Doğal olarak ve güneş altında kurutma, Türk fındığının lezzetli olmasında önemli bir etkendir. Kurutulan meyvelerde nem oranı kabuklu fındıkta % 12, iç fındıkta % 6' yı geçmemelidir.
Harman yerine serilen fındıklar güneşli havalarda tahta kürek veya tırmıkla her gün karıştırılarak 3-5 gün kurutulur. Belli miktar kuruyan fındıklar patoz denilen fındık ayıklama makinesine verilerek zuruflarından ayrılır. kullanmadan zemine 2-4 cm kalınlığında serilir.
- Hasat sonrası fındığın kızışmasına neden olabilecek naylon çuvallar kullanılmamalı - Naylon torbalarda ve yığın halinde bekletilmemeli. - Patoz sırasında kırık çatlak oluşumu azaltılmalı - Fındık özenle ve hızlı bir şekilde kurutulmalı. - Fındıklar kurutma makineleri ile %5 neme kadar bir günde kurutulabilir.
fındık(iç ve kabuklu) %1-3 fire verir. yer fıstığı(iç) %1-3 fire verir.
Hava, nem ve ısı gibi faktörler bozulmaya neden olabileceği için, fermuarlı plastik poşetlerde, saklama kaplarında ve bez torbalarda muhafaza etmek de mümkündür. Fındığın içinde bulunan kalp dostu yağlar, oda sıcaklığında bekledikçe bozulur. Bu yüzden serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir.
İlgili 44 soru bulundu
Zuruflarından ayrılan meyveler (fındıklar), bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutulmaktadır. Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür.
Zuruflarından ayrılan fındıkların güneşte kurutulduğunu belirten Akar, "İçerisindeki taş, tahta gibi maddeler de temizlenmelidir. Kurutma işlemi de 3-5 günde biter. Kuruyan fındıkların kabuklu fındığın nem değerinin yüzde 12, iç fındığın nem değerinin de yüzde 6 olması istenir.
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Sonuç olarak, 1kg kabuklu fındıktan yaklaşık olarak 400-500 gram iç fındık çıkarabilirsiniz. Ancak, bu oranlar değişkenlik gösterebilir ve çeşitli faktörlere bağlıdır.
Kabuklu fındıklarımızı kırarak kabuklarından ayırıyoruz. İç fındıklarımızı fırın tepsisine koyarak 100 derece fırında pişiriyoruz. 5 dakikada bir, bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. İç kabuklarından ayrılıp pembeleşince fırından alıyoruz.
Fındığın dış yeşil kabuğu toprakla temas ettirilmemeli, yağmurdan korunmalıdır. Üzerine örtülen naylon örtü çardak şeklinde olmalıdır. Yeşil kabuklu fındıklar beton harmanlarda 15-20 santimetre kalınlığında serilerek güneşte 1-2 gün bekletildikten sonra patoza verilmeli."
Muratti Fındık Ayıklama Makinası Fındık Patozu 330 Kg/Saat.
Uygun arazilerde silkeleme suretiyle fındık toplanmalıdır. Ancak yere dökülen fındıklar hemen toplanmalı, uzun süre toprakla temas ettirilmemelidir. Fındıklar yağmurlu havada toplanarak ıslak olarak çuvala konmamalı ve çuvallarda bekletilmemelidir.
Azot noksanlığı bitkinin önce yaşlı yapraklarında sararma şeklinde kendini gösterir ve noksanlık durumu ilerledikçe diğer yapraklarda da sararma başlar ve vaktinden önce dökülür. Noksanlık durumunda yıllık sürgünlerde bulunan Karanfillerden çok az miktarda meyve oluşur.
- Kireç 3-4 yılda bir defa Kasım- Aralık ayları arasındaki dönemde verilir. Dal uçları altındaki 40-50 cm genişliğindeki banda serpilerek 5-10 cm toprak derinliğine karıştırılır. - Kireç, çiftlik gübreleri ve azotlu gübreler çapalanarak toprağa karıştırılmalıdır.
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
'ERKEN HASAT' UYARISI: AROMASINI TAM ALAMAZ
Bazı fındık tarlalarında erken toplanmaya başlandığına dikkat çeken Başkan Kılıç, “Fındık yaş toplanmamalı. Erken toplanırsa aromasını tam alamaz. Aynı zamanda kilo kaybı da yaşanır.
Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
Günde 8 ila 10 ton arasında fındık topluyor. Arazi düz ve temizse bir günde 35 dönüm arazide fındık toplayabiliyor.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
16 dönümlük bahçeden bakımlı ve verimli bir bahçe ise üç ton fındık alınabilir. bakım temizleme ve toplama işi para verilerek yapılacaksa bütün masraflar çıkınca üçte bir para bırakır. fındığın değeri her geçen yıl düşmektedir. yine de betona yatırmaktansa tavsiye ederim.
1)Daldan fındık hasadı:
Bir kişi ortalama günde 70-75 kg zuruflu fındık toplayabilir. Bu hasat şeklinde toplama sırasında, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcuklar diğer hasat şekillerine göre daha fazla zarar görür.
Bu nedenle, fındık ocaklarında meydana gelen bu sürgünler henüz taze iken çıkarılmalıdır. Bu amaçla her yıl, yılda en az iki kez olmak üzere sonu ile başı arasında ve Mayıs Haziran Sonbaharda bu sürgünler temizlenmelidir.
Bu nedenle ilkbahar ve sonbahar gibi mevsimlerde sürgün temizliği yapılmalıdır. Ayrıca sürgün sadece verim dalları zarar gördüğünde veya fındık ocaklarının açık kalan kısımları varsa buralarda yeni dal oluşturmak için bırakılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri