Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır. Eğer bebek su yutarsa da hapşırarak ya da öksürerek yuttuğu suyu kendiliğinden çıkaracaktır.
Kulağa su kaçması durumunda kulak kanalında çene kemiği ve boğaza kadar uzanan bir gıdıklama hissi görülebilir. Ayrıca duyma yetisi de etkilenir ve sesle yalnızca boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine akarak boşalır. Fakat boşalma olmazsa dış kulak yolunda biriken su, kulak iltihabına neden olabilir.
Çocuğunuzun kulaklarını banyo yaparken su geçirmez bir örtü ile örtün İster su, ister şampuan köpüğü, ister duş jeli köpüğü olsun, çocuğunuzun kulağına kaçması konusunda endişelenmenize gerek yok. KOLAY TAŞIMA Bu tek kullanımlık kulak koruyucular bir poşet içinde paketlenmiştir ve çok hafiftir.
Kulağa kaçan su normal şartlarda kendi kendine kulaktan akmaktadır. Fakat bir veya iki gün içerisinde kulaktan çıkmayan su sonucu oluşabilecek enfeksiyonlara karşı bir uzmana danışmak gerekmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Akut orta kulak iltihabı, 10 gün süreyle kullanılan antibiyotikler, ağrı kesici ve ateş düşürücüler ve östaki tüpünün fonksiyonunu düzeltecek ilaçlarla tedavi edilir. Çocuklarda buruna serum fizyolojik sıkılması burnun açılmasına ve orta kulak havalanmasına yardımcı olabilir.
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Valsalva Manevrası: Burun kapatılarak ağız kapatılır ve ardından hafifçe nefes verilir. Bu manevra, kulak kanalında basınç değişikliği yaratır ve suyun dışarı çıkmasını sağlayabilir. Kulak Damlası Kullanımı: Eczanelerden temin edilebilen kulak damlaları, suyun kulak kanalından çıkmasına yardımcı olabilir.
Bebeğinizin ilk banyosunda sadece ılık su kullanmanız öneriliyor. Daha sonraki banyolarda ise yeni doğan bebekler için özel formüle edilen şampuan ve sabunlardan yararlanabilirsiniz. Banyo sonrasında bebeğinizi hemen kurulamak ve giydirmek için havlusunu ve kıyafetlerini yakınınızda tutmanız rahatlık sunar.
Bebeklere, haftada bir kez banyo yaptırmak yeterli olacaktır. Ayrıca saç derisi 1 kereden fazla yıkanmamalıdır. Çünkü bebeklerin saç derisi yetişkinlerdeki gibi kısa sürede yağlanmaz ve kirlenmez. Özellikle kış aylarında bebeklere banyo yaptırırken 15 dakikadan fazla banyoda kalmamalarına özen göstermek gerekir.
Otitis media ya da orta kulak iltihabı kulak zarının arkasında sıvı birikimi, orta kulakta kızarıklık, şişme ve ağrı ile seyreden bir enfeksiyondur. Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur.
Damlalık kullanarak, etkilenen kulağa dört ila beş damla hidrojen peroksit koyun. Bir ya da iki dakika bekleyin. Sıvının kolayca boşaltılmasını sağlamak için başınızı aşağı doğru eğin.
Denizde kulağa su kaçması ise her ne kadar deniz suyu havuza nazaran çok daha temiz olsa da yine de dikkat edilmediği takdirde benzer sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle kulağa su kaçması durumu hafife alınmamalı, gerekli önlemler alınmalı ve mutlaka bazı önemli durumlarda doktora gidilmelidir.
Bu süre içerisinde yumuşak, nemli bir bezle cilde zarar vermeden temizlenebilir. Bundan sonraki dönemlerde ilk bir ay içerisinde bebeği haftada bir gün yıkamak kış ayları için yeterlidir, yaz ayları için gün aşırı veya sıcaklık durumuna göre hergün yıkamayı öneriyoruz.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Bebek o ortamın mikroorganizmasına alışmalıdır. Ancak dışarıdaysanız, emziği yıkayabilirsiniz. Bebeğinizi, uygun ısıya getirdiğiniz çeşme suyuyla yıkamaktan çekinmeyin. İçme suyuna gerek yok.
Bebek, banyo sırasında onu döndürüp çevirirken biraz yorulur. Bu esnada çok hassas olan sindirim sistemi de onu rahatsız edebilir. Bu nedenle bebeğini banyodan önce değil de sonra emzirmen daha doğru.
Yenidoğan Bebek Banyosu
Göbeği düştükten bir gün sonra bebek banyo yaptırılabilir. Göbek genelde doğumdan sonra 1-2 hafta içinde düşer. Düşünceye kadar yumuşak bir bezle cildini kaynamış ılımış su ile silin ve kurulayın. Bu işlemi gün aşırı yapabilirsiniz.
Bebeğin vücudunu saran sıvılar, kan ve yaptıysa kakası nazikçe silinir. Bazı hekimler vücut ısıları düzene girene kadar yeni doğan bebeklerin yıkanmasını önermez ve 2-3 gün beklerken bazı hekimlerin uygulaması bebeğin hemen yıkanması şeklinde olabilir.
Başınızı Yana Eğin: Kulağınıza su kaçtığında başınızı hafifçe eğerek, suyun daha kolay dışarı çıkmasını sağlayabilirsiniz. Su genellikle kendiliğinden akar. Hafifçe Sallayın: Başınızı eğdikten sonra, hafifçe başınızı sallayarak kulağınızdaki suyun dışarı çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kulak zarı hassastır ve yırtılabilir. Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Su ile yıkama yönteminin kulak zarının delik olduğu durumlarda kullanılması mümkün değildir. Çünkü bu şekilde kulak iltihap kapar. Hekim hastayı muayene ettikten sonra hangi yöntemin hasta için en iyisi olduğuna karar verebilir. Bir kere yıkanan kulağın sürekli yıkanması gerekeceğine dair bir inanış vardır.
Çocukların konuşmalarında gecikme olabilir. Kulakta sıvı birikmesi sonucu bebeklerde kulak ağrısı da yapabilir. Okul notlarında ve performansında düşüklük gözlenebilir. Bazı çocuklar içine kapanık olabilir, hareketlerinde azalma gözlemlenebilir.
İşitme kaybı kulak kiri veya kulakta sıvı birikmesinden kaynaklanabilir. Bu tipte geçici işitme kaybı olan birçok çocuğun, ilaç tedavisi veya küçük bir cerrahiyle işitmesi düzeltilebilmektedir. Geçici işitme kaybının tersine bazı çocukların kalıcı olan sinir kaynaklı işitme kayıpları vardır.
Kulakta sıvı birikmesi, çocukluk çağında geçirilen enfeksiyonlar, anne hamileyken geçirilen kızamıkçık, toksoplazma, herpes gibi enfeksiyonlar veya doğumdan sonra geçirilen kabakulak menenjit, su çiçeği gibi hastalıklar çocuklarda işitme kaybı yapan nedenler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri