Formasyon alan lisans mezunları MEB'e bağlı özel okullarda çalışabilir, KPSS'ye girerek gerekli puanı almaları durumunda devlet okullarına öğretmen olarak atanabilir. Kısacası formasyon, eğitim fakültesi dışındaki lisans mezunlarının öğretmenlik mesleğini yapabilmeleri için sahip olmaları beklenen belgedir.
Sınavı başarıyla tamamlayan öğrenciler Pedogojik Formasyon Sertifikasına sahip olur. Formasyon alındıktan sonra KPSS sınavına girip başarılı olan kişiler Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atanabilir ve MEB'e bağlı ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmen olarak göreve başlayabilirler.
YBS bölümünden mezun olan öğrenciler pedagojik formasyon eğitimi alarak devlet okullarına bilgisayar öğretmeni olarak atanabilirler.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır. Güz ve Bahar dönemlerine ek olarak yaz öğretimi de yapılabilir.
Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Kursiyerleri Ders Geçme Koşulları Hk. Dersten başarılı olabilmek için final veya bütünleme notunun en az 50 olması ve dersin vize ve final veya bütünleme ortalamalarının en az 50 olması gerekmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
*Kesin kayıt işlemleri şahsen veya noter onaylı vekâletname ile yapılacaktır. * Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Ders geçme notu 60 olup, programdan mezun olmak için program derslerinin akademik not ortalamasının en az 60 olması gerekmektedir.
Kayıt hakkı kazanan adaylar, ön başvuruda beyan ettikleri bilgi ve belgeleri, kesin kayıt sırasında teslim etmek zorundadırlar. Kayıt ücreti, 8000 (sekiz bin) TL olup iki eşit taksit şeklinde ödenecektir.
Her hafta 6 ders saati olmak üzere, öğrenciler bir yarıyılı boyunca toplam 14 hafta ilgili uygulama okulunda staj yapmaktadır.
Formasyon süresi, kişinin eğitim durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Bu süre lisans mezunları için iki yarıyıl, dördüncü sınıf ve üçüncü sınıf öğrencileri için iki yarıyıl, ikinci sınıf öğrencileri için dört yarıyıl ve birinci sınıf öğrencileri için de altı yarıyıl olarak belirlenmiştir.
Günümüzde pedagojik formasyon eğitiminde verilen dersler sınıf yönetimi, özel öğretim yöntemleri, öğretim tasarım ve materyalleri, ölçme ve değerlendirme, öğretmen uygulamaları, eğitim psikolojisi ile eğitim bilimi dersine giriş dersleri olup bu derslerle birlikte başka zorunlu ve seçmeli dersler de bulunmaktadır.
Herkes Öğretmen olabilecek! Eğitim fakültesi dışında olanlar da formasyon alabilecek! Artık pedagojik formasyon dersleri birer seçmeli ders olarak bütün sınıflarda alınabilecek! Açık öğretim okuyanlar, uzaktan eğitim alanlar öğretmen olabilecek!
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Çocuk Gelişimi lisans mezunu olanların, Lise çocuk gelişimi öğretmenliği için KPSS Genel Kültür, Genel Yetenek ve Eğitim Bilimleri oturumlarına girmesi gerekir.
Bilindiği üzere, 23 Ekim 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Eğitim Vizyon Belgesinde; "Sertifikaya dayalı Pedagojik Formasyon uygulaması kaldırılacak ve yerine yurt sathında kolay erişilebilir lisansüstü düzeyde Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı açılacaktır.
Stajyer Öğretmen olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Stajyer Öğretmen maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.800 TL civarındadır.
2-Pedagojik Formasyon Eğitimi Sürecinde Stajyer Öğretmenlik
Stajyer öğretmenlikte, stajyer öğretmen herhangi bir ücret almamaktadır.
Temmuz ayından itibaren geçerli olmak üzere brüt asgari ücret 13.414,50 Liraya, net asgari ücret ise 11.402,32 Liraya çıkarılmıştır. Son yapılan yüzde 34'lük asgari ücret zammı sonrası zorunlu stajyer maaşı 3.420.40 Lira olarak belirlenmiştir.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Yükseköğretim Kurulu tarafından sürece ilişkin yeni kararlar alınıncaya kadar, dersler uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilecektir.
Pedagojik formasyon programları, sadece eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan üniversitelerde açılabilmektedir. Ayrıca eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve bölümü olup da yeterli öğretim üyesi olmayan üniversitelerde ve alanlarda da program açılmamaktadır.
YÖK tarafından alınan ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümünde öğrenim görmekte olan öğrenciler eğer isterlerse, normal eğitim programlarına ek olarak 40 AKTS'lik pedagojik formasyon derslerini alarak, YÖK tarafından belirtilen alanlarda öğretmenlik yapabilmektedirler.
5. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı derslerinde %70 devam zorunluluğu olup %30 devamsızlık hakkı bulunmaktadır.
Pedagojik formasyon eğitimi süresi içerisinde toplam 9 ders alınacaktır. Bu derslerden; 3 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde uzaktan öğretim yoluyla, 5 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Döneminde yüz yüze verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri