Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Fındık hastalığı nedir?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fındık hastalığı nedir?

Fındık bakteriyel yanıklık hastalığı, Xanthomonas arboricola pv. corylina ismi ile bilinen bakteriyel bir hastalıktır. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu sıkıntı gözlemlenir. Böylece enfekte olan yapraklarda kahverengi veya siyah lekeler görülür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Fındık hastalıkları nelerdir?

Fındık Hastalıkları
  • FINDIK BAKTERİYEL YANIKLIK HASTALIĞI. [Xanthomonas arboricola pv. ...
  • FINDIKTA KÜLLEME HASTALIĞI​ ...
  • FINDIK DAL KANSERİ ...
  • ARMILLARIA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ ...
  • ROSELLINIA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ ...
  • FINDIK MOZAİK HASTALIĞI.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Içi boş fındık neden olur?

Meyve tutumu ve iç doldurma dönemindeki aksaklıklar, beslenme problemleri, susuzluk, toprak yapısı, ekolojik çevre ve bakım metotlarındaki eksiklikler boş fındık oluşumunu artırıcı faktörlerdir. Dengeli potasyum gübrelemesi ve ayrıca bor uygulaması boş fındık oluşumunu azaltır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Fındıkta külleme hastalığı neden olur?

Hastalık etmenleri bir fungus olup, kışı yere dökülen hastalıklı yapraklarda ve bitki artıklarında geçirirler. İlkbaharda fungus sporları normal büyüklüğünü almış fındık yapraklarını enfekte eder ve hastalığı başlatırlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: duzce.tarimorman.gov.tr

Fındıkta delik neden olur?

Erginler meyve içine yumurta koyarak da zararlı olurlar. Yumurtadan çıkan larvalar ise meyve içinde beslenip gelişmelerini tamamladıktan sonra meyve kabuğunda bir delik açar ve toprağa geçer. Böylece delikli meyve zararı oluşur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Fındık Hastalık ve Zararlıları

İlgili 33 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Mayıs böceği ile nasıl mücadele edilir?

-Erginleri görüldükleri zaman toplanıp imha edilebilir. -Bahçe işlemesi sırasında larvaları toplanarak imha edilebilir. -Fındık bahçelerinde kullanılan hayvan gübresi ve zuruf artıklarıyla zararlının bulaştırılmamasına özen gösterilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ordu.tarim.gov.tr

Fındık dal kıran ilacı ne zaman atılır?

Haftada bir tuzaklar kontrol edilerek yakalanan erginler sayılır, tuzakta yakalanan ergin sayısında ani bir yükseliş görüldüğünde bir ilaçlama yapılır, bu dönem yaklaşık olarak haziran sonu temmuz başına denk gelir. İlacın etki süresine bağlı olarak ikinci ilaçlamanın yapılması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Külleme hastalığına ne iyi gelir?

Sistemik etkili fungisitler külleme için iyi bir seçenektir. Bayfidan ve Calixin bunlardan bazılarıdır. Bunların haricinde kontak etkili ilaçlardan da yararlanabilirsiniz. Bunlar çoğunlukla kükürt içerikli ilaçlardır ve külleme hastalığı tedavisinde önemli rol oynarlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Külleme hastalığına hangi ilaç iyi gelir?

Külleme mücadelesinde Activus® en iyi ürünlerden bir tanesidir. Domates bitkisinde dekarda 60 ml dozda, son ilaçlamayla hasat arasında 3 gün kalacak şekilde uygulama yapılmalıdır. Hastalık ve iklim koşullarının seyrine göre 10 gün ara ile uygulama tekrarlanır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: agro.basf.com.tr

Külleme ilacı ne zaman yapılır?

Hastalığın mücadelesinde kültürel önlemler yanında ilaçlı mücadele de gerekli olmaktadır. Birinci ilaçlama hastalığın bir yıl önce görüldüğü bahçelerde mutlaka çotanak bağlama döneminde (Nisan ayı ortasından itibaren) tavsiye edilen uygun bitki koruma ürünleri (BKÜ) ile koruyucu ilaçlama yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.tarimorman.gov.tr

Bordo bulamacı fındıkta ne işe yarar?

Göztaşı sönmüş kireç ile karıştırıldığında, tarımda mantar (fungal) hastalıklarına karşı kullanılan bordo bulamacı elde edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.linkedin.com

Fındıkta yaprak sararması neden olur?

Magnezyum olmazsa fındık yapraklarında sararma ve yaprak kenarlarında kahverengi lekeler gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Demir, bitkilerde klorofil sentezi ve elektron taşıma sistemlerinde yer alır. Demir eksikliği, yapraklarda sararma (kloroz) ve yapraklarda küçülme gibi belirtilere neden olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

1 dönüm araziye kaç adet fındık ağacı dikilir?

Dönüme 1,8 m (+40 cm) x 5 m için 182 fidan, 2,4 m (+40) x 5 m 142 fidan olacak şekildedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trabzon.tarimorman.gov.tr

Fındık neyi sever?

Besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi büyür. Hafif asidik (pH'sı 6-6.5) topraktan hoşlanır. Daha asidik topraklarda kireçleme yapılarak pH yükseltilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Bir fındık ocağında kaç dal olması lazım?

Ocak Dikim Sistemi: Ülkemizde fındık üretim alanlarında uygulanan geleneksel dikim sistemidir. Ocaktaki dal sayısı 5-6'yı geçmemelidir. Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalıdır. Sık dikim fındık bahçelerinde ilerleyen yıllarda kültürel uygulamaları yerine getirmek oldukça zor olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarimorman.gov.tr

Fındık da çatlak neden olur?

Geç hasat edilir ise; fındığın toprakla teması ve kabuğun çatlaması ile küf bulaşır ve aflatoksin oluşur. Fındıklar olgunlaştığında, gelecek yılın ürününe zarar vermeyecek şekilde hasat edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ordu.tarimorman.gov.tr

Külleme belirtileri nelerdir?

Yaprak üzerinde yıldız şeklinde gri mantar miseli hastalığın ilk belirtileridir. Öncelikle yaprakların ön yüzünde gri-beyaz veya beyaz unumsu mantar tabakası oluşur. Hastalık şiddetli görüldüğünde yapraklar açık yeşil görünüm alır, sararır ve ölür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Külleme hastalığı nasıl oluşur?

Külleme hastalığının etmeni bir fungus olup, kışı yere dökülen yapraklarda ve hastalıklı bitki artıklarında geçirir. Hastalık İlkbaharda gelişmekte olan yaprak, çotanak ve sürgünler üzerinde belirtilerini oluşturur. Hastalık rüzgarla taşınarak bitkiden bitkiye yayılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimorman.gov.tr

Topraktaki mantar hastalığı nasıl geçer?

Çözüm: Uygun miktarda tohum kullanarak, tohum yatağını düzgün hazırlayarak, bitkinin gelişmesine uygun ortam hazırlayarak mantarın gelişmesi engellenmelidir. Hastalık görüldüğünde özellikle gece sulaması kesilmeli ve uygun fungusitler ile ilaçlanmalıdır. İlaçlama birer hafta arayla en az üç kere tekrarlanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ulusoyseed.com.tr

Bağda külleme hastalığı neden olur?

Küllemeye neden olan fungus obligat bir parazittir ve sadece Vitaceae familyası üyelerinde görülür. Fungusun eşeysiz formuna Oidium tuckeri Berk adı verilmektedir. Fungus, kışı tomurcuk pulları arasında, miselyum ve/veya sonbaharda dökülen enfekteli yapraklar ile kabuklarda kleistotesyum olarak geçirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

Asmada külleme hastalığı neden olur?

Üzümün zarar görmesi sonucu akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur. Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir. Zamanında yapılmayan ilaçlamanın hiç faydası olmadığı gibi ilaç ve emek boşa gider. Ayrıca çevre kirlenmesine de neden olur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elazig.tarim.gov.tr

Mantar olan çiçeğe ne yapılır?

Tedavi yöntemi: Hastalığa nemli ortamda gelişen mantarlar neden olduğu için yetkili satıcıdan alacağınız mantar ilacı (fungisit) ile bitkinizi spreyleyin. Yaprakların ıslak ve nemli kalmamasına dikkat edin. Hastalıkla mücadele ederken bitkilerinizi sabah saatlerinde sulayın.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 1000ciftci1000bereket.com

Fındık için hangi ilaç kullanılır?

Dalları tam yıkama şeklinde Beyaz yağ ve DNE EC 100 lt suya 5 lt ilaç,DNOC 2,4 petrol yağı EC 100 lt suya 4 lt,Methidathion 40 EC 100 lt suya 75 cc ilaç şeklinde yapılır.Zararlı bitki öz suyunu emerek zararlı olur.Dalcık ve sürgünleri kurutur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kesap.ziraatodasi.org.tr

Yeni dikilen fındığa hangi gübre atılır?

Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır. Bahçeye yanmış ahır gübresi verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: samsun.tarimorman.gov.tr

Fındık bahçesine hangi kireç atılır?

FINDIK BAHÇELERİNE KİREÇ NE KADAR VE NASIL ATILMALIDIR? Kil oranı az, hafif bünyeli topraklara sönmemiş kireç (CaCO3) atılmalıdır Kil oranı yüksek, ağır bünyeli topraklara sön- müş kireç (CaO) atılmalıdır. Toprağınıza atacağınız tüm kimyasal maddelerin bir şekilde toprağımızı da kirlettiği- ni unutmayınız.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ordu.tarimorman.gov.tr
Önceki makale
Hacmi ölçülür mü?
Sonraki makale
Topraklama kaç ohm olmalı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT