Fındık yağ olarak da tüketilebilir. Fındık yağı kavrulmuş fındıklardan genellikle cold press (soğuk sıkım) olarak üretilmektedir. Soluk sarı bir renge sahiptir. Fındık yağı hafif tatlı fındık aromasına sahiptir.
Fındık yağı da, zeytinyağı ve susam yağı gibi hemen her türlü yemekte, bisküvi, kek ve pastalarda rahatlıkla kullanılabilir. Yüksek yanma derecesine sahip olan fındık yağı, kızartmalarda yiyeceklerin tatlarını değiştirmez.
Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde fındık yağının herhangi bir zararı olmadığı biliniyor. Ancak fındık yağını kullanırken başka hiçbir yerde karıştırmadan sağlıklı bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Buna karışım yağ denir ve o vakit fındık yağının herhangi bir yararından faydalanmak mümkün olmaz.
Kabızlığa iyi gelir. Zengin lif içeriği sebebiyle bağırsak hareketlerini arttırır. Böylece kabızlığa yarar sağlaması fındık yağı faydaları arasındadır.
Özellikle insan sağlığını tehdit edecek birçok farklı hastalığa karşı fındık yağı önemli bir koruma sağlamaktadır. Diyabet riskini önemli oranda azaltır. Beyin sağlığını korur ve hastalıklara karşı önlem alır. Kansere karşı koruyucu bir etki sağlar.
İlgili 20 soru bulundu
Fındık yağı ile birçok yemek ve tatlı yapılabilmektedir. Kavrulmuş fındık yağının tatlı tadı ve kendine özgü aroması, yağın salata soslarında kullanılmasını sağlar. Tadı, turunçgiller, ahududu, çikolata ve diğer tatlı yiyeceklerle iyi bir uyum sağlamaktadır. Ayrıca zeytinyağının yerine de kullanılabilmektedir.
Fındık yağının diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi bazı olumsuz etkileri de bulunur. Aşırı fazla kullanıldığı zaman yorgunluk, halsizlik yapabilir. Bazı gıda maddelerine alerjisi olanlarda fındık yağı da alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gereken yağlar arasındadır.
Seçenekler: 1 lt Pet. 1 lt Teneke115,00 TL/lt.
Fındık yağı kilo yapar mı? Kuruyemişler arasında enerji deposu olarak önemli bir yer tutan ve her diyette yerini alan fındığın kilo artışına sebep olmadığı, aksine anti-obezite etkisi gösterdiği ortaya çıktı.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi hem orta zincirli yağ asidi içeriği nedeniyle bağırsak hastalıklarına iyi gelir hem de onarıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca “Caprilik asit” içeriği ile anti bakteriyel, anti viral ve anti fungal (mantar kovucu) özelliği bulunmaktadır.
Fındık yağı, kemik yapısında önemli bir yeri olan kalsiyumun yeterli şekilde alınmasını kolaylaştırır. İçerdiği yoğun E vitamini sayesinde güçlü bir antioksidan olarak kullanılabilir. Bu güçlü antioksidan, vücudun birçok noktasına etki ederek bağışıklık sistemini güçlendirir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Fındık Yağının 100 gramında 884 kcal kalori, ayrıca 1 Çorba Kaşığı yani 10 gram Fındık Yağında 88 kalori bulunmaktadır. Fındık, folik asit, E,K ve C vitaminleri,demir,çinko,bakır gibi mineraller, protein, lif açısından zengin bir kaynaktır. Fındık yağı tekli doymamış bir yağ asididir.
Fındık yağı, diğer yağlara göre kalbi daha fazla koruma özelliğine sahip. Dolayısıyla bu yağın kalbi koruyucu etkisi diğer yağlardan çok daha fazla. Nitekim yapılan çalışmalar, düzenli olarak bir ay fındık yağı tüketenlerde kötü kolesterolün yaklaşık yüzde 30 oranında düştüğünü göstermiştir."
Omega-9 (Oleik Asit); en fazla fındık yağında, zeytinyağında, avokado, badem, yer fıstığı, susam yağı, pecan fındığı, antep fıstığı, kanola yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır.
Fındığın içerisinde A ve C vitaminleri bulunuyor. Bu besin yüksek bir karbonhidrat, protein ve yağa sahiptir. Bunun yanı sıra Fındık demir, kalsiyum ve potasyum açısından da yüksek bir besin olarak bilinir.
Aşırı tuzlu olmayan ve yeterli miktarda olan düzenli beslenme listesiyle, ciddi miktarda vücuda yarar sağlamak ve yağ yakmak mümkün. İçlerinde taşıdıkları doğal yağlarla, vücuttaki yağlar direkt olarak yakılmaktadır. Özellikle fındık, ceviz ve badem tüketimi ekstra etki sağlar.
Fındık yağı tekli doymamış yağ asitleri grubunda incelenebilir; çünkü yaklaşık olarak % 78 oleik asit içermektedir. Linoleik asit miktarı % 13.5- 14.2 iken linolenik asit miktarı çok düşüktür.
Yoğunluk açısından hafif bir yağ olan Çotanak Fındık Yağı, 1 litrelik teneke ambalajda satışa sunulmuştur. Fındık yağını yemeklerde, salata soslarında ve etleri marine etmekte kullanabilirsiniz.
Rafine yağ, bazı fabrikasyon işlemlerden sonra elde edilen yağlardır. İşlem yapılan yağları kötü kokularından arındırmak için farklı işlemler de yapılır. Bu işlemlerin sonunda da içindeki değerli asitlerden arındırılmış, kokusuz ve köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Neyin Yağlanması
Bu işlem için kullanılabilecek en iyi yağ çok ince ve tortu bırakmayan bir yağ olan susam yağıdır. Ancak çok pahalı bir yağ olması nedeniyle susam yağı temin edilemediğinde katkısız yemeklik fındık yağı veya tatlı badem yağı kullanılabilir. Yağlama işleminden önce neyin iç kısmında hiç nem olmamalıdır.
Sağlıklı yağ dediğimizde akla gelen ilk yağlardan olan zeytinyağı, doymamış yağ asitleriyle margarin, palm yağı gibi zararlı ve doymuş yağ asitlerine kıyasla çok daha sağlıklı. Doymuş yağ asiteri yerine doymamış yağ asitleri tüketmeniz kanınızdaki kolestrol seviyesini de düşürecektir.
Yıllardır zeytin yağının en kaliteli yağ olduğu söyleniyor. Ancak, yaptığımız araştırmalar, fındık yağının en kalitelisi olduğunu ortaya çıkardı' dedi. Fındık yağının damarlarda tıkanmalar yapmadığını, zeytin yağı veya diğer katı yağların ise damar tıkanıklıklarına sebep olduğunu öne süren Doç. Dr.
Saç çıkaran yağlar arasında az bilinenler arasında fındık yağı yer alıyor. Fındık yağı kullanımı ile saç kepeklerinin oluşmasını engelleyebilirsiniz. İçeriğinde yer alan B1, B2 ve B6 vitaminleri ile oldukça kullanışlı bir ürün olan fındık yağını günlük hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri