Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
Fizik tedavinin ağrınızı hafifletmeye yardımcı olması gerektiği için uygulamanın ağrıya neden olması kafa karıştırıcı olabilir. Ancak kaslarda bir miktar ağrı, fizik tedavi uygulamaları sonrası normal olarak kabul edilir.
Doktor kontrolünde kurallara uyularak yapılan tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az olup güvenli bir tedavidir. Herhangi bir bağımlılık etkisi yoktur. Aksine tedavi uygulamalarının ağrı kesici etkisi vardır. Dolayısıyla istenmeyen bir etki oluşturmaz.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları kaç dakika sürer? Fizik tedavi uygulamaları seansları, yaklaşık 30 ila 60 dakika arasında sürmektedir. Seanslar haftada iki ila üç defa bahsedilen sürelerde uygulanmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Elektroterapi uygulamasının amacı, ağrıyı ve kas güçsüzlüğünü ortadan kaldırmak, vücut işlevlerini iyileştirmektir. Bunun için farklı ve değişik frekanslarda elektrik akımları kullanılır.
Fizik tedavi seanslarının süresi genellikle 30 ila 60 dakika arasında değişir. Ancak, bazı durumlarda seans süresi daha kısa veya daha uzun olabilir.
Fizik tedavi, yan etki ve riskleri oldukça az olan tedavi yaklaşımıdır. Bununla birlikte, nadir de olsa cilt kızarıklıkları, hassasiyet gibi istenmeyen etkiler görülebilir. Çok nadir görülen yan etkiler ciltte aşırı duyarlılık, kan basıncı değişiklikleridir.
Fizik tedavi bir gecede uygulanan ve sonuçlanabilecek bir tedavi değildir. Terapi uygulamaları çok çalışmayı gerektiren bir sürece sahiptir. Tedavinin uzunluğu herkes için farklıdır ve bir kişinin tam olarak iyileşmesinin ne kadar sürebileceğini tam olarak tahmin edilemez.
Fizyoterapistler, kaslarınızı güçlendirmek ve işlevlerini geliştirmek için egzersiz terapisinin kullanımı konusunda eğitim almışlardır. Fizik tedavi egzersizleri, acı dindirme, yaralanma sonrası iyileşme veya önleme konusunda en etkili yollardan biri olarak kanıtlanmıştır.
Bir hasta için son bir yıl içinde en fazla; aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ait bedeller Kurumca karşılanır. Aynı bölge için bir yıl içinde en fazla iki sağlık raporu düzenlenebilir.
Örneğin şehir cereyanı 220 volt iken fizik tedavide kullanılan elektrik akimları en fazla 100 mikrovolttur; yani şehir cereyanından 3-5 bin daha zayıf akımlar kullanılmaktadır. Uygulandığı bölgenin beslenmesini düzeltir, ağrıyı geçirirler.
Fizik Tedavi'nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 30 arasında değişir.
Fizik tedavi seansları genelde 10-20 seans yapılır, bu süre 30'a kadar çıkabilir. Her seans uygulanan tedavilere göre 20-45 dakika arası sürer.
Fizik Tedavi sırasında özellikle tedavi alanının rahatça açılabilmesi için ve egzersizlerin rahat, güvenle yapılabilmesi için günlük, esnek, yumuşak ev kıyafetleri veya eşofman şort gibi giyecekler seçilmesi uygun olur.
Fizik Tedavi kimlere uygulanmaz;
İltihabi (enflamatuar) romatizmal hastalıkların aktif dönemleri (eklemlerin, şiş, sıcak ve ağrılı olduğu dönemler), damar tıkanıklıkları, varisler, kalp pili olanlara, açık yaralar ve iltihaplı ve kanserli bölgeler üzerine uygulama sakıncalıdır.
Evde ems cihazı ürünü kullananlar, aynı anda 10 farklı kas grubunu çalıştırabiliyor. Ems, elektriksel kas stimülasyonu olurken, tens, elektriksel sinir stimülasyonudur. Birisi kasların uyarılmasını diğeri ise sinirlerin uyarılmasını ve ağrıların giderilmesini sağlar. İki yönteminde çalışma prensibi aynıdır.
Fıtıktan kaynaklanan ağrılar da birkaç hafta içine geçebilir. Bu zaman zarfında dinlenmek, sıcak ya da soğuk ısı uygulamaları yapmak, ilaçlarla birlikte fizik tedavi ve rehabilitasyon tedavileri de iyileşmeye katkı sağlar.
Kireçlenme hastalığında fizik tedavi yöntemi de sıklıkla kullanılmaktadır. Fizik tedavisi hastaya bir rahatlatma yaşatır fakat kalıcı bir çözüm yolu değildir. Kireçlenme hastalığının ilerlemesi, fizik, enjeksiyon ve ilaç tedavisinin yetersiz gelmesi halinde son yöntem olarak cerrahi tedavi uygulanmaktadır.
Fakat sağladığı rahatlıktan dolayı hastalarımız bu tür tedavilere daha çok rağbet etmekte bu da bağımlılık yaptığı yönünde yanlış inanışlara yol açmaktadır. Fizik tedavi kemik erimesi yapar mı: Fizik tedavi uygulamaları kemik erimesi yapmaz. Elektrik akımları ve sıcak uygulamaları güvenle yapılabilir.
Fizyoterapistler üniversitelerin 4 yıllık fizyoterapi bölümünde okuyan ve bu uygulamalarla ilgili eğitim alan kişilerdir. Fizyoterapist ve fizik tedavi doktoru birlikte hastayı takip eder ve gerektiği durumlarda hastanın başka hastalıklarını, eklem içi ve kas içi enjeksiyon uygulamalarını fizik tedavi doktoru yapar.
Kişiyi biraz rahatlatmak adına tedavi programına katılabilir. Ama iyileştirme etkisi büyük değildir. Fizyoterapistler masör değildir. Ancak dokuyu rahatlattığı için okullarda masaj teknikleri üzerine özel dersler almaktadırlar.
Girdap banyoları, suyun içine hastanın tedavi planına uygun uzuvlarının (kollar, eller, bacaklar ve ayaklar) daldırıldığı lokal olarak uygulanan banyolardır. Basınçlı suyun uyarıcı olarak ısı ve masaj etkilerinin yanında ağrı kesici, dolaşımı hızlandırıcı olarak kullanılan tedavi aletlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri