Forklift ehliyeti almak çok zor değil. Ancak, minimum gereksinimlerin bazılarını aklınızda tutmalısınız. Fiziksel olarak sağlıklı olmalı ve ağır makineleri uzun süre çalıştırabilecek ve hareket ettirebilecek dayanıklılığa sahip olmalısınız. İyi bir forklift sürücüsü, talimatlara ve teknik özelliklere de dikkat eder.
Forklift kullanmak, araba kullanmaktan çok daha zordur – devrilmesi çok daha kolaydır ve forkliftin ön tarafında genellikle bir yük vardır. Bununla birlikte, bazı çalışanlar yalnızca forklift sürüşünde ustalaşmakla kalmayıp, forklift üzerinde bazı akıl almaz numaralar yapmayı da başarır.
Sağlık raporu, biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı ve sabıka kaydı gibi evraklar tamamlandıktan sonra sınava girebilmek için gerekli olan harç parasının da ödenmesi gerekiyor. Sınavlar genellikle 15 günde bir yapılmaktadır. Bu durumda ortalama olarak 30 gün içerisinde operatörlük belgesini almak mümkündür.
Bu aracı kullanan kişiler 2918 sayılı Trafik Yönetmeliğine göre iş makinası operatörlük belgesi sahibi olması gerekmektedir. İnsanların en çok merak ettiği sorulardan biri forklift ehliyeti kaç günde alınır ne kadar zaman alınır. Kural olarak, eğitim süresi 4 hafta ile 6 hafta sürer.
Forklift sınavı; Forklift ehliyeti alacak kişiler için yapılan sınavda 2 metre yüksekliğindeki raftan 4 adet palet çatallar vasıtasıyla alınır. Arka arkaya dizilmiş olan ve aralarında 3 metre mesafe olan trafik konilerinin aralarından slalom yaparak (8 çizerek) önce geri geri sonra ileri doğru manevra yapılır.
İlgili 41 soru bulundu
Forklift ehliyeti, G sınıfı ehliyete dahildir. G sınıfı ehliyet, yalnızca iş makinaları kullanabilmek adına alınan sürücü belgesine verilen isimdir. Forklift operatörü ehliyetini alan kişiler iş makinalarını, kapalı ya da açık alanlarda, şantiye ve depo içinde yasal olarak kullanabilme hakkına sahiptirler.
Teorik ve pratik sınavlarda başarılı olarak ehliyet alma hakkına sahip olan kişiler belgelerini 10 gün içerisinde alma hakkına sahiptir. Forklift Ehliyet Sahibi Olduktan Sonra Tüm İş Makineleri Kullanılabilir Mi?: Bilindiği üzere iş makinelerinin teknik özellikleri farklıdır.
Forklift ehliyeti, sadece iş makinalarını kullanabilmek için verilen G sınıfı ehliyettir. Bu ehliyete sahip olan kişiler forkliftleri depo, şantiye ya da açık alanlarda yasal olarak kullanabilmektedirler.
Bu aracı kullanacak olan kişilerin mutlaka ehliyete sahip olması gerekir. Kişilerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan biri ise, forklift ehliyeti almak ne kadar sürer sorusudur. Genel olarak eğitim süresi 2 ay sürebilmektedir.
Forklift ehliyeti almak için 18 yaşını doldurmuş ve en az İlkokul mezunu olmalıdır. İlgili kanunun 41 inci maddesinde sayılan T.C.K maddelerinden mahkûmiyeti olmayanlar alabilir. İş makinesi kullanmasına sağlık problemleri olmayanlar başvurabilir.
İŞ MAKİNASI OPERATÖRLÜK KURSU
Sınavdan sonra alınan sertifika ile trafiğe kapalı alanlarda forklift kullanabilir. Ancak forklift ile trafiğe çıkmaları halinde ise mutlaka ehliyete G sınıfı olarak tescil ettirilmesi gereklidir.
Forklift operatörü çalışma saatleri, bağlı bulunduğun kuruma göre değişiklik gösterebilir. İmalata bağlı olarak vardiya usulünde çalışma görülür. Bir forklift operatörü kaç saat çalışır sorusuna verilecek yanıt, yasal olarak haftalık 45 saat olarak belirtilebilir.
Forkliftler için hız sınırları kapalı alanlarda (çalışma esnasında) forklift hız sınırı 5 km, açık alanlarda forklift hız sınırı 10 km dir.
Endüstriyel iş makinası denince akla ilk gelenlerden biri forklift iş makinalarıdır. İnsan gücünün yeterli olmadığı yerlerde forklift'ler devreye girer. Ön kısmında bulunan çatal şeklindeki ataşman sayesinde yüklerin ve malzemelerin taşınmasına yardımcı olur.
Forklift Ehliyeti Nerden alınır? İş makinası operatörlük belge türlerinden biri olan forklift operatörlük belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Genel Müdürlüğünden İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları İle İlgili Yönerge hükümlerine göre ruhsat alan iş makineleri kurslarından alınmaktadır.
CEVAP: Hayır hangi tür iş makinesi operatörlük belgesi alınmış ise o tür iş makinesi kullanılır. SORU: Ben Forklift belgesi almak istiyorum ama benim ehliyetim olmadan bu belgeyi alabilir miyim? CEVAP: Ehliyetiniz olmadan bu belgeyi alabilirsiniz.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
Forklift ehliyeti ile sadece forklift kullanabilirsiniz. İş makinelerinin ruhsatlarında kullandığınız makinenin adı ve özellikleri yazmaktadır. Bu kontrolleri yapmadan ilgili makineyi kullanmayın. Forklift ehliyeti olan çalışanlar elektrikli transpalet kullanamaz.
Sınavda 25 soru olup, sınavda başarılı olabilmek için en az 18 doğru yapmanız gerekmektedir.
Ancak operatör belgeleri dışında (a2, b, c, d,e sınıfı gibi) sertifikaların geçerlilik süresi 2 yıldır. 7- Türkiye' den aldığım operatörlük belgesi yurt dışında da geçerli midir? Türkiye' den aldığınız iş makinası operatörlük sertifikasını kullanacağınız ülkede yetkili mercilerden izin alarak kullanabilirsiniz.
Maddenin 1. fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde belirtilen, iş makinalarının ehliyetle kullanılmasına yönelik kuralları ve yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene, her bir yükümlülük için ayrı ayrı 2000 TL para cezası verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri