Fındık toplama zamanı fındık çeşidine ve meyvenin olgunlaşma zamanına göre farklılık göstermektedir. Karadeniz bölgesinde hasat zamanı sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos yüksek kolda ise 20 Ağustos'tan sonra gerçekleşir.
Fındık hasat başlangıç tarihi 13 Ağustos olarak belirlenen Ordu'nun sahil kesimindeki bazı üreticiler, erken olgunlaşan ürünlerini toplamaya başladı. Sabah erken saatlerde fındık bahçesine giren işçiler akşam 18.00`e kadar çalışıyor.
Kesim, Toplama ve İhraç Tarihleri Belirleme Komisyonu, Trabzon'da fındık toplama tarihlerini; 250 metre rakıma kadar olan sahil kesiminde 7 Ağustos, 251 ile 500 rakım arasındaki orta kesimde 14 Ağustos, 500 rakımın üzerindeki yüksek kesimlerde ise 21 Ağustos olarak açıklamıştı.
Fındık Üreticilerimizin Dikkatine! Bu yıl fındık hasat zamanı; Sahil Kol (0-250 m) 14 Ağustos, Orta Kol (250-500 m) 21 Ağustos ve Yüksek Kol (500 m üzeri) 26 Ağustos'tan itibaren başlayacaktır.
Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 27'sinin gerçekleştirildiği Düzce'de hasat, ilin farklı kesimlerinde 13, 18 ve 24 Ağustos'ta yapılacak. İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, arazi çalışmaları sonucunda il genelinde 2022 yılı fındık hasat tarihleri belirlendi.
İlgili 40 soru bulundu
İlkbahar veya sonbahar aylarında fındık fidanı ekimi yapılabilir. Yeterli su verildikten ve bakımı yapıldıktan 4-5 yıl sonra fındıklar meyvelerini vermeye başlayacaktır.
Yüksekliği 250-500 metre arası tarlalarda 17-24 Ağustos, 500-750 metre arası ve üzeri tarlalarda ise 24-31 Ağustos 2021'de hasat yapılacak.
Fındıkta Hasat Zamanının Tayini
Karadeniz fındık bölgesinde hasat zamanı yıllara göre az çok değişmekle beraber, sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos' tan sonra başlamaktadır [4].
Fındıkta hasat olgunluğu kriterleri :
Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾'ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi, Laboratuar analizleriyle, kabuklu fındıkların nem oranlarının % 30'un altına düşmesidir.
Bu farklı çeşitlerin olgunlaşma zamanı farklı olduğundan toplama zamanları da farklı olmaktadır. Fındık Karedeniz Bölgesi'nin kıyı (sahil) kesiminde 1-10 Ağustos, orta kısımda 10-20 Ağustos, yüksek kısımlarda ise 20 Ağustos'tan sonra başlamaktadır.
- Tam hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklar, kurutulduktan sonra dıştaki sert meyve kabuğunun rengi donuk olacaktır. - Erken hasat sonucunda fındık kurutulduktan sonra buruşuk iç oranı artacak, dolayısıyla randıman düşecektir.
İlimizde fındık hasadına, iklime bağlı olarak yıllara göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos ayının birinci yarısında başlanmaktadır.
2022 Fındık Fiyatı 54 TL… tb.org.tr.
Tüm yaptığımız bu çalışmalar neticesinde ilimizde 2022 yılı üretim sezonunda 240 bin ton fındık üretimi gerçekleşti.
2020 yılında fındık üretim alanı 7,3 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Türkiye'de 2020 yılında fındık üretim miktarı 665 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Ordu ili 197 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Ordu fındığı içerisinde sadece ve sadece %80 Fındık %20 Bal bulunmaktadır. Ürünümüzün üretiminde hiçbir katkı maddesi kullanmadık.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Fındık, tohumu yenilen bir meyve türü olduğundan dolgun tohumlu meyve elde edilebilmesi için önce döllenmenin olması ve peşinden embriyo gelişiminin iyi olması gerekmektedir. Döllenme olmadığında içi boş meyve oluşmaktadır.
En tepede dönümden alınan kabuklu fındık miktarı 60 kg. Ortalama verin dönümde 115 kg dolayında. Bir işçi günde 2 çuval (100 kg) “kapsüllü” (yeşil kapsüllü) fındık topluyor. Bunun 1/3'ü (33 kg)kabuklu fındık.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir. Karadeniz'in sahil kolunda 1-10 Ağustos, orta kolunda 10-20 Ağustos, yüksek kolda ise 20 Ağustos'tan sonra hasat dönemi başlar.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Karadeniz denilince akla ilk gelen ürünlerden biri olan fındık artık bölgeyle özdeşleşmiştir. Zonguldak ilinde ise ülkedeki toplam fındık üretimin yaklaşık %7'si sağlanmaktadır. Özellikle Zonguldak ili Alaplı ilçesinde halkın en önemli geçim kaynaklarından biri fındıktır.
Dikim için en uygun zaman Ekim, Kasım, Aralık aylarıdır. Kışı sert geçen yörelerde dikimi Şubat ve Mart aylarına kaydırabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri