Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
İSTANBUL (AA) - Kudret Göz Hastanesi Operatör Dr. Cem Selvi, gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okuma, yazı yazma, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmenin, göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağı bulanık görmeye neden olabildiğini, bu durumun 'yalancı miyop' olarak adlandırıldığını bildirdi.
İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Giderek ekran kullanımının arttığı günümüzde, başta miyopi olmak üzere göz hastalıklarında belirgin bir artış gözleniyor.
Op. Dr. Cem Selvi yalancı miyop tedavisi konusunda bilgi verdi: “Yalancı miyop, genellikle göz kaslarının zorlanması, aşırı yorgunluk ve stres sonucu ortaya çıkar. Bazı göz ilaçları, beyin sapı yaralanmaları, üveit yani gibi göz içi iltihapları da yalancı miyopa neden olabilmektedir.
Yaydığı dalga boyundaki ılıklar tehlike saçıyor
Akıllı telefonlardan yayılan her dalga boyundaki ışığın, görme bozukluklarından dikkat dağınıklığına, uyku bozukluklarından öğrenme güçlüğüne yol açtığı biliniyor. Ancak asıl tehlike uzun vadedeki uykusuzluğun beyinde nörotoksinler birikmesine yol açmasıdır.
İlgili 24 soru bulundu
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), olmadığını düşünen kişilerde dahi, gün içinde ekran kullanım süreleri 4-5 saati bulabilmektedir.
Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
1.75 Miyop Nasıl Görür? -1.75'lik bir gözlük numarası, uzaktaki bazı nesneleri görmek için biraz daha fazla güce ihtiyacınız olduğunu gösterir. Spesifik olarak, araba kullanırken televizyon, nesneler veya uzaktaki insanları izlemek gibi durumlarda gözlük ihtiyacı duyabilirsiniz.
Gözlük ve kontakt lensin yanı sıra lazer veya göz içi mercek ameliyatı ile tedavi edilebilir. Miyopinizin derecesine bağlı olarak, gözlük veya kontakt lenslerinizi her zaman kullanmanız gerekebilir. Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Öncelikle tabletler ve cep telefonlarının gözü bozmadığını söyleyelim. Hatta göz tembelliği olan bir çocuğun daha iyi gören gözünü bantlayarak gözlükleriyle tembel gözünü fazladan çalıştırmak için televizyonu, bilgisayarı ve cep telefonu oyunlarını özellikle önermekteyiz.
Aksi takdirde gözde duyarlılık reaksiyonları çoğalarak alerjik şikayetler artabilir. Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Daha yakından bakıldığında şikayetlerde artış olacaktır. Çünkü okuma sırasında dikkat ve göz kırpma refleksi azalır, gözde kuruma oluşur.
Açık havada ve aydınlıkta günde en az 1.5-2 saat zaman geçirmek miyopi gelişme riskini azaltmaktadır. Bunu destekleyen pek çok çalışma mevcuttur. Açık havada ve aydınlıkta zaman geçirmenin miyopi ilerlemesini yavaşlatıp yavaşlatmadığı konusu son zamanlara kadar oldukça tartışmalı bir konu idi.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gözlük veya kontakt lens kullanmanın tek amacı daha iyi bir görme kalitesi sağlamaktır.
Küçük miyoplarda gözlüksüz görme sağlanabilir. Miyop'un ilerlemesi yavaşlatılabilir, durdurabilir, Miyop numarası geriletebilir. Miyop' un göze verdiği harabiyet önlenebilir.
Sürekli yakına odaklı kalan gözlerde miyopa kayma meydana gelir. Bu kişiler uzağa baktıklarında bir türlü net görüntü sağlayamazlar. Buna odaklanma spazmı, yalancı miyopi veya akomodasyon spazmı denir. Bu kişilerin göz muayenesinde uzak görme keskinliği değişkenlik gösterir.
1. Basit (Düşük Derece) Miyop: Miyop 3.0 numara altındadır. 2. Orta Derece Miyop: Miyop 3.0-6.0 numara arasındadır. 3. Yüksek (Dejeneratif) Miyop: Miyop 6.0 numara üstündedir ve gözün sinir tabakasında (retina tabakası) incelme vardır.
Miyop-Ameliyatsız Tedavi Yöntemleri
Ayrıca ortokeratoloji adı verilen ve ameliyatsız bir işlem olan ve sert gaz geçirgen kontakt lenslerin (RGP veya GP) yatmadan önce takılmasıda miyop hastalığının tedavi yöntemleri arasındadır. Bu lensler özel olarak tasarlanmıştır ve siz uyurken korneayı şekillendirir.
Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar. Ancak 18 yaşından sonra da özellikle fazla yakın görüş aktivitesi (okuma, ekran/cep telefonu kullanımı, vb) yapanlarda ilerleme devam edebilir. Miyopinin doğal seyrinde kendiliğinden azalma olmaz.
Yılda yaklaşık 2-4 numara kadar ilerleme gösterir. Bu hastaların retinası incedir. Kırma kusuru 20 yaş sonrasında da artabilir 15-30 numara gibi çok yüksek değerlere ulaşabilir.
Akıllı telefon bağımlılığının belirtileri arasında, sürekli olarak telefonun kontrol edilmesi, sosyal medya platformlarında geçirilen uzun süreler, iletişim uygulamalarının aşırı kullanımı ve gece geç saatlere kadar telefon kullanma yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri