IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar.
IBAN numaraları bazı banka kartlarında belirtilse de bunun güvenli olmayacağı düşünülerek kartlarda çoğunlukla IBAN'a yer verilmez.
Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur. Aynı zamanda IBAN numarasının son 12 rakamı olarak da ön plana çıktığını söylemek gerekir.
IBAN numarasını kredi kartı veya banka kartının ön yüzünde bulmak mümkün. Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır.
IBAN numarası ise, her bir banka hesabı için bir şekilde tanımlanır. Bu nedenle de bir kişinin birden çok IBAN numarası bulunabilir. Hesap kartınız ile bankamatiğe giriş yaptıktan sonra "hesaplar -> hesap bilgileri" kısmından kartınıza ait bir hesap numarası ve iban numaralarını da kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
IBAN'ınızı nerede bulursunuz
IBAN numaranızı genellikle internet bankacılığınızda veya hesap dökümünüzde bulabilirsiniz.
IBAN'ın ilk dört hanesi, iki haneli ülke kodu ve iki haneli kontrol rakamıdır. Daha sonraki kısım ulusal banka hesap numarasını içerir. Türkiye'nin IBAN uzunluğu 26 hane olarak belirlenmiştir.
Ülke kodu + kontrol hanesi + banka/kurum kodu + rezerv alanı + temel hesap numarası alanı. Bu sayede Türkiye'deki banka hesapları uluslararası standartlara uygun bir şekilde tanımlanır. Örneğin, Türkiye'deki bir banka hesabının IBAN numarası aşağıdaki gibi görünebilir: TR12 0006 1005 1978 6457 8413 01.
ZİRAAT HESAP NO NEREDE YAZAR VE IBAN İLE ÖĞRENME
Ziraat hesap noyu öğrenmenin kolay yollarından biriside size ait olan banka kartının üzerine bakmaktadır. Çünkü bazı kartlarda iban numarası yazar. Bu iban numarasının son 16 hanesi hesap numarasını ortaya çıkarır.
İki harfli kontrol numarası Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. banka kodunun 5 karakteri. Ulusal kod için 1 haneli kod. Turkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankasi A.S. hesap numarası için 16 haneli kod.
IBAN Numarası ile Hesap Numarası Aynı Şey mi? IBAN numarası ve hesap numarası aynı şey değildir. IBAN, uluslararası para transferleri için kullanılan bir numaradır ve hesap numarasını, banka kodunu ve ülke kodunu içerir. Diğer yandan, hesap numarası, belirli bir banka şubesindeki belirli bir hesabı tanımlar.
İngilizcesi “International Bank Account Number” olup Türkçe karşılığı “Uluslararası Banka Hesap Numarası”dır. İngilizce ifadesinin baş harfleri alınarak kısaca IBAN olarak kullanılmaktadır. IBAN, uluslararası standartlara sahip bir banka hesap numarasıdır.
yazıldığı gibi okunması yaygın ve kabul edilmiş bir kullanımdır ama illa en doğrusunu okuyacağım derseniz "ay bi ey en" diye okumalısınız zira "iban" bir kısaltmadır (international bank account number). ayban sığırlık, okunuşu türkçe i-ban şeklinde olmalıdır.
Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir. Rezerv olarak ayrılan alan tek basamaklı olup, değiştirilene kadar sıfır olarak kabul edilmiştir. Son 16 hane ise banka hesap numarasını belirtmektedir. Hesap numarası alanının oluşturulmasında bankalarımız arasında ortak bir standart yoktur.
Kredi kartı hesaplarına IBAN verilmemektedir. Bu nedenle kredi kartı numarasına yapılan para transferlerinde IBAN kullanılmamaktadır.
IBAN numarası nerede yazar? IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
Türkiye'de IBAN numarası, “4, 4, 4, 4, 4, 4, 2” formatında okunur. İlk 4 hane, ülke kodu ve kontrol rakamlarından oluşur. Bu grubu sırasıyla banka kodu, şube kodu ve hesap numarası takip eder.
Ziraat hesap numarası bu banka kartının ön yüzünde bulunan kart numarasının sağ altında bulunan daha küçük rakamlarla yazılan ve ortalama 8 haneden oluşan bir numaradır. Bu 8 haneden oluşan numaranın sonuna 5001 ya da 5002 ve 5003 gibi rakamlar eklenerek Ziraat Bankası hesap numarası bulunabilir.
4747 IBAN Sorgulama
Bankamızda tanımlı cep telefonunuzdan IBANBILGI yazıp boşluk bırakıp kartınızın son 6 hanesini 4747'ye SMS gönderdiğinizde kartınıza tanımlı hesapların "IBAN bilgisini" SMS ile öğrenebilirsiniz.
Bankaların yurt içi ve yurt dışından gelen ve alıcı hesap numarası IBAN olarak belirtilen para transferlerinde IBAN'ı doğrulaması, giden transferlerde ise göndericiye ve alıcıya ait IBAN'ı kullanmaları gerekmektedir.
İsme havale, kredi kartı, IBAN'a transfer işlemlerinde alt limit bulunmamaktadır.
IBAN NUMARASINDA HARF OLUR MU? karakterden oluşur. Oluşturulan IBAN içinde 'İ,Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü” harfleri ve küçük harf kullanılmaz. Türkiye'nin ülke kodu ISO 3166 No.lu standarda göre “TR”dir.
IBAN uygulamasına geçen her ülkenin belli bir standardı ve özel şifreleme algoritmalı "kontrol rakamı" bulunmaktadır. Türkiye için 26 hane olarak belirlenen IBAN numarası ile para transferi işlemlerinde hatalar en aza indirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri