Formal eğitim, okul veya üniversiteler gibi resmi eğitim kurumlarında verilirken, informal eğitim, aile, arkadaşlar veya çevre tarafından verilir. Eğitim, kişilerin hayatlarının her aşamasında önemlidir ve onların toplumda ve iş hayatında başarılı olmasına yardımcı olur.
Informal Öğrenme Nedir? Yaşam içinde kendiliğinden oluşan bir süreci ifade eder. Yaşamboyu eğitim olgusu içinde bireyin bulunduğu her yerde gerçekleşen bir eğitim türüdür (Omerzel, 2007). Bu eğitim türünde önceden tasarlanmış sistemli bir eğitim sürecinden bahsedilmez.
İnformal eğitime örnek verecek olursak: Bisiklet sürmeyi arkadaş ya da bir başkasından öğrenmek, büyüklere saygılı olmayı öğrenmek, bir çocuğun ebeveyninden tuvalet eğitimi alması, bir çocuğun dedesinin elini öpmesi gibi davranışlar informal eğitimde öğrenilebilecek olumlu kazanımlar.
Formal eğitim, planlı ve programlı bir sistemi öngörürken informal ise belirli bir amaçtan yoksun ve plansızdır. Eğitim kavramının gereklilikleri, formalda mekan isterken informal eğitimde mekan sorunu ortadan kalkar. Bu durum da, sınırsızlığı ve özgürlüğü beraberinde getirir.
1---İNFORMAL EĞİTİM: Bir plan ve programa bağlı olmadan daha çok gelişi güzel ve tesadüfî etkinliklerle yürütülen eğitim sürecidir. Daha çok doğal ortamlarda ve süreçlerde gerçekleşir Eğitim etkinliklerinin bir kısmı gelişigüzel ve kasıtsız olarak düzenlenir. Bu informal eğitimdir.
İlgili 19 soru bulundu
Formal eğitim profesyonel kişiler tarafından verilir. Örneğin okullarda formal eğitim, 4 yıllık eğitim fakültelerinden mezun olan ya da 4 yıllık diğer fakültelerden mezun olup daha sonrasında formasyon alan öğretmenler tarafından verilir. Formal eğitimde olumlu davranışlar kazandırmak esastır.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
Formal eğitimde eğitim süreci bilinçli, planlı ve programlı bir şekilde devam ettirilir.Formal eğitim, öğrencilerin belli bir seviyede bilgi ve beceri kazanmalarını amaçlar. Bireye kendisinden beklenen davranışlar kazandırılır. Beklenmeyen davranışlar yok edilir.
Yaygın eğitimde yine farklı olarak süreci tamamladıktan sonra kişilere diploma değil sertifika verilir. Örgün ve yaygın eğitimin her ne kadar farklı yönleri olsa da ikisi de formal eğitimin içerisinde yer alırlar; ikisi de sistemli, planlı, kontrollü olarak gerçekleşir ve eğitimler uzman kişiler tarafından verilir.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
İnformal eğitimde kişinin öğrenmesi; taklit ve gözlem yolu ile gerçekleşmektedir. Örnek olarak; köy ortamında yaşayan bir kişi, tarlayı nasıl şekillendireceği, hayvanlara nasıl balkım yapılacağını büyüklerine bakarak öğrenebilir. Aynı şekilde onların davranışlarını taklit edip öğrenebilir.
İnformal öğrenme ortamları ise yaşam içinde kendiliğinden oluşan öğrenme süreçlerini kapsayan ortamlardır. Amaçlı ve planlı değil, gelişigüzeldir. Birey, karşılaştığı durum ve içinde bulunduğu grubun üyeleriyle etkileşim sonucunda farkında olmadan yeni şeyler öğrenir (Fidan, 2012).
İnformal eğitim, genellikle sınıflandırılmamış, derecelendirilmemiş veya belgelenmemiştir. Bu tür eğitim, kişisel gelişim, hobiler, ilgi alanları veya pratik beceriler edinme amaçlarına hizmet edebilir.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
İnformal değerlendirme, öğretmenin gün içerisinde sınıf ile ilgili kararlar almak veya öğretim şeklini uyarlamak için bilgi toplamasını ifade eder. Formal değerlendirme ise; önceden belirlenmiş bir süreci izleyen ve özel olarak oluşturulmuş araç veya aletleri kullanan bir değerlendirme türüdür (Aksoy ve Topuz, 2019).
İnformal değerlendirme testleri öğrencinin izlediği programla ya da gerçek dünyadaki görevleri ile ilgili performansına dayandırılan testlerdir. Standart başarı testlertinin ve psikolojik testlerin sınırlı yararlarına karşılık, alternatif bir seçenektir.
Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.
İnternetin hızlandığı ve dijital aygıtların çeşitlendiği bir çağda gün geçtikçe daha yaygın bir eğitim modeli haline gelmektedir. Açık öğretim de aslında bir uzaktan eğitim modelidir.
Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçları ışığında belli bir amaca yönelik, geneli kapsayacak türden çeşitli eğitimlerin verildiği ve bu eğitimlerin kurumların belirleyeceği takvim ve saate bağlı kalınarak yapıldığı, talep edenlerin başarılı olması halinde ise karşılığında sertifika aldıkları eğitim sürecidir.
Örgün eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar şunlardır: İlkokul, Ortaokul, Lise ve Üniversiteler. Yaygın eğitim vermekte olan kurum ve kuruluşlar ise şunlardır: Mesleki Eğitim Merkezleri, Kurslar, Halk Eğitim Merkezleri vb. kuruluşlardır.
Örgün eğitim; okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını, yaygın eğitim; örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır. Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan ilkokul, ortaokul ve lise ile Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olan üniversitelerde örgün eğitim verilmektedir.
Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
İnformal rol gerçekleşmesi beklenen görev ve sorumlulukların aksine, bir ekibin birlikte çalıştıkça oluşturdukları izlenimlere dayanarak takım üyesinden beklediği kişilerarası davranış modelidir.
Sargın eğitim, diğer adıyla algın eğitim, örgün eğitimden farklı olarak informal olarak yani belli bir öğretim sistemi olmadan, kontrolsüz bir şekilde yaşanan öğrenme sürecidir. Örneğin başkalarından gözlemleyerek öğrendiğimiz şeyler sargın eğitime girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri