Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Incoterms 2010 kurallarına göre FOB teslim şekli yalnızca denizyolu yüklemelerinde kullanılabilmektedir. Karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FOB teslim şekli kullanılmamalıdır.
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Soru ile ilgili olarak doğrudan yanıt vermek gerekirse, CFR ve CIF teslim şekilleri yalnızca denizyolu taşımalarında kullanılabilen teslim şekilleri olup, CPT ve CIP ise bu iki ticari terimi karayolu, havayolu, demiryolu ve multimodal taşımalarda ikame edecek şekilde düzenlenmiş teslim şekilleri olarak karşımıza ...
FOB teslim şeklinde, teslim yeri geminin içidir. Yükleme masrafları ve yükleme sırasında oluşabilecek tüm riskler satıcıya ait olacaktır. FCA teslim şeklinde ise malların, alıcısının (ithalatçının) tayin ettiği taşımacıya teslim edilmesinden itibaren tüm riskler ve masraflar alıcıya geçmiş olacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
FOB (Free On Board - Gemi Bordasında Teslim)
Satıcı ihracat için gerekli tüm belgeleri hazırlar ve malların gümrük işlemlerini tamamlayarak teslim eder. Satıcının Sorumluluğu: Satıcı sözleşme koşullarına uygun malı hazırlar. Belirlenen limanda, belirlenen tarihte alıcının temin etmiş olduğu gemiye yükleme yapar.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
C Grubu teslim şekillerinde ihracatçı malları ithalatçının ülkesine taşıyacak ana taşıyıcının nakliye masrafını da üstlenir. CFR ya da diğer adıyla C&F sadece denizyolu taşımacılığında kullanılır.
Malları satıcının işletmesinde teslim aldığı andan itibaren malla ilgili tüm risk ve masraflar Alıcının sorumluluğundadır. Malların taşıtılması amacıyla taşıma acentası ile anlaşarak navlun bedelini öder.
CIF (cost, insurance and freight) deniz yolu ile yapılan taşımacılıkta kullanılan ve mal bedeli dışında, nakliye ve sigorta masraflarının da satıcının üzerinde olduğu bir teslim türü olarak tanımlanabilir. CIP (carriage and insurance paid to) teslim şekli ise herhangi bir taşıma türü için kullanılabilir.
FOB teslim şekli sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılan bir klozdur. Deniz yolu taşımacılığı deniz ve iç suları kapsar. Satıcının (ihracatçı firma) belirlenen tarih ve adreste malları alıcıya (ithalatçı firma) teslim etmesi gerekir.
Bu terim sadece deniz taşımacılığında kullanılır. FOB (Free on Board): Gemide teslim: Bunun FAS'tan farkı teslimin gemi yanında değil, fakat malların geminin küpeştesini aşması ile gerçekleşmesidir.
FOB Origin veya nakliye noktası, alıcının satın aldığı malların mülkiyetini sevkiyat başladığında alacağı anlamına gelir. Satıcının sorumluluğu, ürünler bir nakliyeciye yerleştirildiğinde sona erer ve alıcı, malların nihai varış noktasına zamanında ve hasarsız olarak ulaşmasını sağlamalıdır.
EXW (Ex Works): Ticari işletmede teslim. FCA (Free Carrier): Belirlenen yerde taşıyıcıya teslim. CPT (Carriage Paid To): Taşıma ücreti ödenmiş teslim. CIP (Carriage and Insurance Paid To): Taşıma ve sigorta ödenmiş teslim.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Başka bir deyişle, mallar sevk edildikten sonra alıcı, “FOB Origin” veya “FOB Destination” olarak bilinen malların sorumluluğunu ve mülkiyetini üstlenir. Bunun aksine, bir EXW sözleşmesinde, satıcı yalnızca malların üzerinde anlaşılan bir yere tesliminden sorumludur.
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
Incoterms 2020'de 11 adet teslim şekli yer almakta olup bunlardan dördü (FAS,FOB,CFR,CIF) sadece deniz ve iç su yolu taşımacılığında kullanılabilir, kalan yedi teslim şekli ise (EXW,FCA,CPT,CIP,DAP,DPU,DDP) tüm taşıma modlarında (karayolu, havayolu, demiryolu, deniz ve iç su yolu) kullanılabilir.
Fakat; her ikisi arasındaki fark, CFR deniz yolu, CPT ise çoklu taşımalarda tercih edilen teslim şeklidir. Bu nedenle; 2020 INCOTERMS ile denizyolu sevkiyatlar ile multimodal (çoklu taşıma) ile sevkiyatlarda; sigorta hariç bir limana teslim sevkiyatı var ise, CPT yerine CFR kullanımının doğru olacağı vurgulanmıştır.
Gümrük Resmi Ödenmiş Olarak Teslim ya da İngilizce karşılığı olan Delivered Duty Paid, satıcının ithalat için gümrüklenen ve belirtilen varış yerinde gelen taşıma aracından boşaltmadan malları alıcıya teslim ettiğini ifade eder.
Delivery Duty Paid, DDP Teslim, incoterms 2020 da yer alan 11 farklı teslim şekli arasında, Tüm masrafların ve risklerin satıcıya ait olduğu tek teslim şeklidir. DDP teslim şekli ile, satıcı yani ihracatçı firma, alıcı yani ithalatçıya kapıdan kapıya tüm masraflar dahil satış imkanı sunar.
FOB – Gemide Masrafsız Teslim
Satıcı, ürünler gemiye yüklenene kadarki tüm masrafları ve riskleri karşılar. Ayrıca ihracat gümrük işlemlerini de gerçekleştirir. Malzemeler güverteye vardığı zaman alıcı tüm sorumlulukları alır.
FOB deniz ve nehir taşımacılığında kullanılan bir teslim biçiminin kısaltmasıdır. Dünyada en popüler teslim şekilleri arasında yerini alır. Yükleme yapılıcak olan limanın ismiyle kullanılır örnek verilmek istenirse ürün İstanbul limanından teslim edilecek ise FOB İstanbul olarak kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri