Başka bir deyişle Form A Belgesi, “genelleştirimiş tercihler sistemi” (GTS) çerçevesinde tercihli rejimden faydalanması talep edilen eşyanın GTS ülkesi menşeli olduğunun ispatı için kullanılan bir belgedir. Yani eşyanın tercihli menşei statüsünü gösterir. Form A Belgesi, düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay geçerlidir.
Menşe Şahadetnamesi geçerlilik süresi hafta veya ay olarak da belirtilebilir. Bağlayıcı tarife geçerliliği 6 yıl, bağlayıcı menşe bilgisi ise 3 yıl geçerli olmaktadır. Menşe Şahadetlerinin sonradan ibrazı ise beyanname tescil tarihi itibari ile 6 ay geçerlidir.
Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda vergi avantajı sağlayan FORM A belgesinden kaynaklanan avantaj. Türkiye, Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) tarafından uygulanmakta olan GTS kapsamından 12.10.2021 tarihi itibariyle çıkarılmıştır.
Form.A Menşe Şahadetnamesinin ihracatçı tarafından doldurulması yeterlidir. Japonya, Rusya Federasyonu ve Ukrayna ise "Resmi Tasdik" istemekte olup, söz konusu resmi tasdik işlemi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğince yetkilendirilen 57 Odadan herhangi birinde yaptırılabilir.
Form A Belgesi'nin ülkemizde tek düzenleyici kurumu ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'dir. Bu nedenle GTS kapsamına giren ülkelerden tavizli gümrük vergi oranları ile ihracat yapmak isteyen kişilerin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne müracaat ederek belge başvurusunda bulunması gereklidir.
İlgili 34 soru bulundu
Uluslararası Doğum Kayıt Örneği Formül A, çok dilli nüfus kayıt örneği, e-devletten de alınabilir. Veya İl veya ilçe nüfus dairelerinden ıslak imzalı ücretsiz alınabilir. Doğum belgesi bebek doğduğunda hastanelerden verilen belgedir.
İhracatçılar veya gümrük beyannamesini imzalamakla yetkili kanuni temsilcileri tarafından, yukarıdaki kurallara uygun şekilde 4 nüsha olarak düzenlenen ve kaşelenip imza edilen Form A Belgeleri Türkçe faturanın kaşelenip imzalanmış bir fotokopisi ve Ek 2'de örneği verilen Oda dilekçesi ile birlikte Odalara verilir.
A.TR Dolaşım Belgesi, eşyanın serbest dolaşım durumunda olduğunu gösteren bir belge olup eşyanın menşeini göstermez.
· A.TR Dolaşım Belgesi nedir? Türkiye veya Topluluk'ta serbest dolaşımda bulunan eşyanın Türkiye-Avrupa Topluluğu gümrük birliği çerçevesinde tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere, gümrük idaresince ya da bu idare tarafından yetki verilmiş kuruluşlarca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belgedir.
ABD ve Avustralya için Form A belgesi zorunlu değildir. Kanada ve Yeni Zelanda için ise Oda onayı zorunlu değildir. İhracatçı firmanın Form A belgesini doldurup göndermesi yeterlidir.
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS): Gelişmekte olan ülkelerin sanayi malları ihracatlarını arttırabilmek amacıyla, gelişmiş ülkelerin bu ülkelerden yaptıkları ithalatta belirli bir taviz marjı tanımalarını öngören bir sistemdir.
EUR.1 Dolaşım Sertifikası eşyanın menşe ülkesini gösteren belgedir. Menşeli ürünlerin Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasındaki tarım ürünleri ticaretine ilişkin 1/98 sayılı Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Karar hükümlerinden yararlanabilmesini sağlamak üzere düzenlenir.
- A.TR Dolaşım Belgesi beş nüsha olarak doldurur. - A.TR Dolaşım Belgesi'nin beyaz renkli nüshalardan biri odamız bünyesinde kalır.. - Gümrük idaresi tarafından vize işlemi gerçekleştirildikten sonra, belgenin yeşil renkte olan ilk nüshası ihracatçıya verilmektedir.
Özel Menşe Şahadetnamelerinin mal sevkiyatının gerçekleşmesinden sonra da düzenlenmesi mümkündür. Onay işlemi yapılmış Özel Menşe Şahadetnamesinin kayıp veya tahrip olduğu durumlarda ise yeni bir belge düzenlenerek onaylanır.
İthal Şahadetnamesi ise ihracatçı ülke makamları tarafından eşyanın ihracı öncesi ihracatçı firmadan istenen ihraç izni verilmesine mesnet teşkil eden, ihracatçı firma tarafından ithalatçı firmadan talep edilen, Gümrükler Genel Müdürlüğünün onayına tabi olan belgedir.
Anılan Genelge uyarınca, A.TR Dolaşım Belgesi ve Menşe İspat Belgelerinin firma/gümrük müşavirine satış fiyatı 3 Türk Lirası; onay bedeli ise 4 Türk Lirasıdır.
A.TR Dolaşım Belgesi
Sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri ihracatı ve ithalatında gümrük vergisi muafiyeti sağlayan belgedir.
A.TR Belgesi Nasıl Alınır? A.TR belgesi direkt olarak ticaret odası ya da ihracatçı birliklerinden alınmalıdır. Alınan A.TR belgesi, ihracatçı firmaya 5 nüsha olarak teslim edilmektedir.
A.TR Dolaşım Belgesi Nasıl Alınır? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından verilen ATR Dolaşım Belgesi için gümrük müşavirleri veya danışmanlık firmaları belgelerini elektronik ortamda düzenleyerek onaylanmasını sağlayabiliyor. Dolaşım belgeleri için satış ve onay odalar tarafından yapılır.
Mikro ihracatta gümrük müşaviri, konşimento, Gümrük beyannameleri, atr, menşe şehadetnamesi vb bilgilere ihtiyaç yoktur.
Hazırlanan bu Genelgede Form-A Belgesi'nin düzenlenmesi, Bakanlığa gönderilmesi ve reşit olduktan sonra korunma/bakım tedbiri kararı sona eren kişiye sunulacak rehberlik hizmetlerinde uyulması gereken hususlarda açıklamalara yer verilmiştir. *Bu belge elektronik imzalıdır.
A.TR Dolaşım Belgesi yazı makinası veya el yazısı ile doldurulur. El yazısı ile doldurulduğu zaman mürekkepli kalem ve büyük matbaa harfleri kullanılmalıdır. Belge üzerinde silinti ve ilaveler bulunmamalıdır. Düzeltmeler yanlışların üzeri çizilmek ve gerekirse doğruları yazılmak suretiyle yapılmalıdır.
Türkiye ve Avrupa topluluğu arasında serbest dolaşımda bulunan ve Pan-Avrupa Menşe Kümülasyonu Sistemi'ne dahil ülkelerden biri menşeli eşyanın tercihli menşe statüsü tedarikçi beyanı ile kanıtlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri