İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
FOB teslim şeklinde fiyatlandırma yapılırken satıcı ürün maliyetini, kar payını, paketleme, yükleme ve iç nakliye masrafını, liman masraflarını ve gümrük masraflarını toplar ve bu şekilde fiyat belirlenmiş olur.
Free On Board, FOB, Gemi Bordasında Teslim Şekli Nedir
FOB teslim şeklinde, satıcı yani ihracatçı firma, yükü, alıcının yani ithalatçının talep ettiği tarih aralığında ve yine alıcının talep ettiği limanda, gemiye yükleme işlemini de içerecek şekilde teslim eder.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
İlgili 37 soru bulundu
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir.
FREE ON BOARD (FOB) / GEMİ BORDASINDA TESLİM
Bu terim ile satıcının teslim yükümlülüğü belirlenen yükleme limanında mallar gemi küpeştesini açtığı andan itibaren yerine getirilmiş olur. Mallarla ilgili tüm gider yitik veya hasar rizikoları bu noktadan itibaren alıcı tarafından üstlenilir.
Ü.V.Y.Z. İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
FOB deniz ve nehir taşımacılığında kullanılan bir teslim biçiminin kısaltmasıdır. Dünyada en popüler teslim şekilleri arasında yerini alır. Yükleme yapılıcak olan limanın ismiyle kullanılır örnek verilmek istenirse ürün İstanbul limanından teslim edilecek ise FOB İstanbul olarak kullanılır.
FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir. Tedarikçinin malın alınacağı yerden limana geçen tüm sürede yaptığı tüm masraflar, liman ve gümrük masrafları da yine tedarikçi firma ya da kişiye aittir.
FOB (Free on Board): Gemide teslim: Bunun FAS'tan farkı teslimin gemi yanında değil, fakat malların geminin küpeştesini aşması ile gerçekleşmesidir. Bu da göstermektedir ki ayrılış limanındaki yükleme işlemleri de (mallar geminin küpeştesini aşıncaya kadar) satıcıya aittir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
"Gemide Masrafsız" kuralı, satıcının malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya bu şekilde teslim edilen malları temin ederek teslim etmesini ifade eder.
FOB/Free On Board fiyatı konusunda alıcı ile satıcı arasında bir anlaşmaya varılmış olan malın, alıcının göstereceği gemiye yükleninceye değin gerçekleşecek bütün giderlerin satıcıya ödenmesine dayanan bir alışveriş yöntemi, bir malın gemide teslim fiyatıdır.
4) FREE IN/FREE OUT (FIOS) : Yükleme limanındaki konteynerin gemiye yüklenme masrafları satıcıya ve varış limanındaki konteynerin gemiden boşaltma masrafı alıcıya aittir.
İhracatçının Exworks fiyat vermesi, malın fiyatının çıplak halini ifade eder, yani gümrük, sigorta, navlun gibi ek masraflar yoktur. Dolayısıyla Exworks fatura üzerindeki birim fiyat sadece malın üretim maliyetleri ve satıcının kâr payını içerir.
ALICININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ
Antrepoya boşaltma, ithalat işlemleri ve gümrüğü, iç taşıma yükümlülükleri ise alıcıya aittir ve masrafları alıcı tarafından karşılanır.
Incoterms®, Milletlerarası Ticaret Odası (MTO) tarafından tanımlanan ve satış sözleşmelerinde malların teslim şekillerine bağlı olarak satıcıların ve alıcıların sorumluluklarını tanımlayan uluslararası kabul görmüş standartlar olup MTO'nun bir markasıdır.
CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir. Bu teslim şeklinde de malın bedeli dışında, sigorta, navlun ve yükleme masraflarını satıcı üstlenmektedir.
Cif Kıymet veya eşyanın cif kıymeti: Eşya bedeli + sigorta bedeli + navlun ücreti toplamından oluşmaktadır. CIF teslim şekli: Uluslararası ticarette sıklıkla kullanılan teslim şekillerinden biri olup, en basit tanımıyla; Eşya bedeli, sigorta ücreti ve navlun ücretini içerir.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslimi anlamına gelir. (Buyer is responsible for the whole shipment from door to door.
Incoterms 2010 kurallarına göre FCA, FOB, FAS teslim şekillerinde ise navlun ödemesinin alıcı yani ithalatçı firma tarafından yapılması öngörüldüğü için bu teslim şekillerinde "Freight Collect" ibaresinin kullanılması gerekmektedir.
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri