:
Yer fıstığı hangi ayda ekilir konusunda ise en uygun olan dönem nisan ayının ilk haftasıdır.
Fıstık ağacı uzun ömürlüdür ve muhtemelen 300 yıla kadar yaşayabilir. Ağaçları meyve bahçelerine ekilir ve önemli bir üretime ulaşması yaklaşık yedi ila on yıl sürer.
Budama normalde kış sonu – ilkbahar başı ve kesinlikle ağaç dinlenme dönemindeyken yapılmalıdır. Yaz aylarında, bazı sürgünlerin aşağıya doğru büyümelerini önlemek için, 75 cm veya daha fazla uzunlukta olan genç sürgünleri budama yöntemi ile çıkarabiliriz. Tercih edilen sürgün açısı yaklaşık 45 derecedir.
Taban suyu yüksek, ağır ve özellikle drenajı iyi olmayan topraklara dayanıklı değildir. Bununla birlikte, hafif asitli, alkali topraklara veya toprak tuzluluğuna karşı dayanıklı olan bir bitkidir. Lezzetli Antep fıstığı, genellikle orta derecede drenajlı, kireçli topraklarda yetiştirilir.
Yaz aylarında meyvelerinin gelişip olgunlaşabilmesi yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyan antep fıstığı ağacı, kurak ve soğuk geçen kışlara da uyum gösterebilmektir. Ancak sıcaklığın -15 derecenin altına düşmemesi gerekmektedir.
Antepfıstığı ağacı diğer ağaçlardan değişiktir, çünkü erkek ağaçlar ilk önce çiçek açar ve sonra dişi ağaçlar çiçek açar. Kışın soğuk olması önemli bir tozlanma problemi yaratabilir. Sıcak bir kıştan sonra, dinlenme döneminde iken dinlenmenin son bulması nedeniyle, erkek ağaçlar dişi ağaçlardan daha erken çiçek açar.
Yani meyvenin oluştuğu yıl azot kullanımı yönünden baskın olan organ meyvedir. Yaprak analizlerinde azotun yapraklarda %1.8 den daha az bulunduğu ölçümlerde azot noksanlığı belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler yaprakların sararması ile kendini gösterir ve ilerledirkçe dökülmesiyle sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri