Türkiye'de İstanbul ile birlikte, Asya ve Avrupa kıtalarında bulunan ve dolayısıyla boğazı olan iki ilden biridir. Yüzölçümü 9.817 km²'dir. Komşu illeri Edirne, Tekirdağ ve Balıkesir'dir.
Çanakkale Gelibolu Yarımadası ve Biga Yarımadası üzerinde bulunan bir şehirdir. Hem Avrupa hem de Aysa kıtasında toprakları bulunan bu şehrin kuzey sınırında Edirne ve Tekirdağ, doğu sınırında Balıkesir ili komşudur.
Bozcaada veya eski adıyla Tenedos (Yunanca: Τένεδος Ténedhos, Latince: Tenedus), Türkiye'nin üçüncü büyük, Ege Denizi'nde ise Gökçeada'dan sonra ikinci en büyük adası ve Çanakkale ilinin nüfus bakımından en küçük ilçesidir.
İl , 25° 40′-27°30′ doğu boylamları ve 39°27′-40°45′ kuzey enlemleri arasında 9.933 Km2 lik bir alanı kapsar. İlimizin topraklan büyük bir kısmıyla Marmara Bölgesinin Güney Marmara bölümüne; Edremit Körfezi kıyısındaki küçük bir alanı ise, Ege Bölgesine girer.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Merkez, nüfusu en az olan ise Bozcaada ilçesidir.
İlgili 41 soru bulundu
Çanakkale güneyde Balıkesir ile komşudur. Diğer sınır komşuları ise Tekirdağ ve Edirne'dir. Asya ile Avrupa arasında ulaşımı sağlayan Çanakkale Boğazı, şehrin ekonomik alanda gelişmesine büyük katkı sağlamıştır.
Çanakkale; Marmara Bölgesi'nin güneybatı taraflarında bulunmaktadır. Marmara Denizine kıyısı olmasından ötürü, şehirde balıkçılık ve ulaşımın gelişmiş olduğu belirtilebilir. Çanakkale'nin komşu şehirleri; Balıkesir, Tekirdağ ve Edirne şeklindedir.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin kuzeybatısında yer almaktadır ve İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova illerinden oluşmaktadır.
Çanakkale, Türkiye'nin Çanakkale ilinin merkez ilçesidir. Anadolu'nun kuzeybatısında, Çanakkale Boğazı'nın güneydoğusunda yer alır. Nüfusu 2021 yılına göre 195,439 kişidir.
ADAYA DENİZ ULAŞIMI
Bozcaada'ya ulaşım Gestaş tarafından, feribot (arabalı vapur) ile sağlanıyor. Bozcaada ile Geyikli Yükyeri Feribot İskelesi arasındaki 4 mil mesafe, ortalama yarım saat sürüyor. Yaz sezonunda iki feribot karşılıklı çalışıyor. Yazın 45 dakikada bir yapılan seferler, kışın günde üçe kadar inebiliyor.
Bozcaada'ya Çanakkale İl Merkezinde bulunan İskeleden ve Ezine İlçesi Geyikli Beldesinde bulunan Gestaş Deniz Ulaşım Turizm Ticaret A.Ş'ne ait deniz araçlarıyla ulaşılır. Yaklaşık 30 dakikada adaya ulaşabilirsiniz. Kışın günde 3 kez, yazınsa hemen hemen her saat başı sefer olsa da saatler değişebilmektedir.
Özel araçla Ankara'dan Çanakkale'ye gerçekleştirilecek olan seyahatlerde, yola Eskişehir güzergahı üzerinden çıkılmalıdır. Daha sonra sırasıyla; Polatlı, Eskişehir, Bozüyük, İnegöl, Nilüfer, Karacabey, Bandırma, Lapseki ve Çanakkale Merkez tabelaları takip edilmelidir.
İstanbul Anadolu Yakası'ndan Çanakkale'ye gitmek istiyorsanız, öncelikle İzmit ve ardından Bursa yolunu takip etmeniz gerekiyor. Bursa'dan sonra sırasıyla Karacabey ve Bandırma'ya ulaşacaksınız. Çanakkale merkeze ulaşmak için ise Biga ve Lapseki'yi takip etmeniz yeterli.
İstanbul Yenikapı – Bandırma iskelesi arasında çalışan hızlı feribot kullanılarak Çanakkale'ye ulaşım mümkündür. Feribot Seferleri aşağıda belirtilmiştir. Güncel Fiyat ve Sefer bilgilerine www.ido.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Ülkemizin kuzeybatısında, Biga ve Gelibolu yarımadasında bulunan Çanakkale'nin topraklarının büyük bölümü Marmara Bölgesi'nde, bir kısmı ise Ege Bölgesi'nde. Bu durum sayesinde hem Marmara'da, hem de Ege'de mavi sularla buluşma imkanı yakalayabilirsiniz.
Uzun bir sahil şeridi bulunan Çanakkale'de denizin keyfini çıkarabileceğiniz çok sayıda plaj ve koy bulunmaktadır. El değmemiş koylarında huzur ve sessizlik içerisinde denizin sesiyle tatilinizi renklendirebileceğiniz Çanakkale'de ayrıca, Türkiye çapında popüler olan birçok plaj da hizmet vermektedir.
Uluslararası deniz taşımacılığında kullanılan en dar boğazlardan biri olan Çanakkale Boğazı, Ege Denizi'ni Marmara Denizi'ne bağlamaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilere göre; 557 bin 276 nüfusa sahip Çanakkale 2021 yılında 31 bin 210 göç aldı. 19 bin 429 göç veren kentimizin net göçü 11 bin 781 olurken, net göç hızı oranı ise 21,4 olarak açıklandı. Çanakkale'de de 2021 yılında en çok göç alma ve göç verme nedeni eğitim oldu.
Tüm doğal ve kültürel güzelliklerine ek olarak, Çanakkale durağan bir şehir değildir. Çanakkale yaşar ve yaşatır. Kordon'da geçireceğiniz güzel bir akşamüstü ile, bu güzel şehrin tadına varabilir ve kendinizi iyi hissedebilirsiniz.
Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer meyveler; üzüm, kiraz, armut, erik, badem gibi ürünlerdir.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Çanakkale'nin efsane lezzeti: Peynir Helvası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri