Mevlana Müzesi yakınındaki Akçeşme ve Kerimdede Mahallesi'nde, 100 bin metrekare alanda yürütülen çalışmayla yok olmaya yüz tutmuş ve çoğu yıkılan tarihi Konya evleri restore ediliyor.
Konya'nın Beyşehir ilçesinde tarihi Selçuklulara dayanan 200 haneli Emen Mahallesi'nde, bölgeye özgü sarımtırak beyaz kalker taşı, kerpiç ve ahşaptan yapılan taş evler, görenleri büyülüyor.
Mardin denilince ilk akla gelen Mardin Taş Evleri, mimarlık harikası olarak geleneksel yaşayın bir simgesidir.
Bu mekânlar; Mevlana Türbesi, Karatay Medresesi, Nasreddin Hoca Türbesi, Konya Arkeoloji Müzesi, Selimiye Cami, Kilistra Antik Kenti, Alâeddin Cami, Eflatunpınar Hitit Anıtı, Atatürk Müzesi, İnce Minareli Medrese, Selçuklu Köşkü, Sille Aya Elena Kilisesi, Katolik Kilisesi ve Şemsi Tebrizi Cami'dir.
Tarihçe. İlk barınaklar önceki çağlarda yağış, soğuk hava, yabanî hayvanlardan korunma amacı güdülerek içinde bulunulan çevreye göre değişik şekillerde ortaya çıkmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Ankara'da, Selçuklular döneminden kalma dini mimariye ait yapılar bulunduğu halde, Türk sivil mimarisinde özel bir yeri bulunan Ankara'nın eski evlerini bulmak mümkün değildir. Eski evlerin en yaşlısı 250 yılı geçmez. Bu evler ağaç ve kerpiç gibi ömrü az malzemelerle yapıldıklarından dayanma güçleri bu kadardır.
Konya; Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Konya'da yerleşimin tarihi prehistorik(tarih öncesi) çağlara gitmektedir. M.Ö 6000-5000 yıllarında bölgede yerleşme merkezi kurulduğu araştırmalarla anlaşılmıştır. Eski çağlarda “İkonium” olarak isimlendirilmiştir.
Fatih Sultan Mehmed, 1470'te Devletin Rumeli (Sofya), Anadolu (Kütahya), Rûm (Tokat) Eyaletlerinden sonra 4. Eyalet olarak Karaman Eyaletini, merkezi Konya şehri olmak üzere kurmuştur.
Bizans kaynaklarında "Tokonion" olarak geçen şehrimize yakıştırılan diğer isimler şöyledir: "Ycconium, Conium, Stancona, Conia, Cogne, Cogna, Konien, Konia..." Arapların Kuniya dedikleri güzel kentimiz, selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bir daha değişmeyerek günümüze kadar gelen ismine kavuşmuştur: Konya...
İzmir Foça'da inşa edilen tarihi evler bitişik düzen, tek ev ve kule evler olmak üzere üç farklı tarzda yapılmış. Tıpkı Harran evleri gibi yazın serin kışınsa sıcak tutan bu evlerin bir bölümü yıkılmış olsa da bölgede halen farklı örneklerini görmek mümkün.
Eskişehir'de yerleşimin olduğu en eski yer olarak bilinen Odunpazarı'nda da tarihi evler dikkat çekiyor. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından dış cepheleri farklı renklere boyanan bu evler, ilçenin sokaklarının rengarenk ve hoş görünmesini sağlıyor.
Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün yünümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.
Kent merkezinde Tarihi Bedesten Çarşısı içinde yer alan 17. yüzyıl Osmanlı eserlerinden tarih Ahmet Efendi Hamamı, uzun yıllar hizmet verdi. Etrafı dükkanlarla çevrili ve caddeye bakan cephesi de duvarla kapalı olmasından dolayı fazla bilinmeyen tarihi hamam, yaklaşık 3 yıl önce restorasyona alındı.
7. bin yılından beri yerleşim yeri olmuş, pek çok medeniyete beşiklik etmiştir. Yazının M.Ö. 3500'de kullanılmaya başladığı hatırlanacak olursa, Konya'nın, ülkemizin en eski yerleşim merkezleri arasında yer aldığı söylenebilir.
Şehir 1467 senesinde kalıcı Osmanlı egemenliğine geçmiştir. Sultan II. Mehmed Konya'yı zaptederek Karamanoğlu hakimiyetine son vermiştir. Osmanlı devrinde Konya önce Karaman Eyaletinin sonra da Konya Vilayetinin merkezi olmuştur.
Paul burayı ziyaret etti ve şehir önemli bir dinsel merkez olarak gelişti. Bu nedenle Hıristiyanlar ona, “İsa'nın tasviri” anlamına gelen “Ikonyum” adını verdiler. Abbasiler burayı alınca “Kuniye'ye” çevirdiler. Türkler bu ismi Konya olarak değiştirdi.
Konya denilince akla tabi ilk önce etli ekmek gelir fakat sadece meşhur olan yemeği o değildi, diğer yemekleri; Bamya çorbası, çebiç, fırın kebabı, arabaşı çorbası, Mevlana böreği de en bilinenler arasındadır.
Türkiye'nin en büyük şehri Konya değil İstanbul'dur. İstanbul'un nüfusu 2023 yılı itibariyle 15 milyon 907 bin 951 kişidir. Konya'nın nüfusu ise aynı yıl itibarıyla 2 milyon 296 bin 347 kişidir. Bu durumda İstanbul'un nüfusu Konya'nın nüfusundan yaklaşık 7 kat daha fazladır.
Konya Ayaklanması, Anadolu'da Millî Mücadele'ye karşı gelişen ayaklanmalardan biridir. Diğer ayaklanmalar gibi kısa sürede bastırılmıştır. Ayaklanmayı yöneten Delibaş Mehmet'in adından dolayı Delibaş Ayaklanması olarak da bilinir. Ayaklanma bastırıldı.
İbrahim Paşa komutasındaki Mısır ordusu Osmanlı kuvvetleri karşısında önemli başarılar kazandıktan sonra ilerleyerek Konya'yı işgal etmiştir.
Konya'yı kim fethetti? - Erol Sunat - Yeni Meram Gazetesi. Konya, 1075 yılında Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından fethedilmişti. Konya'nın Fatihi odur.
Tiny house olarak bilinen ya da mikro evler, küçük evler ve minik evler gibi çeşitli isimlerle de adlandırılmakta olan bu ev modelleri, renkli ve mini boyutlara sahiptir.
Geçmiş çağlardan kalma tarihi yapılara harabe denir. Viran ve köhne sözcükleri bu kelimeyle eş anlamlıdır.
ÇEKÜL Vakfı ve Antalya Mimarlar Odası işbirliğiyle sürdürülen "7 Bölge 7 Kent" projesi kapsamında hayata döndürülmeye çalışan bu evler, bölgeyi turizm cenneti haline getirmek için harika mekanlar..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri