'Muta nikâhı' İran'ın Şii İslami sisteminde, muta nikâhına izin verilir ve fuhuş olarak kabul edilmez. Bu uygulama, dünyanın her yerinden Şiilerin ziyaret ettiği kutsal Meşhed ve Kum şehirlerinde yaygındır.
Şii fıkhında caiz görülen mut'a nikahı İran'daki medeni kanunca da kabul ediliyor. İran'da mobil mesajlaşma uygulaması Telegram üzerinden de mut'a nikahı kıyılabiliyor. Kategoriye göre kadınlara 180 ila bin 200 TL ücret ödeniyor.
Muta nikahı özellikle İran'da sıklıkla uygulanan bir nikah türüdür ve farklı şekillerde de yorumlanabilmektedir.
Hz. Peygamber de tedrîcîlik (belli bir sürece yayarak hukukî düzenleme yapma) ilkesi gereği ilk dönemlerde bu uygulamaya engel olmamıştı. Ancak, aile ve toplumun dokusuna zarar verebilecek olan bu uygulama biçimi bilahare yasaklanmıştır (Tirmizî, Nikâh, 28).
(aylık) bir zaman için mut'alandır" veya " (...) kadar para karşılığında seninle mut'alandım" diyor, kadın da kabul ederse mut'a nikahı kıyılmış oluyor. İslam'da nikahın en önemli şartlardan kabul edilen şahitlik şartı, mut'a nikahında bulunmuyor. Mut'a nikahı için Allah'ı şahit göstermenin yeterli olacağı savunuluyor.
İlgili 23 soru bulundu
Muhammed, Esma bt. Numan ile nikâh yaptı, ancak bu kadının vücûdunda beyaz lekeler olduğunu ve bunun kendisinden gizlendiğini gördü, bunun üzerine ona “müt'a” vermek suretiyle onu bıraktı.
Evet, fark varsa da, ikisi de dört mezhepte haramdır. Müta nikâhı, şahitsiz olarak bir kadına para verip, bir süreliğine beraber olmak demektir. Bu beraberliğin haram olduğunda bütün âlimlerin sözbirliği bulunduğu, Mizan-ül-kübra ve İbni Âbidin'de yazılıdır.
ailenizin çevrenizin akrabalarınızın haberi olacaksa tabiki de nikah kıyılabilir. ama siz sadece zina yapmamış olmak için kendi aranızda nikah yapacaksanız ve bundan da kimsenin haberi olmayacaksa o nikah geçerlidir ancak bunun sonuçlarına da katlanmak zordundasınız.
Aralarında dinî açıdan evlenme engeli bulunmayan bir erkekle bir kadının, erkeğin vereceği bir bedel karşılığında belirli bir süre karı-koca hayatı yaşamak üzere anlaşmalarına “müt'a nikâhı” denmektedir.
Kimi genç Arapların başvurduğu bir yöntem olan "beyaz evlilik" bir miktar para karşılığında Avrupa ülkelerinde ikamet belgesi almasını sağlıyor. "Beyaz" veya "sahte evlilik", Avrupa'ya yerleşme hayali kuran bazı genç Arapların başvurduğu bir yöntem.
Şiiliğin temel öğretilerinden olmakla birlikte Şiilerin bir kısmının tercih ettiği muta nikahı, kadın ve erkeğin belirli bir süre ve ücret (mihr) karşılığında anlaşarak başlattıkları bir evlilik çeşidi olarak İran'daki medeni kanuna göre yasal olarak uygulanıyor.
İran'ın Şii İslami sisteminde, muta nikâhına izin verilir ve fuhuş olarak kabul edilmez. Bu uygulama, dünyanın her yerinden Şiilerin ziyaret ettiği kutsal Meşhed ve Kum şehirlerinde yaygındır.
Aile & Toplum konusunda 342 cevap paylaştı. İran İslam Cumhuriyetinde resmi ve dini nikah aynıdır.
İslam'da nikâh
İslamiyet'te nikâhsız evlilik yoktur. İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
Eşler arasında boşa(n)ma dinen üç kere ile sınırlandırılmıştır. Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer? Nikah işlemleri dosyasının, resmi kurumlardan mesai saatleri içerisinde alınması gereken belgeler ve belgelerin alınacağı yerlerin birbirine olan uzaklığı gibi durumlar göz önünde bulundurularak 2 veya 4 gün arasında tamamlanabileceğini söyleyebiliriz.
DİYANET MUTA NİKAHINI AÇIKLADI
Muta ve muvakkat (belirli bir zaman için kıyılan) nikah batıldır." Diyanet İşleri Başkanlığı'nda konuyla ilgili yer alan bilgilere göre, Mü'minûn sûresinin 6 ve 7. âyetlerinin nazil olması üzerine, mut'a nikahı haram kılınmış.
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
el Cevab: Caizdir. Ayette eşlerinin izinleri şart koşulmamıştır. Sünnette eşlerinden izin almak şart koşulmamıştır.
Duyurmak ve veli izni şart. Gizli nikah olmaz. Şartlara uygun dini nikah kıyılsa zina olmaz.
Çünkü oruç,(harama düşmekten) bir himâyedir." (Buhârî; hadis no: 5065. Müslim; hadis no: 1400). Nişanlısıyla olan cinsel ilişkisi hakkındaki sorusuna gelince, eğer nişanlısından kasıt, dini nikah kıydığı kadın ise, onunla girdiği cinsel ilişkiler geçerli ve helal olan ilişkilerdir.
Son günlerde basında yer alan evlilik dışı ilişkinin zina sayıldığı yönündeki haberlerin anımsatılması üzerine Prof. Dr. Bardakoğlu, evlilik dışı ilişkinin dinen günah olduğunu söyledi.
Hülle, bir erkeğin, üç talakla boşadığı eşi ile tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle nikahlayıp, bir geceliğine zifafa sokması demektir.
Kadın istediği zaman, kendini boşayabilir. Kendisine boşanmak hakkı verilen kadın, kocasına (Seni boşadım) derse, boşanma işi gerçekleşmez. (Kendimi boşadım) demesi lazımdır. Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...)
Diğer yandan mut`a nikâhında, şahit ve süre sınırlaması şart değildir. Geçici nikâhta ise bunlar şarttır (İbn Âbidin, Reddü`l-Muhtâr, İstanbul 1984, III, 51, vd). Yukarıdaki hükümden de anlaşıldığı gibi, bir bedel ödenmeden yapılan geçici nikah caiz değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri