erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Osmanlı Türkçesinde “Aşkım” Denmez “Saadet-i Seniyyem” Denir…
Rana ismi, güzel kadın anlamına gelir.
Ahsen: Çok güzel demektir. Ahu: Ceylan, güzel kadın anlamındadır.
Hatun veya Katun (Eski Türkçe: 𐰴𐰍𐰣 , Osmanlı Türkçesi: خاتون 'Hatun veya قادین 'Kadın, Özbekçe: xotin, Moğolca: ᠬᠠᠲᠤᠨ, khatun, хатан khatan; Sylhet: ꠈꠣꠔꠥꠘ; Türkçe: hatun; Azerice: xatun), Türk Kağanlarında ve sonraki Moğol İmparatorluğu'nda belirgin bir şekilde kullanılan "han" veya "Kağan"ın karşılığı olan bir kadın ...
İlgili 38 soru bulundu
doğrudan kadın kavramını karşılayan katun, hatun, 'avrat (Ar.), dişi, dişi kişi, kız, uragut gibi kelimeler tespit edilmiştir. Türk dönemlerinde hatun, katun olarak aynı anlamda geçmektedir.
Manita = İtalya' da "el altındaki kadın" demektir. Flört = İngiltere' de "oynaşılan kişi” demektir. Hatun= Türkçe' de "en değerli hazine" demektir....
erkek veya kadın sevgili, mâşuk, mahbub, mâşuka, mahbube.
Mübre kelimesi buna örnek olarak gösterilebilir. Özellikle aşk ve sevgiliye hitap ederken kullanılacak kelimelerin başında gelen Mübre, 'unutulması imkansız' anlamı taşımaktadır. 'Didar' Osmanlıcada çok sık kullanılan kelimelerden birisi olmakla beraber, sevgilinin ve aşkın çehresi olarak ifade edilebilir.
“Eş-Hanım” anlamındaki “Qatdïm=Qa'tïm” sözcüğünün aşağıdaki maddeleri, bilinmeyen bir kitaba ekli olan baskıdan alınmıştır: Qatdïm Qïtay [Tn]gri[m]ka “Eşim/Hanımım Qïtay [Tn]gri[m] için” Qatdïm Ütritmiš “Eşim/Hanımım Ütritmiš” Qat[dïm] Küsämiš-ka “Eşim/Hanımım Küsämiš için” [Qa]tdïm Qaqač Ïnal-qa “Eşim/Hanımım Qaqač ...
Kerîme: Kız çocuğu. Osmanlıda kız evladı için kullanılırdı.
Küçük'ün (2016) verdiği ör- nekte olduğu gibi önceden Anadolu'da kadınlar kocalarına “bey, ağa, herif, efendi” gibi ifadelerle ve erkekler de karılarına “karı, hatun, hanım” gibi ifadelerle hitap ederken günümüzde bu ifadeler yerini “canım, hayatım, aş- kım” gibi sözcüklere bırakmışlardır.
Padişahların valideleri için Valide Sultan, ka- dınları için Haseki Sultan, Hürrem Sultan,10 padişahların kızlarının kızları için de hanım sultan şeklinde kullanılan kelime, çalışmamızda padişahların kızlarını ifade eden kavrama inhisar edilmiştir.
Sevgi ve muhabbet mesajı veren 'seni seviyorum' Arapça karşılığı أنا أحبك kelimesidir. Söylenişi ve yazılışı Arapça kurallarına göredir. Arapçada 'seni seviyorum' 'ene uhibbuke' şeklindedir.
Mehlikâ: Güzel yüzlü, ay yüzlü
ḥūrā [5] “Ahu gözlü güzel (kadın), huri” (NF, 2014; 175): Arapça bir kelime olan bu terim kadının “güzel” sıfatına yöneliktir. Osmanlıca-Türkçe Sözlük'te “ḥûr(a. i. )/ḥûrân(f. i)” (OTL, 2012, s. 439) olarak iki şekilde bulunan kelime anlam olarak birbiriyle örtüşür.
Bunu, “bitanem”, “sevgilim”, “hayatım” ve “balım” sözcükleri izledi. Sevdiklerine balım ve kurabiyem gibi gıdaların yanı sıra öküz, kuzu, panda gibi hayvan isimleriyle hitap edenler de oldu.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Bir şeyin zarif veya nazik bir şekilde yapılması veya ifade edilmesi durumunu ifade eder. Kökeni: "Letafet" kelimesi Arapça kökenlidir ve "لُطَف" (lutf) kelimesinden türetilmiştir. Arapça'da zariflik ve naziklik anlamına gelir. Örnek Cümle: Onun letafeti ve nezaketi, herkesle iyi ilişkiler kurmasına yardımcı oluyor.
Sa'âdet - سعادة
Paylaşımlara göre Arapça kökenli, Türkçede kullanılan “avrat” kelimesi, “kusurlu” anlamına geliyor. Nişanyan Sözlük'e göre “avrat”, “kusur, özür, edep yeri” anlamlarına sahip. "Melun şeytan, kör olan" ve "çıplaklık" gibi anlamları da var. Ayrıca “genital bölge” anlamına da geliyor.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Flört ne demek, sevgili olabilmek ne demektir? Flört çok yakın duygusal arkadaşlık demektir, sevgililik ise sevgi duyulan aşık olunan kişi ile yaşanan ilişkidir. Yani sevgililik ilişkinin isminin konmuş halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri