Teâtî veya muâtât, akdin taraflarının sözlü irade beyanında bulunmaksızın mal ve bedeli karşılıklı rızaya delalet eden fiil yoluyla mübadele etmeleridir.
Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti'nin parçalanmasıyla Türkiye ile Balkanlar'daki ülkeler arasında nüfus değişimine de mübadele denir.
Kelime Anlamı: Mübadele kelimesi, takas, değiş tokuş veya bir şeyi başka bir şeyle değiştirme anlamına gelir. İki veya daha fazla taraf arasında varlık, mal veya hizmetlerin değiş tokuş edilmesini ifade eder.
Dünya Savaşı sonrasında Hindistan ve Pakistan'ın ayrılması esnasındaki gayr-i resmi mübadele, hemen Savaş sonrası Alman- Polonyalı zorunlu göçü, Kıbrıs'ın 1970 sonrası Kuzey ve Güney kesimleri arasında yapılan “de facto” mübadele bunlara örnek olarak sunulabilir.
Türk tarihinde yaşanan göçlerden bir kısmı da mübadele kelimesiyle karşılanmaktadır. Mübadele iki kişi arasında bir şeyin diğer bir şey ile değiştirilmesi, değiş tokuş ve trampa anlamına gelmektedir. Mübadil ise mübadele edilmiş anlamına gelmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Türkiye ile Birinci Dünya Savaşı'nın galibi olan devletler arasında imzalanan Lozan Antlaşması da iki ülke arasında karşılıklı nüfus mübadelesi yapılmasını karara bağlamıştır. Türk ve Rum nüfusun karşılıklı mübadelesi 1923-1930 yılları arasında gerçekleştirilmiştir.
Farklı Mübadele Sistemleri... a) Karşılıklılığa (Reciprocal) Dayanan Mübadele.. b) Yeniden Dağıtıcı (Redistributive) Mübadele. c) Pazar (Market) Mübadelesi…………………. 3. Mit ve Mübadele.....
Mübadele sözleşmesinin sonucu olarak İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da ikamet eden Ortodoks Rumların dışında tüm Anadolu'da ve Doğu Trakya'da ikamet eden Ortodoks Rumlar Yunanistan'a, Batı Trakya dışında Yunanistan topraklarında yaşayan tüm Müslümanlar Türkiye'ye gönderilmiştir.
1913 ve 1914 yıllarında yaşanan her iki nüfus mübadelesi de 1919 ve 1923 yıllarında yapılacak olan nüfus mübadeleleri için örnek oluşturmuştur. bağlamda, Bulgaristan siyasi ve askeri açıdan önemli bir bölgesel aktör haline gelmiştir.
20. yüzyılın en önemli nüfus hareketlerinden biri 24 Temmuz 1923 ta- rihinde Lozan Barış Konferansı'nda esasa bağlanan, fakat tatbikatında or- taya çıkan pürüzler nedeniyle kesin şeklini alması 1930'lara sarkan “Türk- Yunan Ahali Mübadelesi"dir.
Mübadelenin kapsamı Sözleşmenin 1. maddesinde belirtilmektedir. Buna göre: Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklarıyla, Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyruklarının, 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak, zorunlu mübadele edileceği ifade edilmektedir.
1912-1922 yılları arasında yapılan savaşlarda gerçekleşen göçler, (2) 1923-1926 yılları arasında iki devletin imzaladığı zorunlu nüfus mübadelesi. Yunanistan'a bu tarihler arasında tam kesin olmamakla birlikte 1,25 milyon civarında göçmen girerken, Türkiye'ye yaklaşık 400.000 civarında göçmen giriş yapmıştır.
Bu sözleşme ile gerçekleştirilen mübadele sırasında yaklaşık olarak 350.000 Müslüman Türk ile 200.000 Hıristiyan Rum yaşadıkları yerleri terketmek durumunda kalmışlardır. Mübadele, sözleşmenin imza- lanmasından kısa bir süre sonra başlamış ve her iki ülke için de yıllarca sorun oluşturmuştur.
Karşılıklı olarak iki ya da daha fazla ülkenin anlaşması kapsamında, ülke nüfusları azınlıkta olan kısımların yer değiştirmesine mübadele göçü denir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin ardından Kurtuluş mücadelesi ile beraber mübadele göçü yaşanmıştır.
Lozan Sözleşmesi ve Türk ve Yunan Nüfuslarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme olarak da bilinen Türk-Yunan Mübadele Sözleşmesi, Türk Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi sonrasında, 30 Ocak 1923'te Lozan'da Yunan ve Türk hükûmetleri temsilcileri tarafından imzalanan arasında bir anlaşmadır.
ѻ Mübâdele etmek: Değişmek, değiş tokuş etmek.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Osmanlı Devleti'nın iskan politikası olarak Balkanlar'a yerleştirilmiş olan Anadolu'daki yörüklerden ve kuzeyden gelen Kıpçak-Kuman boylarından oluşan Türk topluluklarının torunlarıdır.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi, 1923 yılında Lozan Barış Antlaşması'na ek olarak yapılan sözleşme uyarınca Türkiye Cumhuriyeti ve Yunanistan Krallığı'nın kendi ülkelerinin yurttaşlarını din esası üzerine tehcir ve zorunlu göçe tabi tutmasına verilen addır. Göçe tabi tutulan kişilere ise mübadil denir.
öncelikle aradaki muhacir ve göçmen farkını irdeleyelim. yunan muhaciri atatürk zamanında mübade ile gelenlere deniyor. selanik, girit, rodos' lu oluyorlar. göçmen ise mübadeleden sonra gelene denir onlar çoğunlukla batı trakyalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri