Faal kelimesinin en genel anlamı etkin demektir. Çalışkan, çalışan ya da işleyen kelimeleri de faal kelimesine karşılık gelmektedir.
Fani kelimesi insan anlamına kullanılmaktadır. Geçici insan anlamına gelmektedir. Buradaki geçici kelimesi dünya hayatı için kullanılmaktadır.
Fiil veya eylem, varlıkların yaptığı işi, hareketi, oluşu çeşitli ekler alarak şahıs ve zamana bağlı olarak anlatan kelimedir. Türkçede fiiller; haber ve dilek kip ekleri ile zaman ve tasarlama anlamı kazanır; şahıs ekleri ile işin veya oluşun kim tarafından gerçekleştirildiğini belirtir.
Fenâ, kulun kulluğunu görmekten fâni olmasıdır. Bekâ ise ilâhi tecellileri temâşâ etmekle bâkî olmasıdır. Sûfîler nezdinde “Ben kulumun işiten kulağı, gören gözü, tutan eli, yürüyen ayağı olurum” kudsî hadisinde ifade edilen durum da budur.
İlgili 38 soru bulundu
mânasına kullanılır.
Fena fil vücut: Kişinin tüm duygularından sıyrılması ve yokluğun sınırına ulaşması. Kişinin kendinden geçtiği bir aşamadır. Fena-i mutlak: Bütün varlığından sıyrılarak yok olması. Fena-il fena: Olgunluğun en yüksek aşaması olarak kabul edilir.
(ﺑﺎﻟﻔﻌﻞ) zf. (Ar. harf-i cer bi-, harf-i târif el- ve fi'l “iş, hareket” ile bi'l-fi'l) Fiilen, gerçekten, nazarî değil iş olarak: “Bilfiil çalışıyor.”
fail [failed|failed] {fiil}
başarısız olmak {fi.}
İnsanların fiziksel değişikliğe sebep olan davranış, eylem ya da hareketlerine hukukta genel olarak fiil adı verilir. İnsanların fiillerini diğer canlı ya da cansız varlıkların fiziksel değişimlere sebep olan fiillerden ayıran şey iradedir.
Elindekilerin kıymetini bilmeyen, hiçbir şekilde ihtiyacı olmamasına rağmen her zaman daha fazlasını isteyen kişiler ise tamahkar olarak nitelendirilir.
Memento mori, "fani olduğunu hatırla", "öleceğini hatırla", bir gün öleceksin, bunu hatırla ve şimdi yaşa veya "ölümünü hatırla" gibi şekillerde çevrilebilecek bir Latince deyiş.
Dini kaynaklara göre Mahşer kıyamet günü demektir. Kelime anlamına baktığımızda ise Mahşer demek büyük ve kalabalık ortam anlamına gelmektedir. Mahşer kelimesinin kökeni Arapçadır. Kıyamet gününden sonra bütün insanların bir arada toplanacağı yere mahşer günü veya mahşer denilmektedir.
- Tembellik, - İşsizlik ya da işsiz kalma, - İşlemezlik, Bu anlamları üzerinden cümlede ya da tek başına amaca uygun farklı yerlerde değerlendirebilirsiniz.
Fahri Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Gönüllü, karşılıksız.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Mefûl-ü mutlak, fiilin tekîd, çeşit ve sayı- sını belirtmek için kullanılır. Mefûl-ü mutlak, lafzî bir tekîd çeşidi olarak Arap dilinde önemli bir konuma sahiptir.
Fezleke, herhangi bir konuda verilen kararın kısa bir özet haline getirilmesidir. Sözcük kökeni bakımından Arapça'dan gelmiştir. Fezlekeler genellikle halk tarafından, gazete, radyo ve televizyonlardan duyulmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından baktığımız zaman bu kelimenin Türkçe karşılığı, 'Bilinmeyen, bilinmedik' şeklinde öne çıkıyor.
Ahval, hal kelimesinin çoğulu anlamına gelir. Haller, olaylar, durumlar gibi çeşitli manalarda kullanılır. Başka anlamları olarak vaziyetler ve davranışları ifade etmek için kullanılmasıdır.
İç algı gücü ve kuruntu anlamında felsefe terimi.
Müstevli Kelimesinin Güncel TDK Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Bekâ tasavvufta insana özgü niteliklerden ve ilişkilerden sıyrılarak sürekli olarak tanrısal özde kalma. Aynı zamanda geçici olduğu düşünülen bu evrenin karşıtı olan ölümsüz varlık alanı için de bu terim kullanılır.
Efna, Cennetteki güzel gözlü kız ya da tür, çeşit anlamlarına gelen bir isimdir. Arapça bir isim olan Efna kız ismi olarak tercih edilir.
Fenâfillah, tefâni sırrı da denilen, "ölmeden önce ölmüş gibi olup" yokluk sırrına ermek, Allah'ın varlığında yok olmak, erimek anlamına gelir. Tasavvuf inancına göre, evrende Allah'ın varlığından başka gerçek varlık yoktur. Varlıklar onu gösteren birer aynadan ibarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri