Hipermetropi (Yakını görememe) Nedir? Gözün ön-arka çapının normalden kısa olması sonucunda, yakını net görememedir.
Presbiyopi; ileri yaşla beraber gözün yakında bulunan nesnelere karşı kırma yeteneğinin zayıflamasına bağlı olarak yakın görme bozukluğunun ortaya çıkmasını ifade eder. İleri yaştaki kişilerde presbiyopi görülmesi durumunda, bu kişiler uzağı rahatça görebilse de yakını görmede sorun yaşamaya başlar.
Miyop Astigmat Nedir? Miyop uzağı görememe, astigmat hem uzağı hem yakını görememe durumudur.
Miyopi, veya “uzağı görememe” /”yakını görme”, yakındaki nesneleri net görebildiğiniz ama uzaktaki nesnelerin bulanık göründüğü bir durumdur. Bu durum fazlasıyla yaygındır ve bundan muzdarip insanlar miyopinin varlığını hemen fark etmeyebilirler zira görüş alanlarındaki her nesne bulanık değildir.
Miyopi ve hipermetropi olarak adlandırılan göz sorunları genellikle birbirlerinin tersi olarak bilinir. Miyoplar uzağı bulanık yakını net görürken hipermetroplar yakını bulanık, uzağı ise net bir şekilde görürler. Sonuçta ikisi de gözdeki kırma kusurundan dolayı ortaya çıkan göz bozukluğudur.
İlgili 37 soru bulundu
Miyop göz bozukluğu gözün kırıcılık gücünün yeterinden fazla olması durumudur. Hipermetrop göz bozukluğu da gözün kırıcılık gücünün yeterinden az olması durumudur. Gözün kırıcılık gücünün enine veya boyuna bir eksen de daha fazla veya daha az olmasına da astigmat bozukluk denir.
Hipermetrop uzak mı yakın mı? Gözdeki kırma kusuru sonucu ortaya çıkan bu duruma yakını görememe durumu denir. Miyop problemi olmayan bir kişi uzak görmede sorun yaşamaz.
Astigmatizma gözümüzün en öndeki şeffaf tabakasının (kornea) doğuştan şekil bozukluğudur. Astigmatlar hem uzağı, hem yakını bulanık görür, nesneleri net ve düzgün göremezler.
Miyopi gözlerin yakındaki cisimleri net olarak gördüğü ama uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur. Miyopi kelimesi Latince “kapalı göz” kelimesinden gelir çünkü miyop kişiler uzağı daha iyi görmek için gözlerini kısarlar. Miyopi sıklıkla kalıtımsaldır ve 8-12 yaşlarında çocuklarda ortaya çıkar.
Hipermetrop, miyop, astigmat ve presbiyopi bu gruba ait görme sorunlarıdır. Miyop uzağı görememe, astigmat herhangi bir mesafeden bulanık görme, presbiyopi ise yaşa bağlı olarak gelişen bir yakını net görememe sorunudur. Kırma kusurları arasında bulunan bir diğer kusur olan hipermetrop ise yakını görememe sorunudur.
Astigmatın 0,25 ile 4,00 arasında farklı dereceleri bulunur. Bazı ekstrem durumlarda astigmat derecesi 4,00'ün üzerine çıkabilir. 0,25-1,00 arası derecelerde genellikle gözlüğe gerek duyulmaz, ancak ikinci bir göz kusuru da eşlik ediyorsa astigmat gözlük numarasına eklenir.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Astigmat, nesnelerin net ve düzgün görülmemesine neden olan ve toplumda oldukça sık karşılaşılan bir göz bozukluğudur. Uzak ve yakında görme bulanıklığı, ışık hassasiyeti, az ışıklı ortamda okuma güçlüğü, baş ağrısı ve göz yorgunluğu yetişkinlerde astigmatın belirtileri arasında gösterilir.
Göz doktorları tarafından "hipermetropi" olarak da adlandırılan yakını görememe, yakındaki nesnelerin bulanık olduğu görme duyusunu anlatan ortak terimdir, ancak uzaktaki bir şeye baktığınızda görüntü nettir.
Presbiyopi, gözlerin yakındaki nesnelere odaklanma yeteneğinin kademeli olarak kaybolmasıdır. Ve presbiyopi yaşlanmanın doğal ve çok can sıkıcı bir parçasıdır. Presbiyopi genelde 40'lı yaşların başlarında fark edilir ve 65 yaşına kadar durum ilerlemeye devam eder.
40 yaşını geçen kişilerde ortaya çıkan bir göz kusurudur. Presbiyopi geliştiğinde gözün yakına odaklama gücü azalır ve kişiler yakını görmekte zorlanır. Şikayet herkeste değişik boyutta olur.
Bu durumda yakını görmek için -1 numaraya ihtiyaç duyuyorsunuz. 50 yaşına geldiğinizde ise uzak için -2 numaraya ihtiyaç varken yakın gözlüğüne ihtiyaç kalmıyor.
Presbiyopi, 40 yaş üstü kişilerde, göz merceğinin yaşlanmaya bağlı olarak uyum özelliğini yani esnekliğini kaybetmesi sonucu ortaya çıkan yakını görememe sorunudur. Presbiyopi sorununun ilerleyişi 60'lı yaşların ortasına kadar ilerleyişi sürmektedir.
Göz Hastalıkları :
Yakını görme güçlüğü Görme netliği bozukluğu. Arpacık, göz rahatsızlığına başlı baş dönmesi.
Astigmat Nasıl Görür? Kişi hem yakın, hem uzak mesafede net göremez. Nesneleri uzamış ve dağınık olarak görür. Bu durum bozuk görme veya net olmayan bulanık görmeye yol açar.
Astigmat belirtileri nedir? Astigmatın temel belirtisi bulanık görme, uzak yazıları okuyama, gece ışıklarda dağılma şeklinde ortaya çıkar. Ayrıca astigmat bozukluğu olan bireylerde baş ağrısı, göz ağrısı, gözlerde yorgunluk gibi belirtilerde görülür.
Ancak 1.00 ile 4.00 derecelerinde astigmat miyop ya da hipermetropla görülür. Gözlük kullanılır. Sürekli kontrol gereklidir. 4.00 üzeri astigmat derecesinde gözlük mutlaka kullanılır.
Gözlük görüntüyü retinaya odaklayan bir araçtır. Bu nedenle takılıp takılmaması gözün ilerleyip ilerlememesini etkilemez. Hipermetropi eğer çok yüksek değilse genelde 40 yaş sonrasında hızla ortaya çıkar gözlük takılsa da takılmasa da bu durum değişmez.
Hipermetropi tedavisinde amaç, ışığın retina üzerinde doğru yere yani ön tarafa düşürülmesini sağlamaktır. Bu amaçla ince kenarlı dış bükey mercekler kullanılır. Bu mercekler + olarak reçetelendirilir. Hipermetropi tedavisinde gözlük, kontakt lens ya da cerrahi operasyon seçenekleri bulunmaktadır.
En yaygın hipermetropi tedavisi gözlük kullanımıdır. Hipermetrop kişilere reçeteyle verilen gözlüklerde, gözün kırma gücünü artıran dışbükey mercekler kullanılır. Gözlük camları, ışınların retinanın ön yüzeyinde kırılmasını sağlayarak görüş bozukluklarını ortadan kaldırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri