Flag formation'lar, fiyatın en son konsolide olduğu noktadan kısa-dönem trendinin devamlılığını tahmin etmek için kullanılmaktadır. Şeklin oluşumundan hemen önceki trende bağlı olarak bayraklar boğa veya ayı olabilmektedir.
Bayrak formasyonu ya da diğer adıyla flag formasyonu, kısa vadeli görünümde ortaya çıkan ve trendin devamına işaret eden bir grafik oluşumudur. Bu formasyon kesinlikle geri dönüş formasyonu olarak değerlendirilmez.
Bayrak formasyonları; öncesinde görülen sert bir yükseliş (bayrak direği) hareketi ve sonrasında yukarı, aşağı veya yatay eğimli olabilen iki paralel çizgi (konsolidasyon dönemi) arasında kısa süreli bir fiyatlama ile karakterize edilmiş bir devam formasyonu türüdür.
Bayrak formasyonu. Bayrak formasyonu... Bayrak formasyonu, fiyatların çok hızlı bir şekilde hareket ederek kısa bir süre içinde belirgin bir mesafe kaydettiği dönemlerin ardından görülen, ve kısa dönemli bir duraklama içine giren fiyatların soluklandıkları bir oluşumdur.
Teknik analizde flama formasyonunun anlamı, söz konusu menkul kıymetin aynı yönde hareket etmeyi sürmeden önce kısa bir konsolidasyon süreci yaşayabileceği ve ardından aşağı ya da yukarı yönlü hareketine devam etmesinin kuvvetle muhtemel olduğu şeklinde yorumlanır.
İlgili 39 soru bulundu
Boğa Formasyonu, bir varlığın fiyatının yukarı yönlü hareketine devam edeceğini gösteren bir teknik analiz grafik formasyonudur. Tipik olarak yukarı yönlü bir piyasada ortaya çıkar ve güçlü ve hızlı bir fiyat artışının ("bayrak direği") ardından gelen bir konsolidasyon dönemiyle karakterize edilir.
Yutan boğa formasyonu trend dönüş formasyonu olarak bilinmektedir. Genellikle düşen trendin diplerinde gözükmektedir. Bu formasyon ile karşılaştığımızda anlamalıyız ki düşen trend son buluyor ve bir yükseliş trendi başlayacağının veya düzeltmenin geleceğini bilmemiz gerekiyor.
Kelebek formasyonu oluşumunda piyasa önce güzel bir yükseliş ile tepe noktasına çıkmakta daha sonrasında ise gelen satış baskıları ile düşüş eğilimine girmektedir. Düşüşten sonra küçük bir yükseliş gerçekleştiren piyasa bir süre sonra tekrardan dip seviyelerine kadar inmektedir.
Çekic. Bu formasyon, düşüş trendinin en altında oluşur ve nispeten uzun bir alt fitile sahip mum grafiği olarak bilinir. Alt fitil, gövdenin en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Çekiç formasyonu bu noktada ciddi bir satış baskısı olmasına rağmen boğaların yeniden fiyatı açılış seviyesine çektiğine işaret eder.
Yükselen Kama Formasyonu (Ascending Wedge Pattern)
Yani, yükselen takoz meydana geldiğinde fiyatın aşağı doğru hareket edeceği düşünülür. Yükselen kama formasyonu, düşük ya da yükseliş fark etmeksizin her trendde gerçekleşir. Yükseliş trendi esnasında ortaya çıktığında bir tersine dönüşün sinyalini verir.
Dilimize İtalyancadan geçen flama kelimesi 12. yüzyıldan beri kullanılmaktadır. Orijinal dilinde ''flama'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı sancaktır. Bu sözcük, gemicilikte, izcilikte ve denizcilikte bayrak anlamında kullanılır. Kalıp bir ifade olan ''flama basın'' ise bayrağı göndere çekin anlamına gelir.
Formasyonlar; İkili Dip, İkili Tepe, Üçgen, Bayrak Formasyonu.
' sorusunun cevabı için süre olarak bir ay veya daha kısa gibi bir süre söylenebilir. Bu durum her formasyonla değişmekle birlikte bayrak formasyonunda bu şekildedir. Grafik olarak bakılacak olursa da bir bayrak formasyonu en az 8 çubuk en fazla 20 çubuk kadar sürer. Bu süre de yaklaşık 1 aya tekabül eder.
Yükselen üçgen formasyonu doğası gereği genel anlamda yukarı yönlü formasyonlardır; özellikle yukarı trend içerisinde meydana gelirse trendin devamının geleceğine dair bir işaret verir. Grafik oluşumu şu şekilde oluşur, piyasa aşırı alım bölgesindedir ve fiyatlar geri çekilmeye başlar.
Teknik analizde fiyatın sert hareketlerinin ardından kısa vadeli konsolidasyon döneminde dip ve tepelerin paralel bir görünüm içinde kanal oluşturmasına bayrak formasyonu denir.
Kayan Yıldız şamdan formasyonu, yükseliş trendi sırasında ortaya çıkabilen ve piyasa açılışına yüksek başlayan, kapanışta ise açılışına yakın kapanan tek günlük bir formasyondur. Aynı zamanda çok daha yüksek işlem görür. Aslen düşüş eğilimi gösterir ama Ters Çekiç gibi görünür.
Fiyatların belirli bir dönemde üçgen şeklinde daralması ile oluşur. Üçgen formasyon sırasında fiyatlar yüksek ve düşük seviyelerde daralan bir aralıkta hareket edebilir. Üçgen formasyon trendin devamına işaret etmektedir. Bu yönüyle trend devam formasyonları arasında yer alır.
Bir doji "Dо̄ji", mum çubuğunun eşit fitillerden veya hacimsiz gövdeden oluşan bir açılış ve kapanışa sahip olan mum formasyonunun adıdır. Çoğu durumda mum çubuğunun alt fitili ve üst fitili hemen hemen eşit gövdesi yok denecek kadar azdır. Gövde uzunluğu sıfır veya sıfıra çok yakındır.
Ters çekiçler bir hisse senedinin en alt düzeyini gösterir ve dip noktasından yükselişe nasıl geçeceği yönünü teknik analiz ile anlatmaktadır. Ters çekiç formasyonu Üst fiyatın aşağı doğru hareketini sonlandırdığını ancak hisse senedi satıcılarının fiyatı açılışa yaklaşacak düzeyde aşağı çekmeyi ı gösterir.
Elinizde kalan mum çubuğu, uzun çubuk benzeri bir şekle bağlı bir kare gibi görünecektir. Bu mum çubuğu bir düşüş sırasında oluşursa Çekiç olarak adlandırılır ve bir boğa formasyonu olarak kabul edilir.
Gartley pattern ya da bilinen adıyla Gartley formasyonu, 1935 yılında H. M. Gartley tarafından keşfedilen bir harmonik grafik modelidir. Yatırımcıların reaksiyonlarını en yüksek ve en düşük seviyelerini belirlemesine yardımcı olan ve Fibonacci sayılarına ve oranlarına dayanan bir grafik modeli olarak da tanımlanabilir.
Bir elmas formasyonu oluşumunun hikayesinde temel unsur fiyatlarda yaşanan önce bir genişleme ve sonra da bunun ardından gelen bir daralmadır. Genişleme kısmı daralma kısmına nazaran daha kısa sürede oluşan bu formasyonda, başlangıçta trendde oluşan normal bir tepe ve bunun ardından gelen bir gevşeme vardır.
Engulfing formasyonu iki mumdan oluşan bir dönüş formasyonudur. Yani yükselen veya düşen trend diplerinde ortaya çıkar. Gövde renkleri tam terstir, düşüş trendinde oluşursa ilk mum kırmızı (düşüş), ikinci mum yeşildir (yükseliş). Yükselen trendde oluşursa tam tersidir.
Akşam Yıldızı (İngilizce: The Evening Star), bir yükseliş trendinin olası geri dönüşünü belirten bir mum formasyonudur. Bu mum formasyonu, düşüş trendinde oluşan Sabah Yıldızı mum formasyonunun, yükseliş trendindeki karşılığı olup, ortadaki mumun “yıldız” olduğu üç mumdan oluşur.
Doji, boğalar ve ayılar arasındaki eşitlik ya da kararsızlık durumlarında ortaya çıkar. Bir Doji, çoğunlukla trenlerin altında veya üzerinde bulunur. Bu durumdan dolayı fiyat yönünün tersine çevrilmesinin bir göstergesi olarak görülür. Yani trend yükselişte ise düşüşü, düşüşte ise yükselişi gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri