Kadınların, namaz dışında, yalnız iken, diz ve göbek arasını örtmesi farz olup, sırtını ve karnını örtmesi vacip, başka yerlerini örtmesi edeptir. Erkek erkeğin ve kadın kadının avret yerlerine de bakmaları haramdır.
Kadının kadına karşı avret sayılan yerleri, erkeğin erkeğe olan avreti gibidir. Bundan dolayı Müslüman kadınlar birbirlerini göbeği ile diz kapakları arasındaki mahalden başka yerlerine bakabilirler.
Erkek, erkeğin avret yeri dışında kalan yerlerine, kadınlar da -erkeklerde olduğu gibi- birbirlerinin göbekle diz kapağı arası dışında kalan yerlerine bakabilirler. Banyo ve benzeri yerlerde yalnız başına kalındığı zamanlarda avret yerinin örtülmesi tavsiye edilmiştir.
Avret yerleri, erkek ve kadında örtülmesi farz olup başkalarına gösterilmesi harâm olan uzuvlardır. Erkeklerde avret yerleri, göbekten diz kapağının altına kadar olan kısımdır. Kadınlarda ise avret, yüz, el ve ayaklar dışında bütün vücuttur.
Fetvada, şu ifadelere yer verildi. "Fakihlerin büyük çoğunluğuna göre Müslüman kadınların birbirlerine karşı avret sınırı diz ile göbek arasıdır. Tedavi başta olmak üzere meşru bir mazeret olmaksızın birbirlerinin diz ile göbek arasına bakmaları caiz değildir.
İlgili 41 soru bulundu
Vacip ihtiyat gereği şehvet ve harama düşme korkusu olmasa da bakılmamalıdır. Ancak normalde erkeklerin bedeninden gözüken el, kol, baş ve ayak baldırları gibi kısımlara şehvetsiz ve günaha düşme korkusu olmadan kadınların bakmasının sakıncası yoktur.
Kadınların avret yerleri; eller, ayaklar ve yüz dışında tüm vücuttur. Erkekler için avret yerleri ise; göbeğin üstü ve diz kapaklarının altı arasında kalan bölgedir. Hem kadınlar hem de erkekler bahsi geçen avret yerlerini örterek namaz kılmak zorundadırlar.
Kanbağı olan akrabalardan torun, evlat, anne, baba, dede, nine, kardeş, teyze, dayı, hala, amca, yeğen. Evlilik yoluyla edinilen (sıhrî) akrabalardan kaynana, kayınbaba, eşlerin başkalarından olan çocukları, evlatların eşleri.
el Cevab: Avretin bir şekilde görülmesi sebebiyle abdest bozulmaz. Dokunulması sebebiyle de bize göre abdest bozulmaz. Ama abdestin bozulmasını ya da gusül alınmasını gerektirecek sebepler oluşursa abdest yenilenir. Ya da gusül alınması gerekirse gusül abdesti alınır.
Ümmü Süleym (r.a.) sordu: 'Bunu kadın görecek olursa, kadına gusül gerekir mi?'. Buna da: 'Evet!
“Hayâ imandandır.” Mahrem: Helal olmayan, yasaklanan şeydir. Fıkıhta ise kendileriyle evlenilmesi dinen yasaklanmış bulunan, insanın en yakınlarıdır. Namahrem: Mahremin zıddıdır; helal, yasak olmayan şey… Fıkıh terimi olarak ise; aralarında evlenme yasağı olmayan kişilere denir.
Kadının kadına avret yeri, diz ile göbek arasıdır, buralar kadınlara da gösterilmez. Yani kadınlar kendi aralarında mayo giyip denize giremezler. Göbek ile diz arası kapalı olmalıdır.
Avret mahallinin kapsamı, erkeğe ve kadına göre farklılık arz eder. Erkeğin avret yeri, Hanefî, Malikî, Şafiî ve Hanbelîlerin oluşturduğu cumhuru fukahaya göre göbekle diz kapağı arasıdır. Hanefîler diz kapağını da avret mahalline dahil etmişlerdir.
Diyanet: "Evlenme niyetinde olanlar birbirlerinin mahrem yerlerine, 'fikir verecek ölçüde' bakabilir." 'Fikir verecek ölçüde'...!
Diyanet'ten skandal tavsiye: Evlenme niyeti olan çiftler birbirlerinin mahrem yerlerine fikir verecek ölçüde bakabilir.
Kadın ve erkek açısından örtülmesi gereken yerler avret diye adlandırılır. Erkeğin avret yeri göbekle diz kapağı arası, kadının avret yeri el, yüz ve ayak dışında bütün vücududur. Cinsel organlar ve makat galiz avret olup bazı âyetlerde geçen sev'e kelimesi bu şekilde açıklanmıştır.
Dolayısıyla kadın kendisinin veya eşinin cinsel or- ganına dokunursa abdesti bozulur. Kişinin, cinsel organına değil de yakın çevresine; meselâ husyelerine, kalçalarına veya baldırlarına dokunması abdestine zarar vermez.
Harama bakmak zina olmasa da büyük günahtır. Bununla beraber abdesti bozmaz.
2- Bir kadın, kendi kocasını veya bir kadını çıplak görse gusül gerekmez. 3- Karı-koca oynaşırken, çıplak resme bakarken veya düşünürken mezi gelse, fakat meni gelmese gusül gerekmez.
Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir. Evlenilmesi haram olmayanlar, başkalarının hanımları ve bütün yabancı kadınlar namahremdir. Bir erkeğin hanımı, onun mahremi olmadığı gibi, namahremi de değildir.
Kişi kendi yeğeniyle, halasıyla, teyzesiyle, dayısıyla hiçbir şekilde evlenemez. İslam dininde bunlar kesinlikle haram kılınmıştır. Bu tür gayri ahlaki tutum ve davranışların, hele hele toplumda bunun yaygın bir şekilde konuşulması tartışılması da son derece çirkin bir tablodur.
Cevap metni. Allah'a hamd olsun. Kadın eşinin teyzesi ve halası, mahrem sayılmaz. Bilakis yabancı kadın hükmünde olup onlarla birlikte tek başına kalamaz ve onlarla tokalaşamaz.
Genel olarak bu âyetlerin örtünmenin mükellef, hür ve baliğ olan bütün Müslüman kadınları kapsadığı ve hükmen farz olduğu üzerinde ittifak edildiği görülmektedir.30 Müfessir Sâbûnî (ö. 2021) bu konuyu şöyle değerlendirmektedir: “Kâfir kadınlara örtünme farz değildir.
Sünnî Dört büyük Sünnî düşünce mezhebi (Hanefî, Şafii, Maliki ve Hanbelî) kadınların yakın aile üyeleri dışındaki karşı cinsten insanlar yanında saçlarını, elleri ve yüzü hariç tüm vücudunu örtmesinin zorunlu olduğu konusunda fikir birliği içindedir.
3. Başörtülerini, saçlarını, başlarını, boyun ve gerdanlarını iyice örtecek şekilde yakalarının üzerine salmaları, Dinimizin, Kitap, Sünnet ve İslâm âlimlerinin ittifakı ile sabit olan kesin emridir. Müslümanların bu emirlere uymaları dini bir vecibedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri