Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
F1 otomobillerinin nefes kesen hızında zirve, 2016 yılındaki Meksika GP'sinde Valtteri Bottas'tan geldi ve Fin pilot 372.5 km/s hızı gördü. FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Evet sonradan F1 montajı yapılabiliyor. Ancak direksiyon arkasında kulakçıkları yerleştirmek için kesme işlemi yapılması gerekiyor. Yalnızca kulakçıkları almak yetmiyor. Bununla birlikte mevcut direksiyon tuş takımının da F1 destekli olan ile değişmesi gerekiyor.
Yarış araçlarında (pist araçları için) genelde arkadan itiş (veya çekiş) kullanılıyor.
Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmaz. Yarı otomatik vitesin bir diğer avantajı da, düz vitese göre daha az yakıt tüketimi yapmasıdır. Ayrıca bu araçların kullanımı da oldukça kolaydır. Debriyaj olmadığından yapmanız gereken vites kolunu D (drive) moduna alıp gaza basmaktır.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Özetlemek gerekirse düz vitesli araba aldığınızda otomatik vitese göre vites değişimlerinde daha hızlı hareket eder, daha az yakıt harcar, daha ucuza şanzıman ve yedek parça alabilirsiniz.
Volkswagen'in Almanya'daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
Araçların ağırlığı da bir dezavantaj. NASCAR'da mevcut araçlarla kaydedilen en yüksek hız saatte yaklaşık 321 km/s. Bu, F1 ve IndyCar'dan oldukça yavaş oldukları anlamına geliyor. NASCAR ayrıca en kötü hızlanmaya da sahip.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Formula 1 Motorlarının Özellikleri
Formula 1 araçlarında, entegre turbo beslemeli 1.6 litrelik V6 hibrit motor kullanılıyor. İçten yanmalı F1 motoru, diğer türdeşleri ile karşılaştırıldığında küçük boyutu ile dikkat çekiyor. Üstelik 15 bin RPM devir limiti bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri