Evet altın ve gümüş hakkında bir haram yok Yüce Kur-an'ı Kerim'de.
Kuranda altının erkeğe haram edildiğine dair net bir ayet yoktur. Bu konuyla ilgili sadece hadisler bulunmaktadır. Saç ekimi, saç dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde seyrelme ve kellik sorununa doğal ve kalıcı bir çözüm yoludur.
Yapılan bilimsel araştırma sonuçları incelendiğinde, altının erkeklerin hormon dengesini bozduğu sonucuna da ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler ışığında yüce dinimizde haram kılınan hususların bilimsel olarak da müspet sonuçlarının olduğu anlaşılır.
Yaratılış gereği kadın kendini beğendirmeye meyilli olduğundan ipek ve altın gibi süslü şeyler kadına caiz iken erkeğe haramdır. Nedeni ise erkekten istenen; şahsiyet ve olgunluktur, süslenmek değildir. Erkek kadın gibi süslenirse kadına benzer ve buda dine uygun düşmez.
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
İlgili 22 soru bulundu
Bilimsel açıdan erkeklerin altın takmalarının, zararlı etkilerinin olduğu ispatlanmıştır. Bu Zaralardan bazıları sinir sistemlerinin etkilenmesi[1] ve akyuvarların haddinden fazla artmasıdır.[2] Bunların yanı sıra bizim bilmediğimiz yönlerden de bu metalin erkek için zararlı olması mümkündür.
Aralarında dört mezhep imamının da bulunduğu cumhur fukahâ, erkeklerin altın yüzük takmasının haram olduğu hususunda ittifak etmektedir.
Erkekler, 4,5 gram kadar, şafide örfte fazla görülmeyecek kadar ancak gümüşten olabilir. Altın, bakır, demir haramdır. Diğer kıymetleri madenler var mesela platin haramdır. Gümüş dışında bunların hepsi erkeğe haramdır.
Erkeklerin altın yüzük takmaları, dört mezhepte de caiz değildir. Altın ile gümüşü süs olarak takmak yalnız kadınlara helaldir. Fakat, bunları mahrem olmayan erkeklere göstermeleri haramdır.
On dört ayar beyaz altın.
Bu çeşit beyaz altının yüzde elli sekiz buçuğu has altın, yüzde kırk bir buçuğu paladyum olup, altın kısmı daha fazla olduğundan, Hanefi mezhebine göre altın sayılır. Nisaba ulaştığı takdirde zekata tabidir ve erkeğin onun yüzüğünü takması caiz değildir.
Prof. Dr. Gökmenoğlu, erkğin yüzüğü alyans olarak kullanıcaksa bunun dini açıdan sakıncası olmadığını ancak, altını künye, kolye veya taşlı yüzük olarak kullanacaksa, israf olması açısından ve toplumun bunu bir öğünme meselesi böbürlenme meselesi olarak göreceği için caiz olmadığını anlattı.
🔸 Erkeğin altın takması, İslam dinince haram kabul edilen bir konudur. Erkeklerin altın takı kullanmaları hakkında Peygamber Efendimiz (sav) hadis-i şeriflerde Müslümanlara şöyle buyurmuştur: "Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir."
Değerli kardeşimiz, Erkeklerin qızıl / altın saat takmaları haramdır.
Peygamber: “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir” buyurmuştur. (Ebu Davud, “Libâs,” 12; İbn Mace, “Libâs”, 19).
Altın İle İlgili Ayetler Nedir? Al-i İmran Suresi, 14. ayet: Kadınlara, oğullara, kantar kantar yığılmış altın ve gümüşe, salma güzel atlara, hayvanlara ve ekinlere duyulan tutkulu şehvet insanlara 'süslü ve çekici' kılındı.
İpek ve altın da süs eşyalarının en kıymetlilerindendir. Bu iki maddeyi kadın kullanabilirken, mü'min erkeklere yasaklanmaktadır. Çünkü erkekte aranılan vasıf şahsiyet ve olgunluktur, süslenmek değildir. Ayrıca erkek, ipekli elbiseyi giydiği ve altını takındığı takdirde kadına benzemektedir.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Altın takmanın zihin ve beden üzerinde rahatlatıcı bir etkisi bulunmaktadır. Altın sinirleri yatıştırır, beyin üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, hafıza ve zekayı geliştirir. Altın, insandaki tedirginliği ve korkuları alır. Hatta altına bakmanın sıkıntı ve stresi giderdiği ve insanı neşelendirdiği düşünülmektedir.
2. Erkekler için gümüş yüzük takmak caizdir. Ancak yukarıda zikredilen hadise göre erkeğin takması caiz olan gümüş yüzük en fazla bir miskal yani 4,009 gr. olmalıdır.
Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır. Söz yüzüğü alımında kimi zaman alyans modellerine yer verilirken kimi zaman ise tek taş yüzükler tercih edilebiliyor.
Şâfiîler'e göre demir ve kurşundan yapılmış yüzüğü takmak mubahtır; gümüş yüzük takmak ise erkekler için sünnet, kadınlar için mubahtır (Hatîb eş-Şirbînî, I, 461, 579).
Bugün bütün dünyada örf ve âdet haline gelmiş bulunan nişan ve nikah yüzüklerinin Hristiyanlıkla bir alakası yoktur; kişinin nişanlı veya evli olduğunu, bu bağlara sadık bulunduğunu gösteren sembollerdir. Takılmasında bir sakınca yoktur.
Sol ele evlilik yüzüğü takmak, İslam dinine göre uygun değildir. İslam' göre evlilik yüzüğünün sağ elin parmağına takılması gerekir.
Evlilik gerçekleştiğinde ise yüzükler sol yüzük parmağına takılır. Alyansların birçok farklı modelleri bulunur ve farklı madenlerden yapılabilir. Yaygın olan model ise düz altın alyans modelleridir.
Altın alyans modelleri beyaz altın ve sarı altın seçeneklerine sahiptir. Erkekler genellikle gümüş alyansların sade ve sofistike tasarımını tercih eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri