Çene ekleminde geçmeyen ağrı, hassasiyet veya hareket kısıtlılığı olması durumunda fizik tedavi doktoruna başvurmanız gerekir.
Oysa ki çene eklem sorunu, Çene Cerrahisi Uzmanı diş hekimlerinin branşıdır ve doğru teşhis sonrasında sorun, çeşitli tedavi yöntemleriyle çözülebilmektedir. Bazı durumlarda ise, kulak burun boğaz, psikiyatri, nöroloji ya da fizik tedavi branşlarından da destek alınmaktadır.
Çene ağrısı durumlarını genellikle Kulak Burun Boğaz ve Ortopedi bölümlerinin ilgilendiğini düşünenler bulunmaktadır. Fakat çene ağrılarının bu bölümlerle hiçbir ilgisi yoktur. Çene bölgesindeki eklem ve dokuların yer alması sebebiyle çene ağrıları için protez uzmanlığı bulunan Diş Hekimleri tercih edilmelidir.
Çene eklemi ağrısının tedavisinde; romatolog, çene cerrahı, diş hekimi, psikiatrist, ortopedist, KBB uzmanı, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı birlikte rol alırlar.
Genellikle Kulak Burun Boğaz ya da Ortopedi bölümüyle ilişkilendirilen çene ağrısı şikâyetlerinin ilgili bölümlerle herhangi bir bağı yoktur. Zira çene bölgesinde yer alan eklem ve dokular, protez uzmanlığı bulunan diş hekimleri tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da isimlendirilen ağız, diş ve çene cerrahisi, yüksek eğitimli bir diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen operasyonlardır. Yüz, çene ve ağızla ilgili hastalıkların tedavisi, yaralanmaların veya kusurların düzeltilmesi bu birimde yapılan işlemlerdir.
Çene eklemi ağrısı, çene kemiğinde veya kulakların çevresinde hissedilen bir ağrı ve şişlik ile karakterizedir. Temporomandibular eklemleri (TME), yüzün sağ ve sol tarafında, kulakların hemen önündedir.
Çenedeki yamukluğun düzeltilmesinin pek çok farklı yöntemi mevcuttur. Çenedeki hafif hasarlanmaların tedavisinde fiizk tedavi, soğuk uygulama, çene egzersizleri, basit ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Ancak daha ciddi durumlarda çene yapısının düzeltilmesi için ameliyata gereksinim duyulur.
Özellikle bel ve boyun fıtığı hastalıklarında fizik tedavi- beyin ve sinir cerrahisi farkı sorulmaktadır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon da ortopedi de bel ve boyun fıtığının tanı ve tedavisi ile ilgilenmekte-dir fakat ortopedi cerrahi tedaviyi uygularken fizik tedavi rehabilite edici tedaviyi uygular.
Çeneden Ses Gelmesi Sebepleri
Diş sorunlarına bağlı olarak gelişen, çeneden gelen kemik sesi sorunlarında, uzman bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş rahatsızlıkları, çene bölgesinde farklı sorunların yaşanmasına neden olur. Bu tür sorunların bir kısmı, çeneden gelen farklı seslerin çıkmasına sebebiyet verir.
Çene Kayması Olduğunu Nasıl Anlarız? Belirli bir problem yokken de çene çıkması yaşanabilir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir belirleyen özellik ise ağzın kapatılamaması ve duyulmakta olan güçlü eklem sesidir. Çene kaymasında ani ve keskin hareket esnasında acı veren hareketin bitmesiyle devam eden ağrılar vardır.
Çene Ekleminden Ses Gelmesi Normal mi? Çene ekleminden ses gelmesi, normaldir. Fakat uzun süreli olarak çeneden ses gelmesi durumunda diskte dışarı doğru kayma ya da diskte dönme meydana gelebilir. Çene diskinde kayma ortaya çıkması ya da kas spazmından dolayı çeneden yemek yerken ya da esnerken sık sık ses gelebilir.
Pek çok insanda görülebilen çene ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor. Stres, dış sıkma, sürekli aynı tarafla çiğnemek, sakız çiğneme ya da kalem ısırma benzeri sebeplerden dolayı çene ağrısı oluşabiliyor.
Çene kemik iltihabı için antibiyotik ve antifungal ilaçlar etkilidir. Bazı durumlarda ise hastanede tedaviyi gerektirebilir. Çocuklarda daha sık görülür. Çeşitli durumlarda Hiperbarik Oksijen Tedavisine (HBO) gereksinim duyulur.
Çiğneme esnasında zorluk çekiyorsanız, Boynunuzda ağrılarınız oluşuyorsa, Kulaklarınızda çınlama, baş dönmesi gibi problemler yaşıyorsanız ve eğer bu sorunlardan en az üç tanesine sahipseniz, çene eklemi rahatsızlığınızın olabileceğini göz ardı etmemeli ve en kısa zamanda bir diş hekimine başvurmalısınız.
Çene eklemi bozukluklarında teşhis için klinik muayene ile birlikte bazı yardımcı testler de kullanılabilir. Bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme sıklıkla kullanılan görüntüleme yöntemleridir. Nadiren sintigrafi veya PET tetkikleri de gerekebilir. Ayrıca splint kullanımı da bir teşhis aracıdır.
Kullanılabilecek aparatlar, ameliyat olunmasına gerek bırakmayacak şekilde üst çenenin genişlemesine yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda ilk olarak ameliyatsız yöntem uygulanır. Dişlerde yaşanan çarpıklık ve kaymalar sonucunda, üst çenede dişlerden kaynaklı bir daralma ortaya çıkabilir.
Boyun, bel, sırt, ayak, diz vb. vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarı ile oluşan yani akut ağrılar bu birimin uzmanlık alanında bulunmaktadır.
Fizik tedavi branşını ilgilendiren sistem ve hastalık yelpazesi çok geniştir. Hareket sistemini oluşturan eklem (boyun, bel, omuz, dirsek ve bilekler, kalça, diz, ayak bileği ve diğer tüm eklemler), kas (adale) ve kemik problemleri ile diğer yumuşak doku problemleri, sıklık açısından ilk sırayı oluşturur.
Bireyin günlük işlerini yapmasını güç hale getiren bir travması, yaralanması veya hastalığı varsa doktoru bu tür tedaviyi önerebilir. Fizyoterapi temelde bireyin hissettiği ağrıyı hafifletmeye ve daha iyi çalışmasına, hareket etmesine ve yaşamasına yardımcı olmayı amaçlayan bakımdır.
TME problemleri bazen hiçbir tedavi uygulanmadan kendi kendine geçerken, çoğunlukla bir uzman tarafından görülmeye ve tedavi edilmeye ihtiyaç gösterirler. TME problemlerinin bir uzman tarafından görülmesi ve tedavi edilmesi gereklidir.
Çene ağrısı özellikle eklem ve çene kaslarında kaynaklı görülür. Çene ağrısına neden olan sebepler arasında kişilerde görülen sinüzit, migren ağrıları, baş ağrıları, kemik dolgusu iltihabı ve kireçlenmesi neden olabilmektedir. Bunun yanı sıra çene ağrısı; diş ve diş eti hastalıkları kaynaklı da olabilmektedir.
Bir dirseğinizi masaya yaslayarak destek alın ve aynı eliniz ile alnınızı kavrayın. Ağzınızı ağrı sınırında açabildiğiniz kadar açın. Parmaklarınız ile ağız açıklığını biraz daha arttıracak şekilde çeneyi aşağı doğru çekin. Çene kaslarınızda oluşan gerginliği 5-10 saniye koruyun ve hareketi 10 tekrar yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri