Fiziksel veya bedensel gelişim, vücudu oluşturan bütün organların gelişmesini, boyun uzamasını, kilonun artmasını, çocuğun kemik gelişimini, dişlerin çıkmasını, duyu organlarını, kas sistemini ve diğer sistem ve organların (sindirim, solunum, dolaşım, boşaltım, beyin ve sinir sistemi) gelişimini içermektedir.
Erkeklerde boy uzaması 14-15 yaş civarında görülür. Hızlı fiziksel ve fizyolojik değişmeler vücut yapısında farklılıklar görülür. Önce eller ve ayaklar büyür sonra kollar ve bacaklar, daha sonra da beden gelişir. Beden gelişiminde kızlarda yağ dokusu erkeklerde kas dokusu artar.
Çocuğun Fiziksel Gelişim Dönemleri. Fiziksel gelişim anne karnında başlar ve doğumdan sonra hızlanarak devam eder. Fiziksel gelişim büyük ve küçük kasların gelişimini, çocuğun hareket kabiliyetlerinin artmasını kapsayan bir alandır.
gelişmesi, boyun uzaması, kilonun artışı, kemiklerin gelişimi, dişlerin çıkması ve değişmesi, kas, beyin ve sinir, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım gibi tüm sistemler ve duyu organlarının gelişimi olarak tanımlanmaktadır. fiziksel gelişim daha hızlı gerçekleşmektedir.
Fiziksel gelişim, bedeni oluşturan tüm organların gelişmesi, boyun uzaması, kilonun artışı, kemiklerin gelişimi, dişlerin çıkması ve değişmesi, kas, beyin ve tüm sistemler (sinir, sindirim, dolaşım, solunum, boşaltım gibi) ve duyu organlarının gelişimidir.
İlgili 38 soru bulundu
Bedensel Gelişim
Beden gelişimi içinde kişinin boy ve ağırlık, iskelet, kas, sinir, iç salgı bezleri, sindirim, kan ve dolaşım sistemleri incelenir (Binbaşıoğlu, 1995:60).
Bedensel Gelişim=Boy,ağırlık, hacimde artışın yanısıra, vücudun sistemlerinin kendilerinden beklenen fonksiyonları erine getirecek duruma gelmelerini kapsar. Psikomotor Gelişim=Bireyin vücudunu kontrol altına almada gösterdiği becerilerin artmasıdır. Zihin-kas koordinasyonuna dayalı davranışların gelişimini kapsar.
Sosyo-ekonomik durum, fiziksel yaşam koşulları, beslenme, sporsal aktiviteler ve hastalıklar; fiziksel gelişimi etkileyen doğum sonrası çocuğun karşı karşıya olduğu etkenlerdir. Bu faktörlerden hiç biri tek başına fiziksel gelişmeyi belirleyemez. Kalıtımsal faktörler ile dış faktörler birbirlerini bütünler ve etkiler.
Boyu beklendiği gibi uzamayan, yetersiz kilo alan, boy ve kilo değerleri standartın altında olan çocuklarda fiziksel gelişim geriliğinden söz edilebilir. Yaşıtlarına göre daha yavaş büyüyen veya Büyüme Takip Tablolarına göre %10 kritik değerinin gerisinde kalan çocuklarda fiziksel gelişim geriliğinden bahsedilebilir.
Hipofiz bezinin etkisiyle ergenliğin ilk yıllarında boy uzaması hızlıdır. Kızlarda yıllık ortalama 6-7 cm'di, ilk ay hali sonrasında bu hız azalır. Erkeklerde boy uzamasının en çok olduğu yaş 12-13 yaşlardır. Erkekler yaklaşık 22 yaşlarda yetişkin boylarına ulaşırlar.
0-2 Yaş | Bebeklik Dönemi
Fiziksel gelişimin en hızlı olduğu dönemdir. Doğumda 3-3,5 kg olan bebeğin ağırlığı, doğumdan sonra hızla artmaya başlar. İlk dört ayın sonunda bebeğin ağırlığı, doğum ağırlığının yaklaşık iki katı olur.
Çevresel faktörler gelişimi hızlandırılabilir ya da yavaşlatabilir, ancak evrelerin sırası değişmez. Bir çocuk önceki bir evreden geçmeden daha sonraki bir evreyi gerçekleştiremez (Atkinson, Atkinson ve Hilgard, 1995: 85).
(i) Bebeklik Dönemi (ii) Đlk çocukluk (Okul Öncesi) Dönemi (iii) Son Çocukluk (Okul) Dönemi (iv) Ergenlik Dönemi (v) Genç (Đlk)Yetişkinlik Dönemi (vi) Orta Yetişkinlik Dönemi ve (vii) Đleri Yetişkinlik Dönemi.
Fiziksel Gelişim
Boy artışı 4-6 yaş aralığında (ortalama) 5-6 cm, kilo artışı senede (ortalama) 2 kg kadardır. Büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir. Bu sebeple hoplama, koşma gibi hareketleri, ince ve küçük becerileri gerektiren hareketlere kıyasla daha rahat yaparlar.
Boyun uzaması, vücut ağırlığının artışı, kalbin ve beynin ağırlığının artması gibi fiziksel özellikler büyümeye örnek olarak verilebilir.
Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istendik değişme meydana getirme sürecidir. Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Gelişim geriliğinin en büyük habercisi, 'konuşma gecikmesi'dir. Konuşma gecikmesi, sadece gelişim geriliğinin değil, bazı ciddi patolojik problemlerin de habercisidir. Bu gibi problemlerde, erken teşhis çok önemlidir. Bebeğin fiziksel gelişim alanında, yürüme, koşma ve tutma gibi motor becerilerinde gerilik olabilir.
Bu zihinsel süreçlerde, ortalamanın altında ve kronolojik yaşına paralel olmayan performans sergilenmesine mental retardasyon adı verilir. Küçük yaşlarda görülen belirtilerin yabana atılmaması ve ona göre erken zamanda aksiyon alınması mühimdir. Günümüzde tanılar yaklaşık olarak 10-14 yaşları arasında konmaktadır.
Büyümeyi etkileyen ana salgı bezi hipofiz bezidir. Salgıladığı büyüme hormonu ve ergenliği uyarıcı hormonlar yetişkinlikteki boy seviyesine ulaşılmasını sağlamaktadır. Ayrıca tiroid bezi, böbreküstü bezi ve kızlarda yumurtalıklar, erkeklerde testislerden salgılanan hormonlar da büyümeden sorumlu diğer hormonlardır.
Büyümeyi etkileyen faktörler arasında genetik, beslenme, hormonlar, metabolik ve psikososyal durum, kronik hastalıklar sayılabilir. Genetik faktörler hem doğum öncesi hem de doğum sonrası büyümeyi etkiler.
İç salgı bezlerinin ve hormonların salgılanması kişinin büyümesini, fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevre faktörleri hastalık beslenme, stres, kültür, sosyal grup ve kurumlardır.
Çocukların fiziksel gelişimde top oynama, zıplama, sıçrama, bisiklete binme, kayma, sallanma, itme-çekme gibi oyun etkinlikleri önemli bir yer tutmaktadır.
Orta çocukluk dönemi gelişimin yavaş olduğu bir dönemdir. Büyüme atağını olduğu ergenlik dönemi öncesi yaşanan gelişim açısından sakin bir dönemdir. 11 yaşına gelene kadar bu dönemde çocuk 5-8 cm uzar, 2-3 kilo alır.
Bu nedenle çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde dikkat edilmesi gereken çok sayıda önemli unsur vardır. Çocukların fiziksel olarak büyümelerinde daha çok beslenme faktörü, egzersiz faktörü gibi faktörler öne çıkarken, zihinsel olarak gelişmeye devam ederlerken de çevresel ve ailevi faktörler daha etkili olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri