Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, oluşturduğu örnek bahçelerin sayısını il genelinde artırarak üreticilerimizin daha çok kazanmasını sağlamayı amaçlamakta.
Fındık Fidanı Çakıldak geneli 4- 5 yaş itibariyle meyve vermeye başlarlar.
Fındık fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre dikim toprağına karıştırılarak fidanı yerleştirip üzeri kapatılmalıdır.
Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
İlgili 25 soru bulundu
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Verim dal başına 10 kilograma kadar çıkabiliyor. Dallara baktığımızda fındıkları görüyoruz. Bir dekarda 50 tek dal dikildiğinde verimi düşünün. Halen genel ortalama dekarda 50-80 kilogram, ortalamada olan bir değere bakıldığında bu bahçeden 400-500 kilogramlık verim alabileceğiz.
İklim ve Toprak İstekleri
Yarı nemli, kurak iklim bölgelerinde fındık yetiştirilebilse de yağışın yetersiz olması mutlak surette sulamayı gerektirmektedir. Fındık Karadeniz Bölgesinde sahilden 60 km içeriye ve 750 m yüksekliğe kadar ekonomik olarak yetiştirilebilmektedir.
Fındığın normal gelişebilmesi ve bol ürün verebilmesi topraktan aldığı besin maddeleri ile mümkün olmaktadır. Bu besin maddelerinden en önemlileri ise azot, fosfor, potasyum ve kalsiyumdur. Diğer besin maddeleri de fındık için çok önemli olmasına rağmen bunlar önceki besin maddeleri kadar önemli değildir.
Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır. Örneğin Palaz ve Kalınkara fındık çeşitleri iklim şartlarından en fazla etkilenen türlerdir.
tarihinde stoklarda olacaktır. Meyve fidanlarımız tüplü olduğundan dolayı yılın her ayı dikilebilir. Genelde tüm meyveler güneşi sever.
Bu makineler sayesinde 3-4 kg fındıktan 1 kg yağ elde edersiniz.
Rakım azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden önce fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL arasında giderken, bugün dönümü 30- 50 bin TL arasında değer kazandı.
Uzunmusa Fındık Çeşidi
Oldukça iri, dolgun ve ince kabuklu olan bu fındık verim ve lezzet bakımından da oldukça zengindir.
Başkan Erdoğan, 2022 fındık fiyatlarını açıkladı. Buna göre, 2022 alım sezonunda yüzde 50 sağlam iç esasına göre kabuklu fındığa revanten kalite için kilo başına, ortalama 54 lira olarak belirlendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Fındıkta budama, dikim budamasıyla başlar; sırasıyla şekil budaması, verim budaması ve gençleştirme budamasıyla devam eder. Dikim budamasında yaralı kökün ucu ve saçak kök uçları kesilir. Fidanın boyu ise yaklaşık 40-50 cm. yukarıdan, sağlam bir göz üzerinden kesilerek fidanın dikimi yapılır.
Fındık üretiminde yüksek kalite ve verim elde etmek istiyorsanız gidya içerikli toprağa ek olarak gübre kullanabilirsiniz. Fındık gübrelerinin fındık üretiminde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Gübre kullanımını doğru sulama teknikleri ile destekleyerek ürün veriminizi arttırabilirsiniz.
Yüzeysel veya kayalık araziler, altta geçirimsiz tabaka bulunan topraklar ile killi ve ağır topraklar uygun değildir. Besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi büyür. Hafif asidik (pH'sı 6-6.5) topraktan hoşlanır.
Bitkilerin sürgünleri - 29°C'ye kadar dayanıklı olsa da çiçeklenme döneminde - 8°C'nin altındaki kış soğukları erkek çiçeklere zarar verebilir ve meyve tutumunu azaltır. Soğuk iklimlerde fındık ağacı dikimi yapmak istiyorsanız, donma işleminin gerçekleştiği ceplere dikimden kaçınmalısınız.
Fındık Nasıl Yetiştirilir? Fındık, Ankara Üniversitesine göre Kayıngiller ve Huşgiller Familyasında çeşitlendirilmektedir. Türkiye'de bolca yağış alan, nemli olan her bölgede yetişebilmektedir. Geçmiş zamanlarda Marmara bölgesinde yetiştirilse de artık o bölgede üretimi yapılmamaktadır.
Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir. Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri