Terleme oranı değişiklik gösterdiği için “Spor yaparken ne kadar su içilmeli?” sorusuna kesin bir yanıt verilemese de araştırmacılar saatte 1 litre su içmenin vücuda yeterli su, karbonhidrat ve elektrolit sağlayacağını belirtmektedirler2.
Düzenli egzersiz yapan yetişkin bireylerde erkekler için 3.7 lt ve kadınlar için 2.7 lt günlük su alımı; günlük ihtiyaçları çoğunlukla karşılamaktadır. Sıcak havalarda terleme miktarının artmasıyla almamız gereken su miktarı da artmalıdır.
Her vücut kilosuna oranla su içmelidir. 100kg X 0.03 = 3 LT 100 kg birey için ihtiyaç olan litre miktarıdır. Spor yapan kardeşlerim için ise kendi uyguladığım % 5 oranını tavsiye ederim ki bu da ; 100 kg x 0,05 : 5 LT olarak hesaplanır.
Sporcuların su oranının ise normalden % 5 daha yüksek düzeyde olması gerekmektedir. Sporcularda kaybedilen sıvının en kısa zamanda yerine konması; sakatlanmanın önlenmesi, kas ağrılarının geciktirilmesi, yorgunluğun geciktirilerek performansın arttırılması açısından önemlidir.
Sadece spor yaparken sıvı tüketmek yeterli olmayabilir bu yüzden aşağıdaki maddelere dikkat etmelisiniz. Spor yapmadan önce tartılmalı ve sonrasında da tartılmalısınız, egzersiz sırasında kaybettiğiniz her 1 kg vücut ağırlık kaybına karşı 1,5 Litre su içmelisiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Su Kaslarınızın Büyüme Sürecinde Görev Yapar
Su içmek genel sağlığa sunduğu sayısız faydasının yanı sıra kas büyüme sürecini de hızlandırır. Su içtiğinizde egzersizler için enerji ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz, üstelik kas büyümesini de arttırabilirsiniz.
Sporda suyun önemi göz ardı edilirse dehidrasyon ve beraberinde performans düşüklüğü görülür. Su vücuttaki toksin maddeleri uzaklaştırdığı ve hücresel aktivitelerin devamlılığını sağladığından spor ve su birbirinden ayrılamaz. Sporla ilgilenen herkes yaptığı egzersizlerin yanı sıra suyu ihmal etmemelidir.
Çok su içmek yararlı değil. Çünkü günde 4-5 litre su içilirse böbreğin idrarı konsantre etme yeteneği zorlanıyor. Bu da vücutta sodyum oranını azaltıyor. Vücuttaki kas kitlesi ve yapısına göre su tüketiminin ayarlanması gerekiyor.
" Alışkanlık halinde, sürekli 5-6 litre gibi su tüketildiğinde metabolizma bozulur, böbreği yorar ve böbreğin konsantrasyon yeteneğini bozabilir, fazla mineral kaybına neden olabilir. Fazla su tüketimi psikolojik rahatsızlık belirtisi olabilir "dedi.
Bilinmeyenlerden biri ise karbonhidrattır. Kaslarınızda depolanan karbonhidrat, kendi ağırlığının 3 katı (1 grama 3 gram) su tutar.
Egzersiz esnasında her 30 dakikada bir 250 ml, eğer yoğun sıcaklık ve güneş altında spor yapıyorsak 500 ml su tüketmemiz faydalı olabilir, bu değerler ortalama bir vücut ağırlığına sahip sporcu için önerilmiştir.
Su içen kişilerin vücutlarındaki toksinler, özellikle de sağlıklarına zarar verebilecek olanlardan bu şekilde kurtulmak mümkündür. İdeal, günde içilecek 3 litre su ile sağlıklarını iyileştirmek için vücutlarındaki toksinleri temizleyebilmeleri mümkün olabilmektedir.
Her gün tüketilmesi gereken, evrensel olarak kabul edilmiş bir su miktarı yoktur, ancak sağlıklı miktarın ne olduğu konusunda genel bir fikir birliği vardır. Buna göre erkekler için yeterli miktar günde yaklaşık 3 litre, kadınlar için ise yaklaşık 2 litredir.
Evet, 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına geliyor. Çünkü kas çok su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutar.
Spor sırasında su içmek, vücudunuzun kendini toparlamasına ve spordan kaynaklanabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olur. Ancak içtiğiniz suyun temiz, sağlıklı ve içerdiği her türlü zararlı maddeden arınmış olması da oldukça önemlidir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
Fakat metabolizması durgun ve hareketsiz yaşama sahip kişilerin çok yoğun su tüketiminde görülme riski daha yüksektir. Doktorlara gelen vakalar incelendiğinde, bazı kişilerin bir saat içinde 6 litre su içerek su zehirlenmesi yaşadığı da ifade edilir.
Düzenli su tüketimi vücuttan toksinleri atar ve sizi rahatlatır. Ciltteki yenilenmeleri hızlandırır ve sağlık bir görünüm sunar. Yağ yakışını hızlandırır ve kilo verirken yardımcı unsur olarak görev yapar. Bağışıklığı güçlendirir ve vücudu hastalıklardan korur.
Bu noktada “Su içmek ödem yapar mı?” sorusunun yanıtını da merak ettiğinizi biliyoruz. Hayır; ideal miktarda su tüketiyorsanız ve ödem oluşumuna neden olabilecek herhangi bir sağlık sorununuz yoksa ideal miktarda su içmek ödem yapmaz. Fakat vücudunuzun ihtiyacından fazla su tüketmek ödeme neden olabilir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Peygamber efendimiz günde ne kadar su içerdi? Peygamber Efendimiz (SAV), suyu ve diğer içecekleri 3 yudumda içermiş ve bu konuyla ilgili hadislerde şöyle buyurmuştur: “Suyu çocuğun memeyi emmesi gibi için.
30 gün boyunca sadece su içtiğinizde, vücudunuz ödemleri, zararlı toksinleri ve atık ürünleri vücudunuzun can alıcı organlarından uzaklaştırır. Bu vücudunuzu daha temiz yapar ve göbek yağını eritmeye yardımcı olur.
Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Vücut uzun dönem stres altında kaldığında kortizol adı verilen hormon seviyeleri yükselir. Kortizol vücutta su tutulmasına ve suya bağlı kiloya sebep olur. Kortizol hormonunun yanısıra antidiüretik hormonu da (ADH) böbreklerin vücutta su tutmasına sebep olabilir.
5- Bol su için
Su tüketimi hem kas oluşumunu hem de kilo verme sürecini hızlandırmaya katkı sağlar. Gün içerisinde yeterli oranda su içmek karın kaslarının belirginleşmesine önemli ölçüde yardımcı olur.
Spordan yarım saat ile bir saat öncesinde ise bir ara öğün olsun. Taze meyve ve yoğurt olabilir. Spor öncesi yeterli sıvı tüketmeli, yaklaşık 500- 550 ml su içmelisiniz. Böylece, ısıya bağlı sıvı kaybı (dehidratayon) sonucu oluşabilecek hastalıkların (ısı bitkinliği, sıcak çarpması) önüne geçebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri