Formül mamalar ile devam sütleri aynı içerik özelliklerine sahip olan mama çeşitleridir. Bebeklerin büyüme süreçlerinde beslenmelerini tamamlamasına yardımcı olmak amacıyla hazırlanmış olan formül mama çeşitleri özellikleri ve içerikleri açısından alternatif seçeneklere sahiptir.
Anne sütünün verilemediği nadir bazı durumlarda, çoğunlukla anne sütü ile adapte edilmiş endüstriyel formül sütler (mamalar) kullanılmaktadır. Bu ürünlerde optimum standartları sağlamak ve besin eksikliklerini önlemek amacıyla üretim aşamaları ve piyasaya verilişleri Codex Alimentarius'a göre standardize edilmiştir.
Formül mamalar bebeğinizin besin ihtiyaçlarını karşılamak üzere anne sütü örnek alınarak üretilir. Dolayısıyla mamayla beslenen bebekler de büyüme ve gelişmeleri için gerekli olan besinleri alabilirler. Çoğu formül mama inek sütünün değiştirilmiş versiyonudur.
Aslında “mama” doğru bir deyim değildir, doğrusu “formüla” ya da “devam sütü”dür. Ancak bu metinlerde alışık olduğumuz mama terimi kullanılacaktır.
1 yaşını geçtikten sonra ihtiyacına göre hazır mamayı kesebilir ya da arttırabilirsiniz. Hazır mamayı bir anda kesmemeniz gerekir, her hafta bir miktar ölçek azaltarak mamayı kullanımını bitirebilirsiniz. 2 yaşından sonra normal yemekler ile çocuklarınızın ihtiyaçlarını karşılamaya devam edebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Keçi sütü bebek maması, anne sütünün besin değerine en yakın olan mama türüdür. Genellikle inek sütünden hazırlanan mamalar bebeklere verilmektedir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki; keçi sütü anne sütüne daha yakın özellikler taşır. Bebekler için keçi sütü maması önerilebilir.
Bu dönemde bebekler 24 saat içinde ortalama 8 kez emerler. Formül mama alan bebeklerde beslenme aralığı 4 saat gibi daha uzun olabilir. Emzirme süresi yaklaşık 10 dakikadır. Formül mama alan bebekler ise bir beslenmede 180-210 ml mama alabilirler.
Hazırlanan bebek mamasını 2 saat içinde kullanmaya başlamazsanız hemen şişeyi buzdolabında saklayın ve 24 saat içinde kullanın. Bebeğinizi besledikten sonra biberon içinde kalan bebek mamasını atın. Bebek maması ve bebeğinizin tükürüğünün kombinasyonu bakterilerin büyümesine neden olabilir.
Vitamin ve minerallerinin kaybolmaması için mamaların hazırlandıktan sonra yaklaşık 2 saat içerisinde tüketilmesi gerekir. Artan ya da tüketilmeyen mamanın ise bekletilip tekrar kullanılması önerilmez.
Aldığınız açılmamış ürünü kuru ve serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Açıldıktan sonra Sıvı Aptamil 1 Bebek Sütü 24 saat içinde, Sıvı Aptamil 2 Devam Sütü ve Aptamil 1 yaşından itibaren Çocuk Devam Sütü 48 saat içinde tüketilmelidir. Ürünler açıldıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Hipoalerjen mamaların tatları ile ilgili sorunlar olabilir. Tatlarını güzelleştirmek için mamayı hazırlayacağınız suyu vanilya çubuğu ile kaynatabilir ya da mamanın tadını artırmak için pekmez veya vanilya ekstresi ekleyebilirsiniz. Kalsiyum oranı en yüksek olan dut pekmezidir.
Dolayısıyla emzirmek yeterlidir. Peki, mama ile beslenen bebeğe su verilir mi? Zannedilenin aksine, formül mama ile beslenen bebeklerin de ayrıca su içmeye ihtiyacı yoktur. Doğru ölçüde su eklenerek hazırlanan mama zaten su içerir ve bebeğin sıvı ihtiyacını karşılar.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır.
Bebeklere en erken 4'üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6'ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir.
Biberon mamasını hazırlamak için içme suyu kullanılmalı, kaynatarak bile olsa musluk suyu tercih edilmemelidir. Kullanacağınız suyu 5 dakika kaynatıp, ılınınca toz mamayla karıştırın. Kapalı şişe suyu kullanıyor bile olsanız, kaynatmayı ihmal etmeyin.
Bebek devam sütleri ve mamalarda, 1 ve 2 numaralı seçenekler tercih edilebilir. Doğumdan sonra ilk 6 ay 1 numaralı mama ve devam sütleri tercih edilirken, 6. aydan sonra farklı devam sütü ve mama kullanılır.
Yaş ve kuru mamanın ikisinin de besinsel olarak tam olması ya da yapılan karışımın besinsel olarak yeterli olması halinde iki mama rahatlıkla karıştırılarak verilebilir. Yine de verilen miktarlar iyi ölçülmeli ve aşırı beslemeden kaçınılmalıdır.
Örneğin 2 kiloluk bebeğin kilosunu 150 ile çarptığımızda ortaya 300 sayısı çıkmaktadır. Bu 300 sayısı 2 kiloluk bebeğe verilebilecek mama miktarıdır. Aynı şekilde 1 kilo ağırlığındaki bir bebeğe 150 cc kadar mama verilebilmektedir.
Uygun su ya da mutlaka kaynatılmış su kullanın. Suyu bir kaba alın ve birkaç dakika iyice kaynatın. Daha sonra suyun ılınmasını bekleyin. Ne kadar su koyacağınızı öğrenmek için, yine kutunun üzerindeki talimatları uygulayın.
Paketin ağzını açtıktan sonra, bir ay içerisinde mamanın tüketilmesini öneririz.
Anne sütü ile beslenemeyen bebekler için ise doktorun bilgisi dahilinde mama kullanımına başlanabilir. 0-1 aylık bebekler için önerilen mama miktarı 60-120 ml ve beslenme sıklığı ise günde 6-8 kez olacak şekildedir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır. Bununla birlikte, bebeğiniz 3 aylık olduğunda ortalama kilosunu belirleyen önemli faktörlerden biri doğum ağırlığıdır. Yaşamın ilk 6 ayında bebekler aylık 600-900 gr kilo alırlar.
“Bebeğin yatık, biberonun yere dik” olduğu standart biberonla bebek beslenmesi pozisyonunda, biberondaki süt yer çekiminin de etkisiyle hızla ve kolayca bebeğinizin ağzına akacak bebeğiniz de bu hıza uyum sağlamak için daha hızlı içmek durumunda kalacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri