Fındık, huşgiller (Betulaceae) familyasından Corylus cinsini oluşturan çalı ve ağaç türlerinin ortak adı.
Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Türkiye'de fındık ağacının büyük bir bölümü Doğu Karadeniz'de yetişmektedir. Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin illerinde genel olarak yetiştiriciliği yapılan fındık ağacının çok düşük olan yetiştirilmesi de Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli illerinde Batı Karadeniz'de yapılmaktadır.
Fındık Fidanı Ne Kadar Sürede Meyve Verir? Fındık fidanları genellikle dikildikten sonra 3-4 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Kuzey Yarımküre'nin ılıman iklimlerinde sıkça görülen, yaprak döken ağaç ve çalı cinsine üyedir. Gelelim fındık ağacı çiçeklenme sürecine… Fındık ağacı, çift tırtıklı ve basit marjlı, yuvarlak yapraklı bir ağaçtır. Fındık ağacı çiçekleri ilkbaharda yapraklardan önce çok erken üretir.
İlgili 45 soru bulundu
Işga: Fındık ağaçlarının dibinde çıkan sürgün. Işkın: Taze fındık dalı.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği Bölümü çatısı altında yazılan Fındık Toplama Makinası Tasarımı adlı makaleye göre, fındık verimi Türkiye'de dekar başına 130 kilogram hesaplanıyor. Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
Fındık Ağacı Su İster mi? Fındık ağacının susuzluğa ve kuraklığa dayanımı neredeyse yok denecek kadar azdır. Fındık ağacının toprağının tamamen kurumasına hangi mevsimde olursa olsun izin verilmemelidir. Yağışsız geçen aylarda haftada bir su verin.
Dikim yaşı da fındık yetiştiriciliğinde verimi etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Türkiye'deki fındık üretiminin %60'ı da Ordu, Rize, Giresun, Trabzon ve Artvin'de gerçekleşmektedir. Türkiye'de fındık üretiminin en iyi şekilde gerçekleştiği ve sayının en fazla olduğu il Ordu'dur. Dünyada fındığın anavatanı ve ilk kez yetiştiği yerler olarak Karadeniz kıyıları gösterilmektedir.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
580–650 adet kabuklu fındık 1kg. Gelmektedir.
Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar. Erkek çiçekler ise açtıkları yani fenerlerime tabir edilen döneminde -5, anterler içerisinde ise -8 derecede zarar görmeye başlar.
Uygun yetiştirme alanları; yıllık ortalama sıcaklığın 13°C - 16°C olduğu, kışın sıcaklığın -8°C, -10°C'den aşağı düşmediği, yazın sıcaklığın 36°C, 37°C'yi geçmediği, yıllık yağış miktarının 750 mm'nin üzerinde olduğu ve yağışın aylara dengeli dağıldığı yerlerdir.
Karadeniz bölgesi içerisinde Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin, Samsun, Sinop, Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak ve Kocaeli illerinde fındık üretimi yapılmaktadır. Türkiye içerisinde TÜİK verilerine göre en çok fındık üretimi yapan ilimiz Ordu olmakta ve peşinden de Samsun ve Giresun gelmektedir.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın hesaplamalarına göre, düz arazide fındığını söküp serada karanfil gibi kesme çiçek yetiştiren üreticinin, dekar başına net kârı 249 liradan 25.6 bin liraya çıkıyor. Bu rakam fındıktan elde edilen gelirin 101 katı oluyor.
Fındık Üreticilerine Müjde! 1 Dekarda 600 Kilo Fındık Üretilecek - YouTube.
Fındık Bitkisinin Ne Kadar Suya İhtiyacı Vardır? Fındık bitkisi, genellikle yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyar. Fakat meyve oluşumu döneminde suya olan talebi artar. Ortalama olarak ise bir sulama işlemi sırasında fındık bitkisine 10 ila 20 litre su verilir.
Henri, 1403 yılında Timur' a elçi gönderir, elçi Timur ile görüşür, Trabzon' dan İstanbul' a deniz yoluyla döner. Yolculuk izlenimlerini yazdığı Seyahatnamesinde şu cümle yazılıdır: 17 Eylül 1403' te Trabzon' dan; kaptan Nicolos Cojen yönetimindeki fındık yüklü bir gemiyle 25 günde İstanbul' a gittik.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri