Osteoporoz önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uzun süre kullanılan ilaçlarla ve yıllık kontrollerle hastalık tedavi edilir. Ağrılı durumlarda fizik tedavi yapılabilir. Yürüme gibi kemikler üzerine yük bindirici egzersiz yapılmalıdır.
Kemik sağlığı için kalsiyum alımını önemseyin ve yeteri kadar süt ile süt ürünü tüketin. Sigara ve alkolden uzak durun. Günlük yaşamda fiziksel aktivitenizi artırın. Asansör yerine merdiven, sık sık araba gezisi yerine yürüyüş tercih edin.
Ağrı Problemleri
Boyun, bel, sırt, ayak, diz vb. vücutta bulunan kas ve iskelet sisteminde oluşan ağrılar fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık veya travmaya bağlı doku hasarı ile oluşan yani akut ağrılar bu birimin uzmanlık alanında bulunmaktadır.
Bunlar; düzenli egzersiz programları, korse tedavisi ve kemik çimentosu ya da bazı organik malzemelerle kemik içinin doldurulmasıdır. Son olarak; osteoporozu ilaç ve ilaç dışı yöntemlerle tedavi etmenin yanı sıra kişisel risk faktörlerini göz önünde bulundurarak osteoporozun ilerlememesi için önlemler alınmalıdır.
Fizik tedavinin etkisi 1 haftadan sonra kendini gösterecektir. 2 hafta içinde ağrıların azalmaya başlaması gerekir. Ağrı gittikçe artıyorsa hastanın muhakkak tekrar değerlendirilmesi ve ona göre tedaviye devam edip etmemek konusunda karar verilmesi gerekir.
İlgili 18 soru bulundu
Doktorunuzun belirttiği sıklıkta fizyoterapiye katılmak, mümkün olan en hızlı iyileşmeyi sağlamanıza yardımcı olacaktır. Fizik tedavi başlangıcında haftada en az iki – üç kez fizyoterapiye gitmeniz gerekebilir. Fizyoterapi seansları sıklık dışında, her seans 30 ila 60 dakika arasında sürebilir.
Fizik Tedavi'nin ortalama seans süresi 45 dakika ile 1,5 saat arasında değişmektedir. Ancak rehabilitasyon uygulamaları yapılan ortopedik ve nörolojik hastalıklarda daha da uzun sürebilir. Toplam seans sayısı ise 10 – 30 arasında değişir.
Kemik erimesi tedavi edilebilir olmasının yanı sıra önlenebilir bir hastalıktır. Fakat bazen kırık oluşana kadar bir belirtiye yol açmadığı için hastalık, sinsi olarak da kabul edilir.
Günde üç defa 10 dakika hızlı yürüyün. Yürüyüş, koşu gibi ağırlık taşınan egzersizler kemiklerin güçlenmesine yardımcı oluyor. İdeali, 'ayaklarınızın yere bastığı', ağırlık, şınav ve yüzme gibi kasların direncini arttıran egzersizler. Hiç kimse ne kadar egzersiz yapılması gerektiğini net olarak bilmiyor.
Brokoli: Kemik erimesi İbrahim Saraçoğlu tarafından ile tedavi edilebilir. Brokoliyi çok az suda haşlayarak tüketmek kemik erimesini önlemektedir. Brokolinin suyunu içmenizi ve sebzeyi yemenizi tavsiye eder. Keten Tohumu: Kemik erimesine şifa olacak bitkilerden biri de keten tohumu olacaktır.
Fizyoterapistler, kaslarınızı güçlendirmek ve işlevlerini geliştirmek için egzersiz terapisinin kullanımı konusunda eğitim almışlardır. Fizik tedavi egzersizleri, acı dindirme, yaralanma sonrası iyileşme veya önleme konusunda en etkili yollardan biri olarak kanıtlanmıştır.
Fizik Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir? Fizik tedavi sonrası, tedavinin uygulandığı bölgenin ağrılı veya hassas olması yaygındır. Bu nedenle, tedavi sonrasında ağır kaldırmaktan veya ani hareketlerden kaçınmak önemlidir. Ayrıca, aşırı egzersiz yapmaktan da kaçınmak gerekir.
Fizik tedavi yöntemleri arasında en sık kullanılan yöntemlerden biri olmanın yanı sıra güzellik merkezlerinde incelme amacıyla da elektroterapi kullanılır. Dokuları uyaran hafif elektriksel dalgalar, ödem attıran ve yağ dokularını harekete geçirerek vücuttan atılmayı teşvik eden etkiye sahiptir.
Kemik erimesi tedavisinde en önemli yöntem beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerinin yapılmasıdır. Günlük 800-1200 mg kalsiyum alınmalı güneş ışığı ve diyetle yeterli D vitamini alımı sağlanmalıdır. Her gün en az 30 dakika boyunca düzenli fiziksel aktiviteler yapılmalıdır.
İleri derecede kemik erimesi olan hastalarda küçük bir burkulma ve hatta bazen öksürme gibi ani hareketlere bağlı olarak bile kırıkların ortaya çıkması söz konusu olabilmektedir. Özellikle kalça ağrısına bağlı olarak doktora giden kişilerde kırıkların tespit edilmesi buna bir örnek olarak verilebilir.
PROLİA® kemik erimesi ve osteoporoz tedavisinde kullanılan ve başka bir proteinle etkileşime giren bir protein (monoklonal antikor) olan denosumab içerir. PROLİA® tedavisi kemiği güçlendirir ve kırılma olasılığını azaltır.
- Kemikler için en önemli mineral kalsiyumdur bu nedenle kemik erimesinden koruyan en önemli besinler süt ve süt ürünleridir. Günde 2 bardak kadar süt veya yoğurt tüketilmesi faydalıdır. Peynir ve diğer süt ürünleri de kalsiyumdan zengindir. - Yeşil yapraklı sebzeler kalsiyumdan zengindir.
İlaçlar
Bazı ilaçlar kullanımları sonrasında kemik erimesine yol açabilirler ya da kemik erimesini artırıcı etki gösterebilirler. Kortizon, sara hastalığı ilaçları, mide ilaçları, kan sulandırıcı (heparin gibi) ilaçlar ve bazı kanser ilaçlarının uzun süreli kullanımı bu etkiyi gösterebilir.
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Kemik erimesi günümüzde tedavi edilebilen bir hastalıktır. D vitamini takviyesinin yanı sıra oluşan kırıkların tedavisi, oluşabilecek kırıkların önlenmesi amacı ile birtakım ilaçla tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
Genellikle kemik erimesinin ilk belirtisi sırt ağrısıdır. Sırt ağrısının nedeni, sırt omurlarında oluşan küçük kırıklardır. Omurlardaki bu küçük kırıklar darbe veya düşme olmadan da gelişebilir. Kırıkların sayısının artışıyla da omurlarda çökme meydana gelir.
2) Kemik Erimesini Önler
Kemik erimesi ya da eklem ağrısı hastalıklarında, doğal ilacınız olan yumurta kabuğu, besin değeri yönüyle iyileştirici olma özelliğini hatırlatır.
Bir hasta için son bir yıl içinde en fazla; aynı bölgeden toplam 30 seans, iki farklı vücut bölgesinden toplam 60 seans fizik tedavi ve rehabilitasyon işlemlerine ait bedeller Kurumca karşılanır. Aynı bölge için bir yıl içinde en fazla iki sağlık raporu düzenlenebilir.
Fizik tedavi seans ücretleri bakıldığında her grup için belirlenen fizik tedavi fiyatı 85 TL ila 200 TL arasında olabilmektedir. Fizik tedavi seans ücretleri belirlenirken, Özel hastaneleri tercih eden bireylerin SSK ve SGK ayrıcalıklarından yararlanabilmeleri için farklı koşulların sağlanması gerekmektedir.
Doktor kontrolünde kurallara uyularak yapılan tedavinin yan etkisi yok denecek kadar az olup güvenli bir tedavidir. Herhangi bir bağımlılık etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri