Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Buna rağmen fındığın yaratılış kaynağı bazı efsanelerde Çin olarak geçmektedir. Çin kaynaklarına bakıldığında, fındığın yetiştirilmeye başlandığı ilk tarihi M.Ö. 2838 olarak karşımıza çıkar.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
İlgili 34 soru bulundu
Yuvarlak şekilleri nedeniyle kırmaya elverişlidirler. Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir. Ayrıca Palaz, Mincane, Foşa, Kan, Çakıldak, Kara bu gruba girmektedir.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Türkiye'de son 28 yılın ortalamasına göre en fazla fındık üretimi yapan iller %27.82 ile Ordu, %16.28 ile Sakarya, %14.77 ile Giresun, %11.52 ile Samsun, %8.75 ile Trabzon, %8.68 ile Düzce, %3.69 ile Zonguldak, %1.66 ile Kocaeli, %1.15 Artvin ve %0.55 ile Bartın'dır.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Fındık üretiminin %60'lık kısmı Doğu Karadeniz Bölümünden elde edilmektedir. Kalan %40'lık kısım da Orta ve Batı Karadeniz Bölümlerinde üretilmektedir. Ayrıca Marmara Bölgesinde de fındık üretimi yapılabilmektedir.
Ülkemizde üretilen fındığın % 60'lık kısmı bu bölgede yetişir. Özellikle Ordu, Rize, Trabzon, Giresun ve Artvin illeri bu kapsamda öne çıkan merkezler arasındadır. Fındık üretiminde her ne kadar Doğu Karadeniz Bölgesi öne çıksa da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında da fındık yetiştirilen yerler vardır.
Ordu fındığı, Türkiye'nin Karadeniz bölgesinde yetişen bir fındık çeşididir. Bu fındık, tescilli bir ürün olarak korunmaktadır. Tescil süreci, Ordu Ticaret Borsası ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yönetilmektedir. Ordu fındığının tescili, üreticilere ve tüketicilere birçok fayda sağlar.
Hüğüm: Fındık dalı.
Şanlıurfa'nın Suruç Ovası'nda pamuk, buğday, arpa ve mercimeğin yanı sıra Karadeniz'e has fındık da yetiştirilmeye başlandı. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde bir çiftçi 10 dönüm alanda fındık üretimi yapmaya başladı.
Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Yaygın olarak Giresun'da yetiştirilen tombul fındık, her yıl düzenli olarak verim alınabilen bir fındık türüdür. Kabuğu açık, parlak, kahverengidir. Kabuk kalınlığı ortalama olarak 1.10 mm civarındadır ve kolayca kırılabilir. İç meyve zarları dediğimiz kısımsa kolayca soyulabilme ve beyazlatılma özelliğine sahiptir.
TMO'yu yeniden görevlendirdik. Fındık alım fiyatları yüzde 50 sağlam iç Giresun kalite için kilogram başına 84 lira, revant için 82 lira 50 kuruş olarak belirlenmiştir." ifadelerini kullandı. Şurada Paylaş! Ayrıca alımlarda her bir randıman için kilogram başına ilave 1 lira 65 kuruştan başlayan prim verilecek.
Karadeniz bölgesi bölgeler arasında birinci sırada yer alırken, ikinci sırayı Marmara bölgesi üçüncü sırayı ise ege bölgesi aldı. TÜrkiye'de 2020 yılında Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, 665 bin ton fındık üretimi yapıldı.
son olarak giresun, 'fındığın' başkenti kirazın anavatanıdır. girasun fındığı, giresun fındık üreticileri tarafından ürettikleri fındığa verdikleri isimdir.
Üretim bölgesi, yeni mahsul fındık fiyatlarının belirlenmesi açısından önemlidir. Örneğin dünyanın en kaliteli fındıklarının yetiştiği Karadeniz fındık bölgesindeki, Giresun fındık fiyatı diğer hasat bölgelerine kıyasla daha pahalıdır.
Nutella, çikolata ve fındık karışımından oluşan çikolatalı krema markasıdır ve İtalyan bir çikolata firması Ferrero Spa tarafından üretilmektedir. 100 gramında yaklaşık 540 kalori bulunur. Geçmişi, 2. Dünya Savaşı nedeni ile yaşanan kakao sıkıntısına dayanır.
Nutella, dünyaca ünlü İtalyan bir çikolata markasının ürünüdür, Yani Nutella'da bir İtalyan markasıdır.
FERRERO TÜRKİYE HAKKINDA
Manisa Fabrikası'nda halen başta NUTELLA® olmak üzere Grup'un önemli markalarının üretimi yapılıyor ve iç pazarın yanı sıra 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ferrero'nun Türkiye'de 6'sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri