çok açık bir şekilde giresun fındığıdır. fakat sanayi ve piyasa anlamında ordu fındığı daha çok kullanılır, sebebi ise giresun fındığının çok daha yağlı olmasından dolayı kolay depolanamaması ve çabuk bozulmasıdır.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır. Ordu'yu 96 bin ton ile Samsun ve 93 bin ton ile Giresun takip etmektedir.
Giresun, fındığın anavatanı ve dünyanın en kaliteli fındığına sahip olan ildir.
İlgili 29 soru bulundu
En kaliteli fındık sıralamasında genel olarak Giresun fındığı en iyi fındık olarak zikredilir. İkincilikte ise cevaplar biraz tartışmalı, ama genel olarak Ordu, Trabzon veya Sakarya fındıkları en çok beğenilen fındıklar arasında.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Giresun ili yıllık ortalama 75-80 bin tonluk fındık üretimine sahip olup, yıllar itibari ile çok fazla bir dalgalanma göstermektedir. Yıllar itibari ile Giresun ilinin üretimi yaklaşık olarak 20.000-140.000 ton arasında değişirken, Düzce ilinin üretimi ise 40.000 ve 90.000 ton arasında olmaktadır.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
1.1.
Son beş yıllık ortalama verilere göre dünyada yaklaşık 960 bin ha alanda fındık üretimi yapılmaktadır. Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir. milyon tonu geçmiştir.
son olarak giresun, 'fındığın' başkenti kirazın anavatanıdır.
Genellikle orta irilikte yüksek kaliteli çeşitlerdir.İç verimleri (randıman), yağ ve protein oranları yüksektir. Kolay zar atan ve beyazlatılabilen çeşitlerin tümü bu gruptandır. Yuvarlak şekilleri nedeniyle kırmaya elverişlidirler. Bu gruba giren Giresun Tombul Fındığı, dünyanın en üstün nitelikli çeşididir.
Çotanak: Fındık demeti, kümesi.
Fındığın yaklaşık yüzde 60'ı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde (Ordu, Giresun, Rize, Trabzon, Artvin ve illeri), yüzde 40'ı da Karadeniz'in orta ve batı kısımlarında (Samsun, Sinop Kastamonu, Bolu, Düzce, Sakarya, Zonguldak, Kocaeli ve illeri) üretilmektedir.
Eski ve Ortaçağ Kaynaklarında Fındık
Çin yazılı kaynaklarında M.Ö. 2838 yıllarında Çin' de yetiştiriciliğinin yapıldığı ifade edilen fındığın Tanrı' nın insanlara ihsan eylediği beş kutsal meyveden birisi olduğu bildirilmektedir.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2022 fındık fiyatını Ordu'daki hizmetlerin toplu açılış töreninde açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan detaylarını TMO'nun açıklayacak olduğunu belirterek, alan bazlı destekle birlikte fiyatı 54 TL olarak belirlediklerini söyledi.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
Türkiye'de Fındık En Çok Hangi İllerde Yetiştirilir? Türkiye'de fındık en çok Doğu Karadeniz Bölümündeki illerde yetiştirilmektedir. Bu iller; Rize, Ordu, Trabzon, Giresun, Gümüşhane, Bayburt ve Artvin'dir.
"2022/2023 sezonu kabuklu fındık alım fiyatları %50 sağlam iç fındık esasına göre; Giresun kalite için 53,00 TL/Kg, Levant kalite için 52,00 TL/Kg, Sivri kalite için ise 51,00 TL/Kg'dır.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
Nutella® fındık
Fındık, her zaman Nutella®'nın en önemli bileşeni olmuştur. Savaş sonrası dönemde, Nutella®'nın yaratıcısı, İtalyan Langhe bölgesine özgü lezzetli fındığı, o zamanlar temin etmesi güç olan kakao ile birleştirerek harika bir fikir ortaya atmış oldu.
“İlimizde fındık rekoltesi her geçen yıl artıyor”
Tüm yaptığımız bu çalışmalar neticesinde ilimizde 2022 yılı üretim sezonunda 240 bin ton fındık üretimi gerçekleşti. Dünyada üretilen 4 fındıktan 1 tanesi ilimiz tarafından üretiliyor. Üretiminde lider olduğumuz fındıkta verim ve kalitede de lider konumuna geleceğiz.
Her gün düzenli tüketilen fındık, kan dolaşımını düzenleyerek bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçerdiği doğal yağ özleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenizi sağlar. Fındık protein deposu olarak sağlıklı gelişim için özellikle çocuklara hergün çerez olarak verilmesi önerilir.
Giresun merkezde bulunan Fiskobirlik Satış Reyonu'ndan veya Giresun Fındık Evi'nden fındığın kabuklu, çiğ, kavrulmuş, kıyılmış ve pikola gibi çeşitleri ile birlikte fındık ezmesi, fındık kreması, fındık yağı gibi doğal ürünleri almak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri