Kasr: Uzatmanın terki, meddi tabiinin kendi haline bırakılmasıdır. Harfi med, üçtür; Elif, makabli (kendinden önceki harf) mazmum ve sakin vav, makabli meksur ve sakin ye'dir.
Birinci baptan masdar olan kasr, lügatta; hapsetmek, menetmek, kısaltmak, engellemek, sınırlamak4 gibi anlamlara gelmektedir. Belâgat terimi olarak kasr: “Bir şeyin başka bir şeye özel bir yolla tahsis edilmesi ve sadece onu belirtmesidir”5 şeklinde tarif edilmiştir.
Harfi, tabii meddine ilâve yapmaksızın okumak anlamında kıraat terimi. Harfin sesinin harekesi yönünde uzatılmasını ifade eden tecvid terimi.
Kasr işareti uzatmadan kısa okumayı, med uzun okumayı çekmeyi ifade eder. O işaret kelimenin değil harfin altında bulunur. A. Şıkkı uzatmadan okuma.
Dik Çizgi: Harfin üzerine veya altına (Çeker) gelen dik çizgi harfi bir elif * miktarı uzatır. Harfin üzerindeki dik çizgi kalın okunan harfleri a sesiyle, ince okunan harfleriyse a ile e arasında bir sesle uzatarak okutur.
İlgili 33 soru bulundu
Medd-i Tabiinin bir elif miktarı uzatılması vaciptir. yapılmazsa haram işlenmiş olur.
Harfi medden sonra sebebi medden kırık gamze gelirse ve ikisi de aynı kelimede olursa bu durumda meddi muttasıl ortaya çıkar. Bunun dört elif miktarı kadar uzatılması gerekir. Dört elif miktarı da yaklaşık olarak 4-5 saniyelik bir süreye denk gelir.
➡ İki adet üçlü nokta durakları, Kur'an-ı Kerim yazılımında birbirine yakın aralıklarla yerleştirilir. Bu durak çeşidine satır arasında rastlanılır. Okuyucu üçlü noktalardan ilkinde durursa ikincisinde durmaz; şayet ikincisinde duracaksa ilkinde durmaz. Yani bu noktalardan yalnızca bir tanesinde durulur.
📌 Tı durağına vakf-ı mutlak adı verilir. Satırda veya ayet sonunda küçük tı harfi görüldüğü zaman durulması gerekir. Tı durağının görüldüğü yerde anlaşılması gereken bir cümlenin bitip diğer cümlenin başladığıdır. Bu sebeple tı durağında durulması gerekir.
Kur'an'da beyaz, siyah, yeşil, sarı, kırmızı ve mavi olmak üzere altı te- mel renk geçmektedir. Yani, Kur'ân'da bütün renkler değil, sadece bu temel renkler yer almış ve onlara dikkat çekilmiştir.
O halde zikretmek Kur'ân'ın emri olduğuna ve Kur'ân aynı zamanda zikir olduğuna göre, anlamı bilinmese de Kur'ân'ın zikir niyetiyle okunması yine Kur'ân'ın tüm Müslümanlara emri olmuş olmaktadır. Kur'ân'ın emrini yerine getirmek ise ibâdet ve dolayısıyla sevaptır.
Sözlükte “kısa ve eksik olmak, sona ulaşamamak; kısaltmak, hapsetmek” anlamındaki kasr kökünden ism-i fâil olan kāsır İslâm hukukunda tam edâ (fiil) ehliyeti bulunmayan kişiyi ifade eder.
Kuran, 22 yıl 2 ay, 22 günde tamamlanmıştır. Bunun ilk 13 yıllık süresi Mekke'de, diğer kısmı Medine'de geçmiştir. Bu, Hz. Muhammed'in (SAV) vahiy alış süresi demektir.
Ülkemizde en çok rastlanan kaşar çeşitleri: taze kaşar, eski kaşar, Kars kaşarı ve Trakya kaşarı olarak sayılabilir. Bunlara diyet yapanlar için yağ oranı azaltılmış olan kaşarlar da eklenebilir. Kaşar loru ise kaşar peynirinin yapımı sırasında oluşan peynir altı suyundan elde edilen lor olarak tanımlanır.
Kasır denilen yapılar bazan köşk olarak da adlandırılmıştır. Osmanlı devrinde aynı yapıların köşk veya kasır olarak anılması bu duruma işaret etmektedir. Esasında köşk, kasır (Ar. kasr), saray ve hatta kale (iç kale) arasında hükümdar ya da beylerin meskenleri olmaları açısından fazla fark yoktur.
"Misafir dört rekat farz namazlarını iki rekat olarak kılar. Buna: "Kasr-ı Salat" denir. Biz Hanefilerce, misafirin böyle namazını kısaltması gerekir. Buna aykırı olarak bu farzların dört rekat olarak kılınması mekruhtur.
Lamelif harfi; secavend harfleri arasında bulunan Lamelif harfi durulmaz işareti olarak bilinmektedir.
AYN DURAĞI (ع)
Ayn durağı, bir önceki ayetlerde anlatılmakta olan konunun veya aktarılmakta olan kıssanın bittiği yere işaret etme amacıyla konulur. Örneğin tilavet esnasında veya namaz kılarken kıyamdayken tilavetin bitirilip rükuya gidilmesi için en uygun duraklardan bir tanesi de ayn durağıdır.
➡ Ze, durmanın da geçmenin de serbest olduğu bir duraktır.
Bu durağın görüldüğü yerde geçmek durmaktan daha iyidir. Ancak durulması mana bozukluğuna sebebiyet vermez.
“Gıf” قف (Gaf ile Fe'nin bitişik yazılışı): Dur manasınadır ki durmak evlâdır demektir.
2. Yuvarlak Te ( ة ) ise, He ( ه ) harfine dönüşür ve cezimli gibi durulur. Kelimenin son harfi Yuvarlak Te ( ة ) ise, harekesi ne olursa olsun He ( ه ) harfine dönüşerek cezimli He ( ه ) gibi okunur ve durulur.
Kendinden önceki harekede ötre olduğu için durulurken إلاَّ هُو (illa huu) şeklinde bir elif miktarı uzatılarak durulur. Ayet ve duraktan önceki kelimenin son harfinin harekesi üstünlü tenvin ise durak yapılacağı zaman ة (tai marbuta) haricinde bu tenvin medd-i tabiye dönüşür.
Kırâatın en yavaş icra edildiği okuyuş şekli olan bu tarzda; medd-i tabiî bir elif, medd-i lîn üç elif, diğer medler ise dört elif uzatılarak okunur.
Medd- i lazım, asli med üzerine üç elif (altı hareke) eklenerek dört elif miktarı uzatılır.
O dönemde Kur'an okunurken bu harflerin sesleri, Kur'an'a kulak vermeleri için dinleyicilerin dikkatlerinin toplanmasına neden olmaktaydı. Çünkü yoldan geçen Arapların kulağına Kur'an sesinin gitmemesi için düşmanlar sürekli gürültü çıkarmaktaydılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri