Maddelerin uzayda kapladığı yere HACİM denir. Sıvıların hacimleri dereceli silindir ile ölçülür. Sıvıların hacmini ölçerken litre ölçü birimini kullanırız. Litre “L” ile gösterilir.
Sıvıların hacim ölçümünde genellikle mezür, pipet, balon joje ve büretten yararlanılır. Dereceli silindir şeklinde olan ve hacim ölçümünde kullanılan cam malzemelerdir. Değişik ölçülerde mezürler bulunmaktadır. Günümüzde sıvıların hacim ölçümünde kullanılan birçok çeşit pipet bulunmaktadır.
Katı Maddelerin Hacim Ölçümü
Düzgün ölçülü katı maddelerin hacmi; Yükseklik x Uzunluk x Genişlik formülünden bulunur. Düzgün olmayan katı maddelerin hacmini ölçmek için sıvılardan yararlanılır. Bunun için dereceli silindire belli bir miktar su konulur.
Hacim ya da sıygı, bir cismin uzayda ya da fiziksel ortamda kapladığı alan SI birim sisteminde temel hacim birimi m³: metreküp'tür. Diğer hacim birimleri bundan türetilebilir. Sıvı ve gazların hacim birimleri de litredir. Hacim V sembolü ile gösterilir.
HACİM BİRİMLERİ
Hacim birimi maddelerin dünyada kaplamış olduğu bölgeyi ifade etmek yani ölçmek için kullanılan bir birimdir. Maddelerin üç boyutlu olarak kapladığı alanı ölçer. Hacmin temel birimi metreküptür. Katı ve gaz maddelerin hacim birimi metreküp, sıvı ve gaz maddelerin hacim birimi litredir.
İlgili 21 soru bulundu
Katıların Hacimleri Nasıl Ölçülür? Düzgün şekilli katıların hacimleri ölçülürken aşağıdaki formül kullanılır; HACİM = EN x BOY x YÜKSEKLİK Düzgün şekle sahip olmayan katıların hacimleri ise dereceli silindir ile ölçülür.
Maddelerin belirli bir kütlesi ve hacmi bulunur. Günlük yaşamımız içerisinde bazı araç ve gereçleri kullanarak maddelerin kütlesi ve hacmine ölçebiliriz.
Hacimler için kullanılan temel ölçü birimi, litre. Litreyi gözümüzde canlandıralım, eni, genişliği ve yüksekliği 10 cm olan bir küp alırsanız, bu küpün hacmi 1 litre olur.
Madde ya da özdek, uzayda yer kaplayan hacmi ve kütlesi olan tanecikli yapılara denir.
Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir.
Bir cismin boşlukta veya uzayda kapladığı yerin miktarına hacim denir. Uluslararası Birimler Sisteminde hacmin birimi metreküp (m3) olarak kullanılmaktadır. Sıvı ve gazların hacimlerini ifade ederken genellikle litre kullanılır.
Gaz halindeki maddelerin belirli bir şekli ve hacmi yoktur.
Bir nesnenin veya bir maddenin boşlukta kapladığı alana hacim denir. Bir cismin hacmi, cismin içerdiği madde miktarına bağlı olarak doğru orantılıdır. Oylum, cirim, sıygı kelimeleriyle eş anlamlıdır. Uluslararası sistemde hacim birimi metreküptür (m3).
Maddelerin uzayda kapladığı yere hacim denir. Her maddenin bir hacmi vardır. Hacim maddeler için ortak özelliklerden birisidir. iki madde birlikte aynı hacmi işgal edemez. Örneğin bir kaba su konulduğunda, kabın içindeki hava kabı terkeder.
Litre, bir hacim ölçüsü birimidir. Büyük L (l) ile gösterilir. Litre bir Uluslararası Birim Sistemi birimi değildir; fakat SI birimleriyle birlikte kullanılması kabul görmüştür. SI'nın hacim ölçüsü birimi metreküptür.
Her maddenin belli bir hacmi ve kütlesi bulunur. Bazı araç ve gereçler kullanılarak bu maddelerin kütle ve hacimleri ölçülebilir.
Maddenin Ölçülebilir Özellikleri: Kütle ve Hacim | 4. Sınıf Fen evokul Kampı - YouTube.
Eğer cisim düzgün değilse cismin hacmi cismin kütlesinin (terazi ile tartılan değer) cismin özkütlesine bölünmesi ile bulunur. Her cismin özkütlesi (yoğunluk) o cismin cinsini belirleyen ayırtedici bir özelliktir. G = mg p = özgül ağırlık p = dg dir. Eğer cismin şekli düzgün ise, hacmi üç boyutlu düzlemde hesaplanır.
Sıvıların hacmini ölçmekte ise “Dereceli silindir” kullanılmaktadır.
HACİM: Gazların hacimleri, içinde bulundukları kapların hacimlerine eşittir. Gaz hacmi m3 birimi veya bu birimin az ve çok katları ile verilir. Kimyada en çok kullanılan birimler m3 yanında dm3 ve cm3'dür. Çoğu kez dm3 yerine litre (L), cm3 yerine ise mililitre (mL) kullanılmaktadır.
"Katı" olarak adlandırılan bu haldeki maddelerin kütlesi, hacmi ve şekli belirlidir. Bir dış etkiye maruz kalmadıkça değişmez.
Kütlesi ve hacmi ile beraber eylemsizliği olan her şey madde olarak ifade edilir. Aynı zamanda durağan bir madde üzerinden kütle ve hacmi eşliğinde yapısı olduğunu söylemek mümkün.
Sıvılar, belli bir şekli olmayan maddelerdir; içine konuldukları kabın şeklini alır, akışkandırlar. Sıvı molekülleri, sıvı hacmi içinde serbest hareket ederler, fakat partiküllerin ortak çekim kabiliyeti, hacmin izin verdiği ölçüdedir. Sıvılar sıkıştırılamaz. Sıvının hacmi, onun sıcaklık ve basıncına bağlıdır.
Maddenin plazma hâli ise, nötr atomlarda dahil, hacim ve şekil olarak tutarsızdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri