Çocuğu oyun ile tedavi etmeye yönelik teknik geliştiren ilk kişi Freud'un kızı olan Anna Freud olmuştur. Bu hamle ile, oyun terapisinin temelleri atılmıştır. Çocuk psikanalizcilerinden olan Melaine Klein çocuk psikoterapisinde oyunu Anna Freud' dan farklı kullanan bir psikanalisttir.
Sigmund Freud'un psikanalitik kuramı, Anna Freud ve Melanie Klein gibi önemli isimlerin çocuk psikoterapisine katkıları, oyun terapisinin temellerini atmıştır denilebilir. Bu dönemle paralel olarak, oyunun çocukların duygularını ve düşüncelerini anlatmada kullandıkları temel bir araç olduğu kabul edilmeye başlanmıştır.
Deneyimsel Oyun Terapisinin Tarihi
Byron Norton ve eşi Carol Norton tarafından geliştirilmiştir.
Klasik oyun kuramcıları çocuk oyunlarında gücün harcanmasına bakmışlar ve daha çok oyunun fiziksel ve içgüdüsel yönlerine odaklanmışlardır (Verenikina, Harris ve Lysaght, 2003). Bu kuram Friedrich Schiller (1759-1805) ve Helbert Spencer (1820-1903)'e aittir.
Terapotik oyun; hastalık ve hastaneye yatmanın yol açtığı travmayı azaltmak, çocuğun tedavi veya işlemlere ilişkin duygularını ve yanlış anlamalarını değerlendirmek, stres yaratan olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında çocuğun olumlu baş etme yöntemleri için geliştirmesi için kullanılan bir oyun tekniğidir ( ...
İlgili 21 soru bulundu
Terapötik İletişim
Terapist ve danışanın sözel ve sözel olmayan yöntemlerle birbirlerinden etkilenme süreci. Amaç, karşılıklı güven içerisinde danışanı tanımak, duygularını ve düşüncelerini açıkça ifade edebilmesini sağlamak, ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak ve sorunları ile başa çıkmasına yardımcı olmak7.
Oyunun terapötik gücü iletişim, duygusal düzenleme, ilişki geliştirme, ahlaki yargı, stresle başa çıkma, egoyu yükseltme, hayata hazırlık ve kendini gerçekleştirme olarak kendini gösterir. Odadaki oyuncakların ve oyun malzemelerinin varlığı, çocuğa mekanın ve zamanın diğerlerinden farklı olduğu mesajını verir.
Freud' a göre; oyun duyguların dışa vurumu için vardır. Ancak benlik gelişip mantıksal düşünme etkin olduğunda oyun çağı son bulur. 2. Piaget' e göre; oyun bilişsel gelişimin unsurudur.
Freud'a göre oyun, çocuğun farkında olmadığı iç güdü ve duygularını yansıttığı deneyimleridir. Çocuk oyun içerisinde iç güdüleri doğrultusunda tamamen kendi kişiliğini sergiler. Çocuğun hayalleri, fantezi dünyası oyunlarda ortaya çıkar. Oyun aslında çocuğun duygu dünyasının yansımasıdır.
Çocuklar oyun içinde model yaratırken gerçek yaşamdan yardım alırlar (Akt; Bee, 1992 Page 3 96 s.360; Akt; Bee, 1994 s.29; Akt; Bee1996 s.48). Ericson (1963;1964: 1974) oyunu terapide kullanan ilk bilim adamıdır. Davranışın biyolojik ve sosyo- kültürel faktöre bağlı olduğundan söz etmektedir.
W.Wundt ve Psikoloji. Wilhelm Wundt, kurduğu laboratuvar ile modern psikolojinin babası olarak kabul edilir.
Yılan: sır, düşman, gizli, problem… Ev: Yuva, güvenlik, içsel, koruma, çatışma, evlilik, ebeveynler gibi anlamlara geliyor olabilir. Burada Oyun Terapisinde kullanılan oyuncakların çok küçük bir kısmı mevcut. Oyuncakların anlamları elbette bunlarla sınırlı değil.
Moustakas (1959) ebeveyn çocuk arasında özel oyun terapisi tiplerinden ev oyun seanslarının detaylı anlatımını sağlamıştır. Evdeki oyun terapisi çocukla annesi ve babası arasındaki ilişki için gereklidir.
APA 2021 "Muhteşem Psikolog" ödülü Prof. Dr. Şenel Poyrazlı'nın oldu - Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği.
Carl Rogers, psikolojide birey merkezli terapinin kurucusu ve hümanistik yaklaşımın öncüsü olarak en ünlü psikologlar arasında gösterilen Amerikalı psikologdur. Sigmund Freud'dan sonra en önemli klinik psikolog olarak görülmektedir.
Oyun terapisinin türleri, non-direktif (yönlendirilmemiş), kognitif (bilişsel davranışçı) ve Filial Terapidir.
Freudyen psikolojide psikoseksüel gelişim, psikanalitik cinsel dürtü teorisinin merkezi bir unsurudur. Sigmund Freud, kişiliğin, id'den gelen ve zevk arayan enerjilerin belirli erojen alanlara (vücudun uyarılmaya özellikle duyarlı bir bölgeleri) odaklandığı bir dizi çocukluk evresi boyunca geliştiğine inanıyordu.
Sigmund Freud (Almanca telaffuz: [ˈziːkmʊnt ˈfʁɔʏt]; 6 Mayıs 1856 – 23 Eylül 1939) veya doğum adı ile Sigismund Schlomo Freud, psikolojinin en önemli alt dallarından biri olan psikanaliz biliminin kurucusu olan Avusturya doğumlu Yahudi nörolog.
Freud insanın psikolojik süreçlerini açıklamak üzere 1900 yılında ilk kez Topografik Modeli oluşturmuştur. Bu modele göre insan zihni bilinç, bilinç öncesi ve bilinç dışı olmak üzere üç bölüme ayrılmaktır. Bilinç, farkında olunan ve üzerine dikkat gösterilebilen süreçleri temsil etmektedir.
Freud özellikle ilk altı yaş içindeki yaşantılara dikkat çekerek, bu dönemin izlerinin bireyin yetişkinlik yıllarındaki kişilik özellikleri üzerinde belirleyici olduğunu savunmuştur.
Sigmund Freud(RUHSAL/PSİKOSEKSÜEL DÖNEM);
Anal-Oyun Çağı Dönemi(2-3 Yaş), 3. Fallik-Okul Öncesi Dönemi(4-6-7Yaş), 4.
(0-1 yaş arası) Anal Dönem.(1,5-2 yaş arası) Fallik Dönem.(3-6 yaş) Latent Dönem.(6-12 yaş)
Terapötik koşulları yerine getirebilmek için terapötik becerileri bilmek ve kullanmak gerekmektedir. Bu beceriler: Yapılama, Yakından İlgilenme, Konuşmaya Açık Davet, Asgari Düzeyde Teşvik, Paylaştırma, Bağlama, Sessizlik, Duyguların Yansıtılması, İçeriğin Yansıtılması, Kişileştirme ve Özetlemedir.
Terapi kişinin kendi içsel süreçlerini keşfetmesi, kendine ve diğerlerine yönelik farkındalığını artırması, duygu, düşünce ve davranışlarını değerlendirme becerisini geliştirmesi yolunda, alanında uzman psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bir sağaltım yolculuğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri