Çeşitli gıdalarda eser miktarda doğal olarak florür bulunur. Fakat insanlar, florürün çoğunu florlu su ve diş macunlarından alır. Demlenmiş siyah çay, kahve ve bazı bitkiler topraktaki minerali emdiği için doğal olarak florür içerir. Kabuklu deniz hayvanlarının kabukları ve kasları da florür içerebilir.
Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren bir besindir. Deniz suyunda bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri flor açısından zengin besin kaynakları olarak gösterilebilir.
Flor mineralinin asıl kaynağı, içme suyu olarak değerlendirilmekte ve kişilerin günlük olarak bol miktarda su tüketmesi gerekmektedir. Günlük olarak vücuda girmesi gereken minerallerden biri olan flor, et ve et ürünleri, deniz mahsulleri, balıklar, sebze ve meyveler ya da süt ürünleri aracılığıyla alınmaktadır.
Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır. Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
İlgili 23 soru bulundu
Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Ancak floruru az olan sular insan sağlığı için daha yararlıdır.bunun için arıtma suları ve damacana sular tavsiye edilir. Çünkü onların florur dereceleri çeşme sularına kıyasla daha düşüktür.
Özellikle diş macunları içerisinde sıkça bulunarak hayatımıza dahil olan bu madde çürüklerin önüne geçerek dişleri korumasıyla bilinmektedir. Vücudumuzda bulunan sert tabakaların sertlik kazanmasında etkili olan florür maden sularında da oldukça yoğun miktarda bulunmaktadır.
Flor Eksikliği
Dişlerin dayanıklılığı azalır ve kolay çürükler ve diş kayıpları oluşur. Kemikler zayıflar ve kolay kırılır. Fakat bu durumun oluşabilmesi için osteoporoz zemini olması gereklidir. Diş çürüklerinin flor eksikliği ile ilişkisi vardır.
Bir fincan çay 0,10-0,12 mg florür sağlar.
Süt ve ürünleri başta olmak üzere, tüm gıdalardaki florür miktarı düşük düzeylerdedir. Anne sütü veya şişe sütle beslenen bebek ve çocukların hemen hemen yegane florür kaynağı süttür.
Florür uygulaması genelde iki şekilde olmaktadır. Birincisi florür içeren besinler ve takviyelerin tüketimi ile, ikincisi ise doğrudan dişlerin üzerine sürülmesi şeklindedir.
Flor genel olarak sakatatta (karaciğer, böbrek), deniz ürünlerinde, çay, elma, ıspanak, ve yumurtada bulunur.
Florüre alerjiniz varsa florürsüz bir diş macunu tercih etmelisiniz. Belirli bir tıbbi rahatsızlığınız varsa farklı bir diş macununu da tercih edebilirsiniz, ancak diş macununu değiştirmenin fayda sağlayıp sağlayamayacağını yalnızca hekiminiz size söyleyebilir.
Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli olan bir iyondur. Ortalama olarak yetişkin bir kişinin günlük 2 veya 3 miligram flor ihtiyacı bulunur. İnsanlar flor ihtiyaçlarını bazı bitkilerden ve balıklardan karşılar.
Diş macunlarındaki florür içeriği ortalama 1-1.5 mg/g. İnsan vücudunda ağırlıklı diş ve kemikte olmak üzere toplam 2-3 gr. florür var. FDA'nın tavsiye ettiği günlük florür alımı erkekler için 4, kadınlar için ise 3 mg. Erişkinlerde toksik doz 5 mg/kg iken, çocuklarda toksik doz 0.1-0.3 mg/kg olarak kabul ediliyor.
Florür tükürük ile karışarak diş yüzeyine yerleşmektedir. Böylece dişi korumaktadır. Ağızda bulunan bakterileri yok etmektedir.
Sodyum florür nörotoksik bir madde olup, en çok epifiz bezine zarar vermesine ilaveten tüm beyin ve sinir hücrelerini tahrip eden, beyinde düşük zekaya, algılama bozukluğuna neden olan, kişiyi aptallaştıran ve IQ'yu azaltan etkiye sahip olduğu, Alzheimer benzeri hafıza rahatsızlıklarına yakalandıkları gözlemlenmiştir.
Sensodyne diş macunu florür içerir mi? Tüm Sensodyne diş macunları florür içermektedir.
Madde vücuda girildiğinde birikme eğilimi gösteren bir madde. Biyobirikim denilen maddeler arasında yer alan florür vücuda alındığında sadece yüzde 50'si dışarı atılabiliyor. Geri kalan kısmı vücutta depolanıyor.
Kalsiyumdan zengin besinler: Kalsiyum en önemli kemik güçlendirici takviyelerden biridir. Süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagiller kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
Flor, periyodik cetvelin 7A grubunda yer alan reaktif bir element. Bu element, elektron alınca iyonlaşıyor ve ortaya Florür çıkıyor. Yani Florür, Flor'ün iyonlaşmış haline deniyor. Flor, doğada bulunduğu gibi doğrudan kullanılamadığı için iyonlaşmış hali olan Florür kullanılır.
Florun kemikte birikimiyle iskeletsel deformasyon, büyümede gerilik ortaya çıkabilirken, yüksek miktarlarda kullanımı sonrasında karaciğer, böbrek, beyin ve beyincik gibi yumuşak dokularda da birikim ve zararlı etkiler oluşabilmektedir.
Normal olarak yüzey sularında yüksek miktarda florür bulunmaz, ancak bazı yeraltı sularında ve kaplıca sularında yüksek miktarlarda florür bulunabilir. Ayrıca volkanik alanlardaki su kaynaklarında florür konsantrasyonları yüksek olmaktadır. Hemen bütün yiyeceklerde eser miktarda da olsa florür bulunur.
İşte bu sebeple ağız ve diş temizliğinin nasıl yapılması gerektiği, diş fırçası ve diş macunu seçimi ağız sağlının tesisi için büyük önem taşımaktadır. Diş macunlarının büyük bir kısmı ise, az miktarda bile olsa florür içermektedir.
Dişler ağızda göründükten sonra diş macunu, ağız bakım suyu ve hatta musluk suyuna eklenen florür, diş minesinin güçlü kalmasına yardımcı olur, böylece diş minesi şekerli yiyecekler yediğinizde oral bakterilerin ürettiği aside direnebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri