Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu bolca süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür ise ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlıdır.
Vücudumuzda bulunan sert tabakaların sertlik kazanmasında etkili olan florür maden sularında da oldukça yoğun miktarda bulunmaktadır. İçinde barındırdığı mineral değerleri bakımından oldukça büyük bir zenginlik sunan maden suları sindirimi kolaylaştırmasıyla bilinmektedir.
Maden sularında, en yoğun bulunan elementler, kalsiyum , magnezyum, sodyum ve klordur. Daha az bulunanlar, potasyum ve flor, bazende iyottur. Ayrıca, maden sularında sık olarak bikarbonat ve daha az da sülfat iyonları bulunur.
Şebeke sularında zaten doğal olarak florür bulunur. Ancak floruru az olan sular insan sağlığı için daha yararlıdır.bunun için arıtma suları ve damacana sular tavsiye edilir. Çünkü onların florur dereceleri çeşme sularına kıyasla daha düşüktür.
Maden suyunun pH'ı ise en az 5 civarında. Dolayısıyla maden suyunun aşırı ve kontrolsüz tüketimi diş aşımına neden olabilir. Ama bu kola benzeri asitli içecekler kadar yüksek olmaz. Bazı çalışmalara göre maden suyunun içerisinde bulunan çeşitli mineraller özellikle de flor, dişi çürükten koruyor.
İlgili 31 soru bulundu
Magnezyumca zengin olan farklı markalara ait ürünleri tercih ederek siz de kaslarınızda oluşabilecek olan problemleri en aza indirgeyebilirsiniz. Florür ise dişlerde bulunan ve dişlere iyi gelen bir mineraldir. Bu minerali içeren sodalar olduğu gibi florürsüz maden suyu çeşitleri de vardır.
Beypazarı maden suyu ph değeri 6.3-7.1 arasında değişmektedir. İçerdiği mineraller ph değerinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu yüzden de içeriğindeki magnezyum, kalsiyum ve sodyum oldukça önemlidir.
Normal olarak yüzey sularında yüksek miktarda florür bulunmaz, ancak bazı yeraltı sularında ve kaplıca sularında yüksek miktarlarda florür bulunabilir. Ayrıca volkanik alanlardaki su kaynaklarında florür konsantrasyonları yüksek olmaktadır. Hemen bütün yiyeceklerde eser miktarda da olsa florür bulunur.
Florür, yer kabuğundaki en zengin otuzuncu element olan florun iyonik şeklidir. Florürün doğadaki esas kaynağı sudur. Diğer önemli florür kaynakları çay, yenilebilir kemikler veya kabuklar içeren deniz mahsulleri, tıbbi takviyeler ve florürlü diş macunlarıdır. Bir fincan çay 0,10-0,12 mg florür sağlar.
Vücuda alınan florür %50 oranında idrar ile dışarı atılır. Florürün panzehiri selenyum olduğu için selenyum ağırlık yiyecekler ile beslenmek işe yaramaktadır.
Maden suyunu her gün içmek bedeniniz için oldukça faydalı olabilir. Yeraltı kaynaklarından doğal yollarla elde edilen, mineral deposu bir bardak maden sodası, yağ yakımını destekleyerek kilo vermeyi kolaylaştırır. Maden suyunun sağlığa da birçok faydası bulunur.
Maden suyu faydaları oldukça fazla olsa da aşırı tüketimi vücuda bazı zararlar verir. Günde 1 litreyi geçen maden suyu tüketimi vücuda dengesinin bozulmasına sebep olabilir. Aşırı tüketim böbrek sağlığına zarar verirken mide işleyişi için de tehdit olabilir.
Beypazarı, Özkaynak, Kızılay, Sarıkız, Sırma, Uludağ, Freşa en iyi maden suyu markalarıdır.
Pek çok hayvanın etinde ve iç organlarında önemli oranda flor bulunabilir. Bunun yanı sıra yumurta da flor elementi içeren bir besindir. Deniz suyunda bulunması nedeniyle balık ve diğer deniz ürünleri flor açısından zengin besin kaynakları olarak gösterilebilir.
Farklı gıdalarda doğal olarak eser miktarda florür bulunsa da bireyler florürü genellikle florlu su ve diş macunlarından alır. Florür içeren besinler arasında karides ve mavi yengeç gibi kabuklu deniz ürünleri, patates, kuru üzüm, yulaf ezmesi, demlenmiş çay ve kahve sayılabilir.
Florür diş ve kemik oluşumunda gerekli olan bir iyondur. Ortalama olarak yetişkin bir kişinin günlük 2 veya 3 miligram flor ihtiyacı bulunur. İnsanlar flor ihtiyaçlarını bazı bitkilerden ve balıklardan karşılar.
Sodyum florür nörotoksik bir madde olup, en çok epifiz bezine zarar vermesine ilaveten tüm beyin ve sinir hücrelerini tahrip eden, beyinde düşük zekaya, algılama bozukluğuna neden olan, kişiyi aptallaştıran ve IQ'yu azaltan etkiye sahip olduğu, Alzheimer benzeri hafıza rahatsızlıklarına yakalandıkları gözlemlenmiştir.
Madde vücuda girildiğinde birikme eğilimi gösteren bir madde. Biyobirikim denilen maddeler arasında yer alan florür vücuda alındığında sadece yüzde 50'si dışarı atılabiliyor. Geri kalan kısmı vücutta depolanıyor.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi.
İçme sularında bulunması gereken florür miktarı 0,5-1,5 mg/L oranları arasındadır [2]. Bu oran 0,5 mg/L'den aşağı seviyeye düşerse diş, kemik metabolizmasında önemli ölçüde bozukluklara yol açmaktadır.
Florür toprakta, suda ve gıdalarda doğal olarak bulunan bir maddedir. Ayrıca içme sularında, diş macunlarında, gargaralarda ve çeşitli kimyasal ürünlerde kullanılmak üzere yapay olarak da üretilmektedir. Florür, diş çürüğünü önlemek için herkes tarafından yaygın kullanılır.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir. Düşük pH içeren su ve çok yüksek ölçülen su tüketime uygun değildir. Eğer mide probleminiz varsa; düşük pH değerine sahip suyu içmeniz hastalığı tetiklemektedir.
Saf suyun PH değerini 7 olarak kabul ediyoruz. Ancak söz konusu içme suyu ve kaynak suları olduğunda bu değer farklılıklar gösteriyor. Kaynak sularında sağlık açısından en ideal pH değerinin 8,5 ila 6,5 arasında olması gerekir. İçme sularında ise bu değerin ideal aralığı 7,2 ve 8,5 arasında yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri