Böylece aracın hızlanırken, yavaşlarken ya da viraj alırken daha dengeli olması amaçlanıyor. Ağırlık merkezi ne kadar destek noktalarının arasında kalır ve ne kadar yere yakın olursa denge o kadar artar. Yani Formula 1 araçlarında her pilotun koltuğu kendisine özel olarak üretiliyor.
Yere basma kuvveti aracı aşağı doğru iterek aracın piste daha iyi tutunmasını sağlar. Bu sayede F1 araçları, virajları normal otomobillere göre çok daha hızlı alabilir. Yere basma kuvveti olmazsa araç kolayca kontrolden çıkabilir. Yere basma kuvveti ne kadar yüksek olursa aracın yol tutuşu o kadar fazla olur.
Lewis Hamilton 2. ve Kimi Raikkonen ise 3. olarak yarışı tamamladılar. 2011 sonrasında Türkiye GP'si sözleşmesinin bitmesi ve F1 patronu Bernie Ecclestone ile anlaşma sağlanamaması sebebiyle İstanbul Park, 2012 Formula 1 takviminden çıkarılmıştır.
En basitinden, 300 km/sa hızla viraj alırken vücudun yediği G kuvveti, pilotun kaskını normalden beş kat daha ağır hissetmesine neden olur -ki bu baskıyı kaldırabilmek oldukça güçlü bir boyun gerektirir. Benzer şekilde çelik gibi bir core bölgesi şarttır.
More videos on YouTube
Modern araçlarda gaz ve fren pedalları dışında araçtaki kontrollerin tümü neredeyse hep direksiyon üzerindeki düğmelerden yapılıyor. Direksiyon üzerindeki bu düğmelerle pit alanı hız limitörü, fren ayarları, yakıt karışımı, motor haritası gibi aklınıza gelecek her şeyin kontrolü gerçekleşiyor.
İlgili 41 soru bulundu
Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Yarış boyunca normalin üzerinde kilo ve sıvı kaybı yaşanıp yaşanmadığını tespit etmek için pilotlar hem yarış öncesinde hem de yarış sonrasında tartılırlar.
Genç Türk pilot Cem Bölükbaşı, e-sporda kazandığı dünya şampiyonlukları ardından son iki sezondur profesyonel yarış pilotu olarak boy gösterdiği gerçek pistlerde de başarısını sürdürüyor. Bölükbaşı, kariyerinin ilk tam sezon Formula şampiyonasına katılarak 2021 Formula 3 Asya serisinde yarışacak.
Peki yeni sezonda İstanbul olacak mı? Formula 1 tarafından yapılan açıklamada 2023 sezonunun takvimi ilan edildi. Beklendiği şekilde yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınından kaynaklanan zorluklar nedeniyle yapılamayacağı duyurulan Çin Grand Prix'si programda bulunmadı.
2021 İspanya Grand Prix sonu itibarıyla; 1950'den 1960'a kadar Dünya Şampiyonası'nın bir parçası olan Indianapolis 500 de dahil olmak üzere, toplam 1.039 Grand Prix toplam 73 pistte ve 32 ülkede 48 farklı isimle düzenlenmiştir.
2024 sezonu için taslak takvimini yayınlayan Formula 1, Çin GP'sini yeniden takvime ekliyor ve 24 yarışlık takvim için bir deneme daha yapıyor.
Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
Pilotlar virajlarda avantaj sağlamak için bu noktayı kullanmayı ister. Blokaj: İdeal fren noktasını kaçıran veya ani ortaya çıkan tehlikelerde pilotların yavaşlamak için sert fren yapması durumunda tekerleklerin kilitlenerek kaymanın başladığı durum blokaj kelimesi ile ifade edilir.
İngiliz yarış pilotu Lewis Hamilton, kazandığı 103 Grand Prix ile Formula 1 tarihinde en çok yarış kazanan pilottur. 2020 Portekiz Grand Prix'ye kadar rekoru elinde bulunduran Michael Schumacher'in 91, 3. sıradaki Sebastian Vettel'in ise 53 yarış zaferi bulunmaktadır.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Lewis Hamilton – 103 galibiyet
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Neredeyse yerde yatarak araç sürüyorlar. Formula 1 yarışlarında sık sık gördüğümüz üzere pilotlar aracın içerisine yerleştiklerinde başları, aracın dışındaki bir kişinin beline kadar bile uzanmaz.
33. deneyde ucu kapalı olan pipetteki suyun dökülmemesinin nedeni açık hava basıncının sıvı basıncını dengelemesidir.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
4) Bildiğiniz üzere bir F1 arabasının yakıt tüketimi, her yarış için 110 kg ile sınırlı. Antrenmanlar ve sıralama turlarında da bir o kadar yakıt tüketiliyor diye varsayalım. Yani bir yarış hafta sonunda, 20 arabanın toplam yakıt tüketimi 20 x 220 kg = 4.400 kg civarında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri