İç Antep fıstığının kilosu çok yüksek olduğu için ithal iç fıstık satan Mehmet Ünverdi ise, fiyatların yükselmesinin mahsulün azlığından kaynaklandığını belirterek "Bu konuda bir diğer büyük etken de stokçular. Antep'in zenginleri artık paralarını altın, Euro yerine Antep fıstığına yatırıyor.
Ramazan ayının gelmesiyle artan fıstık fiyatları hem baklavacıları hem de kuru gıda halindeki toptancıları isyan ettirdi. İç Antep fıstığını satamadıkları için ellerinde bulundurmadıklarını belirten toptancılar, fiyat artışına, iç fıstıkları ellerinde bulundurup piyasaya sürmeyen stokçuların neden olduğunu söyledi.
Zengin içeriğe sahip olan Siirt fıstığı; kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum gibi maddeler yönünden çok daha zengindir. Siirt fıstığı kolesterole iyi gelmektedir. Bu sebeple fiyat olarak da Antep fıstığına göre çok daha pahalı bir ürün olmaktadır.
bir kuruyemiş cennetinde; fındığın, antepfıstığının, incirin dünya üzerinde en çok üretildiğinin iddia edildiği ülkede, halkın bu ürünleri yiyememesine sebep olan pahalılık. antep fıstığının kilosu 65-70 lira.
Tarih. Fıstık ağacı, günümüz İran ve Afganistan da dahil olmak üzere Orta Asya bölgelerine özgüdür. Arkeoloji, fıstık tohumlarının MÖ 6,750 kadar erken bir tarihte yaygın bir gıda olduğunu gösterir.
İlgili 35 soru bulundu
Yanardağın eteklerindeki verimli topraklarda yetişen fıstık Sicilya'nın "yeşil altını" olarak nitelendiriliyor. İki yılda bir hasadı var. Dünyanın en pahalı fıstığı Bronte fıstığı. Kilosu 30-50 euro civarında satılıyor.
FAO verilerine göre 2019 yılı dünya Antep fıstığı ekim alanında %40 ile İran ilk sırada yer almaktadır. Türkiye ise %35 (366 bin ha) ile dünya Antep fıstığı üretim alanında ikinci sıradadır. Aynı yıl itibariyle dünya fıstık üretiminde ise %9 (80 bin ton)'luk payla dördüncü sırada yer almaktadır.
Antep fıstığı badem, ceviz, fındık gibi yağlı tohumlara göre karbonhidrat, protein, B1, B6, E vitaminleri, demir, potasyum, beta-karoten, toplam fitosterol ve lutein içeriği bakımından zirvede yerini almaktadır .
Kaju, Antep Fıstığı, Badem, Fıkdık, Ceviz gibi çok lezzetli ancak lezzetli olduğu kadar da cep yakan kuruyemiş çeşitleri 2022 yılında da yine en pahalı kuruyemişler olarak başı çekerken, leblebi, fıstık, kabak çekirdeği, ay çekirdeği gibi bütçe dostu kuruyemişler de bu yıl yine çok tercih edilecek gibi gözüküyor.
Badem, fındık, kaju gibi kuruyemiş türleri de ihtiyaç duyulan bu yapı taşları açısından zengindir. Özellikle kaju, yüksek yağ içeriği sayesinde damarları ve kalbi korumaya yardımcı olur. Bunun yanı sıra ceviz gibi yağlı kuruyemişler de vücudun ihtiyaç duyduğu birçok yağı taşını içerir.
Siirt Fıstığının Benzersiz Lezzeti Dünyanın En İyi Şefleri ve Gurmeleri Tarafından Tescillendi. Avrupa'nın önde gelen şef ve gurmeleri bünyesinde buluşturan 'Uluslararası Tat Enstitüsü', gerçekleştirdiği '2021 Tat Değerlendirmesi' sonucunda 'Siirt Fıstığı ' Üstün Lezzet Ödülü'ne layık görüldü.
Genel olarak Antep fıstığı veya Şam fıstığı olarak bilinen yemiş Antep fıstığı ağacında yetişen yağlı ince kabuklu bir besindir. Antep fıstığı özellikle tatlıcılık ve yiyecek sektöründe oldukça fazla kullanılır. Antep fıstığı 2016 TÜİK verilerine göre en çok yetiştirildiği ilk Gaziantep'tir.
Yukarıdaki başlıklarda da anlatıldığı üzere Siirt fıstığı en az Antep fıstığı kadar kalitelidir ve Fistalora Siirt fistığı tüketiciye bu kaliteye ulaşma imkanı sunmaktadır. Bu kaliteyi öne çıkaran en önemli faktörler düşük yağ oranı, içerdiği yararlı unsurların fazlalığı ve kolesterole iyi gelmesidir.
Fındık, fıstık, ceviz ve badem: Lif, protein ve vitamin bakımından zengindirler. Özellikle enerji verirler ve cinsel gücü arttırırlar.
İçeriğindeki yağ sebebiyle fazla kilo alımına sebep olacağından dolayı düzenli tüketiminde miktar aşılmamalıdır. Aynı zamanda kişilerde farklı cilt sorunlarına ve sivilcelenmelere sebep olabilir. Yer fıstığı, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
Fıstık, önemli doymuş yağ minerali kaynaklarındandır. Çok fazla fıstık yemek, normalin üstünde doymuş yağ alımına neden olur ki, bu durumda kalp krizi, inme, damar tıkanlıklığı, sindirim problemleri, tansiyon yükselmesi ve diğer sağlık komplikasyonları ortaya çıkar.
Kuruyemişler; vitamin, protein ve mineral açısından oldukça zengin olan besinlerdir. Küçük boyutlarda olmasına rağmen tam bir enerji deposu olan kuruyemişler fazla tüketildiğinde zararlı olabilmektedir. Genel anlamda kuruyemişlerin faydalarından bahsedilirken kuruyemişin fazla tüketilmesi zararlara sebep olabilir.
Örnek olarak gösterilecek olur ise 100 kişi ile sınırlı bir kına organizasyonu var ise 10 kilo kına çerezi almanız yeterli olacaktır. Daha yoğun misafirler gelecek ise 15 kilo kadar kına çerezi alabilirsiniz.
Antepfıstığı daha güzel ama yemesi daha zor ve daha pahalı olduğu için kaju. Daha pahalı dediğim kilo olarak hemen hemen aynı fiyat ama antepfıstığında paranın yarısı kabuğuna gidiyo.
Kuruyemişler damar sertliğini önler, kolesterolü düşürür ve antioksidan içermektedir. Buna ek olarak sağlıklı yağlardan, liften ve proteinden zengin kuruyemişlerin tüketimi, tokluk hissini arttırarak, gün içerisindeki iştah kontrolüne destek olur ve fazla kalori alımını engellemiş olur.
KARATAY BESLENME PİRAMİDİ
GÜNDE İKİ KEZ: Balık eti, kuzu eti, dana eti, yumurta. GÜNDE ÜÇ KEZ: Kuruyemiş.
Kaju, tansiyonu dengeler ve kalbi hastalıklardan korur. Kaju, ölçülü ve düzenli tüketildiğinde kalp ritmini düzenler ve kasılmaları engeller. Sağlıklı bir kalp yapısı için mutlaka kuru yemiş tabaklarında kajuya da yer vermelisiniz.
"Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' fıstığına kimse Antep fıstığı diyemez, Şanlıurfa'nın 'keten köyneği' dünyanın hiçbir yerinde yok, sadece Şanlıurfa'da üretilen bir fıstıktır.
Ortalama olarak bir Antepfıstığı ağacı genellikle dördüncü veya beşinci yaşından itibaren meyve verir. Genç yaşta olan ağaçların verim miktarı genellikle ağaç başına hemen hemen 1-2 kg kurutulmuş Antepfıstığı veya 2,5 ila 5 kg taze Antepfıstığı arasında değişir. Orta ölçekli bir verim için 7-10 yıl gerekir.
Akdeniz illeri bu konuda ön plana çıkmaktadır. Özellikle de Osmaniye çevresinde yer fıstığı verimli şekilde yetişmektedir. Marmara Bölgesi'nde bulunan iller de ülkemiz için yer fıstığı tarımında önemlidir. Marmara illerini Batı ve Güneydoğu Anadolu kesimi takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri