Flashback; geçmişte yaşanan, kişilerin bastırdıkları korku-yas gibi travmatik olayların ani bir şekilde tekrar zihinde canlanması sonucunda gerçekleşen tetiklenmedir.
Güdümlü Görüşme
Süreci görüşmeyi yapan danışman yönlendirir. Bu yaklaşımda danışanın yetişme ve gelişimi, yapacağı seçimlerin veya alacağı kararların sorumluluğu, danışmanın yükümlüğündedir. Bu nedenle danışman, danışma süresince, danışana telkinlerde bulunmakta, ona yol göstermektedir.
Sıkı yapılandırılmış mülakat: Sorular önceden belirlidir. Gevşek yapılandırılmış mülakat: Bazı açık uçlu sorular vardır. Verilen cevaplar yönlendirici olur. Yapılandırılmamış mülakat: Sorular serbesttir.
Serbest mülâkat
Bu tür görüşmelerde görüşmecinin adaya soracağı sorular sınırlandırılmamıştır. Görülmeci ihtiyaca göre uygun gördüğü soruları yöneltir. Bu tür mülâkatların adayların eşit değerlendirilmemesi veya sınırlı şekilde (bazı konulara odaklanarak) değerlendirilmesi gibi dezavantajları vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Nitel görüşmeler az kişiden detaylı bilgiler elde edilen görüşmelerdir. Bu türde görüşme sorularında esneklik sağlanabilmektedir. Öyle ki görüşme soruları genel bir çerçeveyi ifade eder. Görüşme sırasında görüşmeci tarafından yeni soru eklenebilir, ara sorular sorulabilir ya da bazı sorular saf dışı bırakılabilir.
Panel Mülakat
Panel tipi mülakatlara büyük organizasyonlarda özellikle kamu alanında sıklıkla rastlanır. Her bir aday birden çok (genellikle iki ya da beş arasında değişen) görüşmeci ile görüşür. Bu görüşmeciler insan kaynakları yöneticisi, departman yöneticisi veya ilgili departmanların çalışanlarından oluşmaktadır.
Derinlemesine görüşme bir veri toplama tekniği olarak, açık uçlu soruların sorulması, dinlenmesi,cevapların kaydedilmesi ve incelenmesini mümkün kılar. Derinlemesine görüşme, bir konuşma ve ilişki başlatma sürecini kapsar.
Etnografik görüşmeler, en özgün araştırma sonuçlarını elde etmek için derin gözlemi bire bir tartışmalarla birleştirir. Etnograf bu tasarımda araştırma ile ilgili faaliyetleri yürütürken araştırma grubu ile konuşur. Bu bağlamsal sorgulama, araştırma grubunun hedefleri ve davranışları hakkında veri toplar.
Yönlendirilmiş arama, çeşitli sebeplerden dolayı telefona cevap verilememesi durumunda hattın başka bir numaraya yönlendirilmesi olmaktadır.
Dolaylı konuşma (İng: Indirect speech), Herhangi bir dilde bir başkasının ifadesini yeniden aktarmada kullanılan bir cümle yapısıdır.
Yarı yapılandırılmış mülakatlarda görüşmeci sorularını ön hazırlıkla mümkün olduğunca anlaşılır kılmaya çalışır; görüşme boyunca da soruların anlaşılmadığı veya beklenmedik sorunların ortaya çıktığı durumlarda sorularını tekrar düzenleyip düzelterek katılımcıya yöneltir.
Teşhis, şüpheli veya sanığın kim olduğunun/kimliğinin tespit edilebilmesi veya suçun gerçek faili olup olmadığının tespiti amacıyla kendisinin veya fotoğrafının mağdur veya tanıklara gösterilmesi suretiyle yapılan bir işlemdir.
İkincisiyse panel görüşme denilen, iki ya da daha fazla görüşmeci tarafından yapılan sizin yalnız katıldığınız görüşmedir. Bu tür görüşmelerde genelde şirket tanıtımıyla beraber, tartışmalar ve soru-cevap oturumları yer alır. Ayrıca şirket böylece adayların davranışlarını gözlemleme şansı elde eder.
Teknik Mülakat Soruları yaptığınız iş ile iglili teknik sorulardır. Örneğin, işiniz proje yönetimi ise, o zaman proje yönetimine ilişkin teknik sorular ile karşılaşırsınız. Bu tür teknik sorular daha çok, proje yönetiminin temellerine ne kadar hakim olduğunuzu ölçmek için sorulur.
Kalıplı Görüşme: Kalıplı görüşmeye görüşmecinin yargılarının tutarlılığı ve doğruluğu tartışmalarıyla ilişkili olarak önem verilmektedir. Bu tür görüşme yönteminin maksadı, standartlaştırılmış soruların kullanımı aracılığı ile adaylar hakkında bilgiler elde etmektir.
Netnografi, etnografik araştırma tekniklerinin online ortama uyarlanarak tüm dijital iletişim kanallarında bulunan farklı insan topluluklarının veya kültürlerin, davranışlarını, tutumlarını ve sosyal etkileşimlerini anlamaya çalışmaktır.
Olgubilim, yaşanan olgu ile ilgili bilgiler elde etmek için olguyu deneyimleyen bireylerin görüşüne başvurulan nitel araştırma yöntemi desenidir. Olgubilimin oldukça fazla uygulama biçimi bulunmakla birlikte her birinde öznel deneyime öncelik verilmektedir.
Fenomenoloji, insanların belirli bir fenomen veya kavramla ilgili anlayışlarını, duygularını, bakış açıları ve algılarını ifade etmelerini sağlayan ve bu fenomeni nasıl deneyimlediklerini tanımlamak için kullanılan nitel bir araştırma yöntemidir (Rose, Beeby & Parker, 1995, s. 1124).
Yapılandırılmış Görüşme:
Her katılımcıya önceden hazırlanan soruların, aynı biçimde ve aynı sırada sorulduğu bir görüşme türüdür. Görüşmeci, belirlenen sırada soruları sorarak her katılımcıdan verileri toplamaya çalışır.
Durumsal Mülakat
Oldukça yapılandırılmış bir şekilde varsayımsal durumlar örneklenerek adaydan bu durumlarda nasıl davranacağına ilişkin bilgiler almayı amaçlayan görüşme formatıdır. Görüşmeci her adayın cevaplarını puanlamak ve değerlendirmek için örnek cevaplardan oluşan puantaj tabloları kullanabilir.
Sohbet Tarzı Görüşmeler
Görüşmecinin doğrudan ortama katıldığı, alan araştırmalarında kullanılan yöntemdir. Sorular etkileşimin doğal akışı içinde sorulur ve görüşülen görüşme yapıldığının bile farkında olmayabilir. Önceden belirlenmiş sorular yoktur ve görüşmenin nasıl gelişeceği kestirilemez.
Sıralı Mülakat: Görüşmeler birebir yapılır. Mülakat alanı sabit olup görüşmeyi yapan kişiler değişir. Art arda birkaç görüşme yapılır. Ardı ardına her bir kişi adayın farklı bir yönünü inceler.
Karma mülakat: Yapılandırılmış ve yapılandırılmamış mülakatın birlikte uygulanmasıdır. Mülakat sırasında adaya yöneltilen planlı sorular adaylar arasında karşılaştırma yapma olanağı veren temel bilgileri sağlar.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri