Fındığın içinde bulunan kalp dostu yağlar, oda sıcaklığında bekledikçe bozulur. Bu yüzden serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Soyulmuş fındıklar buzdolabında 6 ay, kabuklu fındıklar ise 12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Depo olarak kullanılacak olan yer serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olmalıdır. Bu şartlarda fındık en fazla 1 yıl özelliğini bozmadan muhafaza edilebilmektedir. 1 yıldan daha uzun bir süre muhafaza için; ısının 2-4.5oC ve nispi rutubetin % 55-70 arasında olması gereklidir.
Bayat kuruyemişlerin yağ dengesi bozulduğunda acı bir tada sahip olur. Özellikle de nem kapan kuruyemişler, daha kısa sürede bozulur ve yenemeyecek kadar acı bir tatta olur. Bu sebeple de taze kuruyemişlerin paketlemesi oldukça önemli. Bayatladığı zaman yağ dengeleri bozulan çerezler zararlı hale gelmektedir.
Hazır iç olarak satılanların vakumlu paketlerde olmasına dikkat edilmelidir. Açıldıktan sonra da kısa sürede tüketilmeli ve hava almayacak şekilde buzdolabında saklanmalıdır.
İlimizde ekonomik anlamda üretimi yapılan fındığın ana zararlısı olan fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakmak yoluyla meyvelerde zarar yapmaktadır. Mücadelesi yapılmadığı takdirde önemli oranda verim kaybına neden olmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Bayat fındıklar acı bir tada sahip olur. Bunun sebebi de genel olarak fındığın yanlış muhafaza edilmesi ve nem kapmasıyla ortaya çıkar. Bundan dolayı da bayat fındıklar acı oldukları için tüketilemez.
Fındıkların ilk halinde kalması ve lezzetini koruması için saklama koşullarına tam anlamıyla uyum sağlanmalıdır. Koruma koşullarına dikkat edilen fındık yaklaşık olarak 18 ay boyunca tazeliğini koruyabilir.
Zuruflarından ayrılan meyveler (fındıklar), bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutulmaktadır. Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür.
Fındık, iç fındık, kıyılmış, püre veya un halinde işlenmiş olarak satışa sunulmaktadır. Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Kabuklu fındıklar iki yıl ağzı açık sepetlerde ya da hava alan bez torbalarda saklanabilir. Ancak fındık içleri kuru, hava almayacak cam kavanozlarda rahatlıkla saklanabilir.
Fındığın depo ömrü en az 2 yıldır. Bu süre ortam koşullarına göre artabilir ya da azabilir.
Fındığın içinde bulunan kalp dostu yağlar, oda sıcaklığında bekledikçe bozulur. Bu yüzden serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Soyulmuş fındıklar buzdolabında 6 ay, kabuklu fındıklar ise 12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Fındıkta kalite kayıplarına neden olan ve depolanma süresini kısaltan etkenlerden en önemlisi küflenmedir. Küfün uygun sıcaklık, nem ve besi ortamında gelişmesiyle Aflatoksin oluşur. Aflatoksin bilinen en kanserojen maddelerden biridir.
Aflatoksinlerin – Küflerin Yapisi ve Meydana Gelmesi
Eger ekinin kurutulmasi aksatilirsa ve depolama esnasinda küf gelisimi için uygun sartlar olusur. Küfler genellikle sütte, peynirde, misirda, fistikta, pamuk tohumunda, findikta, bademde, incirde, baharatlarda ve diger gida ve yem çesitlerinde gözlenir.
Bitkilerin yetişme ortamındaki atmosfer sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesine don olayı denmektedir. Fındık bitkisinin gövdesi -20 dereceden, yan dalcıkları -15 dereceden itibaren zarar görmeye başlar.
Yeterli su verildikten ve bakımı yapıldıktan 4-5 yıl sonra fındıklar meyvelerini vermeye başlayacaktır.
Fındık, ceviz gibi sert kabuklu yemişler ve tahıllar üzerindeki küf tarafından oluşturulan aflatoksin, fazla miktarda tüketilirse, karaciğer kanserini tetikliyor.
Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri :
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, Laboratuar analizleriyle, kabuklu fındıkların nem oranlarının % 30'un altına düşmesidir.
Kaliteli Fındık Nasıl Anlaşılır? Pek çok çeşidi olan fındığı esasta iki farklı kategoriye ayırmak mümkündür. Bunlar yemelik fındıklar ve endüstri amaçlı yetiştirilen fındıklardır. Kaliteli ve lezzetli bir yemelik fındığın kabuğu ince, kırılması kolay ve parlak olacaktır.
Kabuklu fındıklarımızı kırarak kabuklarından ayırıyoruz. İç fındıklarımızı fırın tepsisine koyarak 100 derece fırında pişiriyoruz. 5 dakikada bir, bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz. İç kabuklarından ayrılıp pembeleşince fırından alıyoruz.
Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Harman yerine serilen fındıklar güneşli havalarda tahta kürek veya tırmıkla her gün karıştırılarak 3-5 gün kurutulur. Belli miktar kuruyan fındıklar patoz denilen fındık ayıklama makinesine verilerek zuruflarından ayrılır. kullanmadan zemine 2-4 cm kalınlığında serilir.
1 avucu yaklaşık 25 grama, o da 150 kaloriye denk gelir. Porsiyon miktarına dikkat etmek önemli. 1 porsiyon 6-7 adet çiğ fındığa denk gelir.
- Fındık temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Bu işlem, fındığın nem oranını azaltarak bozulmasını geciktirir. - Hava almayacak şekilde, hava ile teması kesen kapaklı kutular veya torbalarda saklanmalıdır. - Serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığının altındaki ortamlarda saklanmalıdır.
Çiğ fındık, kavrulmuş fındıktan çok daha faydalıdır. l Zengin bir lif içeriğine sahip olan fındık, kan şekeri seviyesini dengeler ve diyabet riskini azaltır. l Fındık, beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. İçinde bulunan zengin aminoasitler, zihinsel olarak kişinin kendisini çok daha iyi hissetmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri