Fizik tedavide kullanılan bazı aletler şunlardır: Ultrason: Ultrason, yumuşak dokularda mikro masaj etkisi yaratarak, dolaşımı artırır ve dokularda iyileşme sağlar. Elektroterapi: Elektroterapi aletleri, düşük seviyeli elektrik akımları kullanarak, kasların kasılmasını ve ağrıların azaltılmasını sağlar.
Fizik tedavi kapsamında kullanılan Ultrason terapide amaç, uygun frekanstaki ses dalgalarının ilgili dokuya gönderilerek, dokuda lokal ısı artışı, mikro masaj ve kavitasyon etkisi görmektir. Modern cihazlardaki başlık aparatlar sayesinde elektrik enerjisi ses enerjisine çevrilerek dokuya iletilir.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Ultrason hamilelik sürecinin haricinde şu alanlarda kullanılabilir; Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda nedeni araştırmak için ultrason kullanılabilir. Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Ayrıntılı ultrason ile doğumsal hastalıklar tespit edilebilir mi? Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95'inin tanısı konulabilmektedir.
Mamografi, meme kanserinin erken teşhisinde kullanılabilecek, meme röntgeni olarak da bilenen en önemli görüntüleme yöntemi olarak öne çıkar. Meme ultrasonu ise günümüzde radyasyon riski olmadan meme dokusundaki çoğu durumu ortaya çıkarabilen ses dalgaları ile çalışan, radyasyon içermeyen bir uygulamadır.
Ultrason hamilelik dışında aşağıdaki alanlar için kullanılır: Ağrı, şişme, enfeksiyon gibi durumlarda. Böbrekler, pankreas, karaciğer, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesi.
Fizik tedavi sonrası ağrı, hasarlı bölgedeki iyileşmenin de bir işareti olarak kabul edilir. Bölgesel güçlendirme için yapılan çalışmalar sayesinde bölgede kan akışı sağlanır ve bir miktar ağrı görülmesi oldukça normaldir.
Anestezik etki oluşturmak, Lokal dolaşımı artırmak. Frekansı 1000-10000 Hz arasında değişen akımlardır. Tedavide en çok 4000 Hz frekansı kullanılır.
Kas kuvvetinin artırılmasında sıklıkla Faradik akım, Rus akımı ve Yüksek Voltaj Kesikli Galvani (YVKG) akımı tercih edilir (4) . Tedavi protokollerinde deri belirli süre için elektrik akımına maruz bırakılır. Tedavi edilen alanların yanı sıra epidermal bariyerin de etkilenebileceği düşünülmektedir.
1.5-3watt/cm2 yüksek dozdur. En çok kullanım 1.5watt/cm2dir.
Vakum yapabilen özel cihazlar yardımıyla cilde negatif basınç uygulayan kaplarla uygulan bir tedavidir.Çoğu cihaz aynı zamanda vakum yapılan bölgeye alçak frekanslı akım uygular. Kan bu bölgeye toplanarak kanın iyileştirici etkisinden ve akımın ağrı kesici etkisinden yararlanılır.
Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Kapalı Alan Korkusu ve Emar
Kapalı alan korkusu olanlarda emar çektiremezler ultrasonun başarılı olamadığı tek alan kafa içini görüntülemek ve beyne ulaşmak ultrason için sağlıklı bir uygulama değildir. Beyin ve fonksiyonları emar ile daha net ve kesin veriler içermektedir.
Karın bölgesine batın denilmektedir. Tüm Batın Ultrasonu (Abdomen USG) Ankara karnın üst ve alt yarısındaki tüm organların incelenmesine verilen isimlendirmedir. Tüm batın ultrasonu, aç karnına ve idrar kesesi dolu iken yapılır!
Ultrasonun bilinen bir yan etkisi yoktur. Röntgen ve tomografi görüntüleme için iyonlaştırıcı radyasyon, Manyetik Rezonans (MR) ise mıknatısın kullanıldığı manyetik alanı kullanmaktadır. Ultrason ise radyasyon ve mıknatıs yerine yüksek frekanslı ses dalgası kullanmaktadır.
Pratikte ses şiddeti Bel ile ölçülür (1 B = 10 dB). Ultrasonografi, yankı temeline dayanması nedeniyle röntgen, tomografi ve manyetik rezonansla aynıdır.
Kasıktan başlayarak ayak bileğine kadar tüm toplardamarlar incelenir. Bunun için hastanın bacağına jel sürülür ve ultrason cihazının başlığı cildinin üzerine dokundurulur. İnceleme hiç acı vermez. Renkli doppler yöntemiyle bacak içindeki toplardamarlar renkli olarak görülür.
Ne yapmam gerekiyor? Ultrasonda idrar torbası, prostat, rahim ve yumurtalıklar gibi organların görülebilmesi için, idrar torbasının, yani mesanenin idrarla dolu olması gereklidir. Bunun için, randevu saatinizden 1 saat önce 1 litre suyu içmeye başlamanız ve tümünü 30-40 dakika içinde bitirmeniz yeterli olacaktır.
Özel hastanelerde gerçekleştirilen doktor muayenesi 150 -200 TL iken, fizik tedaviler için seans ücreti 90 – 120 TL arasında değişebilmektedir. SGK ile anlaşmaları uygulamalar sonucunda, bu ücretler daha makul oranlara düşürülebilmektedir.
Doktor kontrolünde kurallara uyularak yapılan tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az olup güvenli bir tedavidir. Herhangi bir bağımlılık etkisi yoktur. Aksine tedavi uygulamalarının ağrı kesici etkisi vardır. Dolayısıyla istenmeyen bir etki oluşturmaz.
Evde fizik tedavi raporu sadece randevulu bir şekilde alınabilir. ALO 182'yi arayarak durum bildirir raporu almak istediğini ifade ederek randuvunuzu oluşturabilirsiniz. Diğer bir seçenek ise Merkezi Hekim Randevu Sistemi (mhrs.gov.tr) üzerinden e-Devlet şifrenizle giriş yaparak rapor randevusu oluşturabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri