Tohumları düşürmek için bitkiyi döverek, kaba yemleri, kültür yem bitkilerinin sav ve dallarını öğütmede veya fındıkların dış kabuklarını ayırmada kullanılan bir tarım makinesidir.
Patozlar, tohumları saplarından, kabuklarından ayıran makinelerin genel adını oluşturuyor. Fındık patozu ise fındık harmanında kullanılan makinelerin adına deniyor. Kültür yem bitkilerin savlarını ve dallarını öğüten makine, fındığın ise dış kabuğunu ayırmada işe yarıyor.
Ordu. Üreticilerden bazıları aile üyeleriyle bazıları ise tarım işçileri ile bahçelerde fındık toplama işlemini sürdürüyor. Bahçesinde hasadı tamamlayıp harmana getiren üreticiler ise kuruttukları fındığı zurufundan ayırmak için patoza verdi.
Makineler genel olarak saatte 300-500 kg fındığı toplamaktadır.
Bu Makine Tarladan Topladığınız Fındığın Kabuğunu, Taşını, Toprağını, Otunu Ve Yapraklarını Ayırır. Ve Fındığın Boş Olanları Da Ayrı Bir Yere Ayırmaktadır. 3. Fındığı Topladıktan Hemen Sonra Makineye Koymayınız.
İlgili 38 soru bulundu
Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, fındık hasadı öncesinde işçi yevmiyeleri ve diğer ücretlerin belirlendiğini açıkladı. İşçi yevmiyesi 448 lira olarak belirlenirken, kilo başına 3,20 lira ödeme yapılacağı duyuruldu.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
1)Daldan fındık hasadı:
Bir kişi ortalama günde 70-75 kg zuruflu fındık toplayabilir. Bu hasat şeklinde toplama sırasında, gelecek yılın mahsulünü oluşturacak olan dal, dalcık ve tomurcuklar diğer hasat şekillerine göre daha fazla zarar görür.
1940 yılında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü'nde yapılan ve türünün ilk örneklerinden biri olan Fındık patozu ilgi bekliyor.
Fındık yüksek yağ içeriği sebebiyle hidrolitik ve oksidatif acılaşmaya eğilimli bir gıda ürünüdür. İşlenmiş fındık ürünleri dokunun zedelenmesi sonucunda enzimlere ve oksijene açık bölgelerin artması sebebiyle daha dayanıksızdır.
Doğu Karadeniz'in en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık, resmi olarak 13 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Bu yıl hasada erken başlayan üreticiler, fındıklarını harmana getirerek patoz ile kabuğundan ayırmaya başladı.
Patos, Arnavutluk'un Fier ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir.
Zuruflarından ayrılan meyveler (fındıklar), bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırılmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutulmaktadır. Fındıkta ön kurutma da dahil havanın durumuna göre toplam kurutma süresi 15-20 gündür.
Sivri Fındık; her bölgede yetiştirilebilecek verimli ve üretimi kolay bir fındık türüdür. Levant Giresun Fındığı; ülkemizde en çok yetiştirilen ve ihracatı yapılan türdür.
Bu miktar 11 dalda 1,60 Kg fındığa denk gelmektedir. 11 daldan alınması tahmin edilen 1,60 Kg fındık, dekarında 50 ocak bulunan bahçede dekara 80 Kg dolaylarında fındık demektir.
Sakarya çevresinde bir ocak ortalama 2,5 - 2,8 kilo fındık verir. 60 ağaçtan hesap edersek dönümde yaklaşık 160-180 kilo verim alırız.
-450 kg'dan 10 yıl 4500 kg fındık eder.
Fındığın ekonomik ömrü 55-60 yıldır. Daha yaşlı bahçelerde verimde önemli düşüşler görülmektedir. Çünkü ocaktaki ana bitkinin kökü yaşlanmış olmakta dolayısıyla bu kökten çıkan sürgünlerin verim potansiyeli de düşük olmaktadır.
Meyilli arazilerde arazinin meyil derecesine göre 1.5-2 m. teras üstü genişliği ve 3.5-5 m. teraslar arası mesafe olacak şekilde teraslama yapılır. Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır.
Nişancı NFP220 Elektrikli Fındık Patozu fındığı harmanlamaya yarayan makinadır. 350Kg/Saat kapasitelidir ve 220 Volt Elektrik Motoruyla çalışmaktadır. NFP220 Volt / Gamak marka motor tipi ile dakikada maximum 1400 devir yapmaktadır. Otomatik şalterli çalışma sistemi olan fındık patozu toplam gücü ise 3 beygirdir.
toplantı yaparak bu yılki fiyatları belirledi.Bu sene fındık. patoz makinaları saati 200 lira olarak belirlendi. Geçtiğimiz sene makinalar saati 150 liradan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri